Erhverv

Lemvig får gavn af gassalg

Et større millionbeløb er på vej i kommunekassen i Lemvig efter naturgasselskab endeligt er blevet solgt. Arkivfoto
Salg af gasnettet i HMN udløser kontant gevinst til Lemvig Kommune, der var én af ejerkommunerne

Lemvig: Over de kommende par år får kommunekassen i Lemvig tilført et større millionbeløb.

Pengene stammer fra salget af naturgasselskabet HMN til Energinet. Salget blev aftalt kort før jul, men torsdag blev salget endeligt godkendt af repræsentantskabet i HMN.

Energinet betaler cirka 1,75 milliarder kroner for købet, og Lemvig Kommune står med en ejerandel på 1,52 procent til at få omkring 18,5 millioner kroner for salget. Staten vil dog formentlig snuppe 20 procent af beløbet.

Lemvig Kommune var en af i alt 57 ejerkommuner af naturgasselskabet, og formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard (V) var kommunens medlem af repræsentantskabet. Han har også været medlem af bestyrelsen i selskabet.

- Pengene fra salget vil drypvis komme i kommunekassen i løbet af de kommende par år. Men der er restriktioner fra staten på, hvordan og hvornår vi må bruge pengene, siger Steffen Damsgaard om Lemvig Kommunes andel af salget.

I forbindelse med handlen kort før jul kom det frem, at Energinets opkøb af HMN betyder, at gasdistributionen fremover bliver samlet i ét statsligt selskab. Ifølge en pressemeddelelse fra energi-, klima- og forsyningsministeriet vil det give lavere priser til forbrugerne og underbygge gassens rolle i overgangen til et klimaneutralt Danmark i 2050. I Lemvig har HMN haft kunder i Gudum samt enkelte virksomheder i Thyborøn. Der er ikke lagt op til de store ændringer for gaskunderne oven på salget.
0/0
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ausumgaard omlægger til økologisk planteavl

Erhverv

Åbner kontor i Struer: Dorte vil hjælpe små og mellemstore virksomheder

Erhverv

Købmanden holdt rejsegilde: Sammen er de stærke i Asp

Erhverv For abonnenter

4 gode tips, hvis man ønsker at tabe sig

Erhverv For abonnenter

Godt for svinebønder - skidt for forbrugerne: Syge grise i Kina udløser eksplosive prishop

Prisen på svinefars til frikadeller og nakkekoteletter til grillen har taget et ordentligt spring opad i de seneste uger, og forklaringen skal findes i Kina. Sådan lyder det samstemmende fra de to største dagligvarekæder Coop og Salling Group. Hos Coop melder informationsdirektør Jens Juul Nielsen om prisstigninger på svinekød på 10 procent. I Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto, melder pressechef Kasper Reggelsen ligeledes om højere priser på produkter, der indeholder svinekød. Kina, som er verdens største producent og forbruger af svinekød, er lammet af den alvorlige afrikanske svinepest, der vurderes at have ramt næsten en tredjedel af den kinesiske produktion. - Det er på en trist baggrund, men det er en stor fordel for de danske svineproducenter, der har set en meget kraftig stigning i noteringen på svinekød, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, landbrugets videnshus i Aarhus. Efter katastrofalt lave priser i 2018, der kastede mange svineproducenter ud i konkurs, er prisen steget voldsomt siden nytår. Ved indgangen til 2019 fik en landmand 8,30 kroner pr. kilo gris, der blev leveret til slagterikoncernen Danish Crown. I denne uge lå prisen på 10,80 kroner, og mandag stiger den yderligere til 11,10 kroner pr. kilo. Det er en stigning på 34 procent siden nytår. - Vi skal tilbage til 2001 for at se en tilsvarende kraftig stigning, så det er helt ekstraordinært. Vi forventer også, at priserne vil forblive på et højt niveau og måske endda stige yderligere, inden man får styr på det i Kina, siger Klaus Kaiser.

Erhverv

Torvehallen er solgt - nu skal bygningen gøres klar til nyt liv

Erhverv

Forpagteren forlod stedet: Biograf-restaurant midlertidigt lukket

Erhverv

Lokal bank leverer historisk kvartalsregnskab

Annonce