Vinderup

Lego-dage på Hjerl: Russiske paladser og klods-dating

Det russiske palads er en næsten tro kopi af det rigtige paladskompleks, Peterhof, i Rusland. Foto: Morten Stricker
Der var farver på visitorcentret på Hjerl Hede i pinsen, hvor frilandsmuseet for sjette år i træk har inviteret Lego-entusiasternes udstilling indenfor.

Sahl: En lille mekaniseret robot af Lego tager fat om en bold, løfter den op, og sender den videre til næste maskine, der napper fat om bolden og sender den videre. Sådan går det gennem 89 maskiner, der alle på finurlig vis presser, skubber og kaster bolden videre i systemet.

Det fuldt mekaniseret bold-system er blot én af de mange Lego-modeller og -systemer, der i pinsen har været stillet frem i Frilandsmuseet Hjerl Hedes visitorcenter, og som et hav af Lego-interesserede har kunnet nørde sig vej gennem.

Et af udstillingens absolut største byggerier har 60-årige Johanne Andresen lavet. Det er en tro kopi af Det Store Palads i paladskomplekset Peterhof i Rusland. Det måler 3,25 gange 2,25 meter og består af over 160.000 klodser.

- Det har taget et års tid at lave. Jeg har taget billeder fra nettet og har så bygget ud fra det - det er alt sammen bygget i min stue, hvor jeg på grund af pladsen har måtte bygget i sektioner, siger Johanne Andresen, der til dagligt er køkkenassistent på et plejehjem.

Derudover er hun medlem af Danmarks Lego-entusiastforening, Byggepladen, der er på Hjerl Hede for sjette år i træk i år.

Selv er hun gladest for byggeriets detaljer omkring springvandet, de mekaniserede dansere uden for bygningen og trappen op til paladset.

- Jeg er meget kreativ, og når så folk kommer og spørger; ej, hvordan har du lavet dén detalje, så giver det en tilfredsstillelse, at man har lavet noget, som andre godt kan lide, siger Johanne Andresen, der fandt glæden ved Lego-byggeriet i en forholdsvis sen alder, da hendes drenge flyttede hjemmefra;

- Jeg har lavet mange kreative ting gennem livet, og da de så flyttede hjemmefra, tænkte jeg; hvad skal jeg nu - og så fandt jeg den her forening Byggepladen. Så lavede jeg først et lille hus - og nu den her, siger hun og breder armene over det store palads.

I pinsen var medlemmer af Byggepladen, Danmarks Lego Entusiastforening, på besøg på Hjerl Hede, for at vise egne modeller frem. Hele visitorcenter var fyldt op med Lego, så alle børn og barnlige sjæle havde masser at se på. Foto: Morten Stricker

En datingside

Et andet sted på udstillingen står 57-årige Per Andersen, der er tovholder i dag og medlem af bestyrelsen i den online forening, Byggepladen.

- I og med at det er en internetforening, så har vi ingen faste tilhørssteder. Vi er omkring 750 medlemmer på landsplan, og det er vores private udstillingsmodeller, vi kommer med. Det giver os sindsygt meget at vise det, vi har bygget frem, og så lærer man en hulens masse mennesker at kende, siger han.

Den 57-årige anlægsgartner har altid interesseret sig for modeltog. Så da han for lidt over otte år siden blev single, skulle interessen igen have plads. Og da begge hans voksne sønner byggede med Lego, gik han selv den vej.

- Og jeg har jo fået et koloenormt netværk i den her Lego-verden. Og jeg har mødt min nuværende kæreste til Klodsfest i Aarhus i 2017 - det sagde bare "klik", siger han.

Faktisk kender han fire par, der har mødt hinanden på den måde:

- Byggepladen.dk er jo efterhånden blevet en datingside, griner han.

Andetsteds står 37-årige Keld Vestergaard, der er en af dagens besøgende gæster. Han er herude med sine tre børn og bor til dagligt i Hjerm.

- Det er bare os fire. Moderen er skolelærer og skulle forberede sig til eksamen, så vi er blevet sendt ud af huset i dag, griner han.

- Og så fandt vi det her arrangement på Facebook, og så var børnene helt vilde med, at vi skulle herud. Især Jeppe på otte år har meget Lego på værelset, så det kan godt blive en lang dag herude, siger han.

Sidste år havde Lego-dagene på Hjerl Hede godt 2000 gæster.

Der er folk i alle aldersgrupper på frilandsmuseet for at beundre de mange Lego-værker. Foto: Morten Stricker
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Tilbud til spædbørnsforældre lukker

Holstebro

Politikere forbarmer sig: Kirke får dispensation til byggeri, der gik galt

Kultur

Ekstra billetter sat til salg: Sting-koncert tæt på udsolgt

Fodbold

Humlums fodboldsøn skal stå i spidsen for norske pokalmestre

Lemvig

Trods fremgang til de konservative: Østerby beholder ordførerskaber

Holstebro For abonnenter

Slagteriet får ti millioner: Penge kunne være brugt bedre på børn eller ældre

Sport

Masser af ledige sæder: Tilskuerne svigter Dina

Kultur

Passionen for plader kan få Lars til at forsvinde

Annonce