Annonce
Vinderup

Legepladsen er børnenes paradis

Dagplejerne Helle Maarbjerg og Rikke Vendelboe hygger med børnene i den store sandkasse på legepladsen. Fotos: Lars Rask Vendelbjerg
Dagplejerne har flere ideer til, hvordan legepladsen i Vinderup Lystanlæg kan forbedres. Og så er de meget trætte af ubudne gæster, der efterlader cigaretskodder og øldåser.

Vinderup: Bortset fra de mest regnfulde og meget kolde af årets dage er legepladsen i Vinderup Lystanlæg noget af et paradis for børn i byen og har været det i generationer. Her mødes dagplejerne med deres børn, og skolen og børnehaven er også flittige brugere. Men desværre er starten på dagen ofte ikke positiv.

- Tit kan vi starte dagen med med at samle skodder, øldåser, knust glas og diverse ting op fra jorden. Jeg synes, det er bemærkesværdigt, at det er nødvendigt for at vi kan lade vores dagplejebørn gå sikkert rundt, at vi er nødt til at bruge den tid, der kunne bruges til nærvær, på at rydde op efter andre mennesker, skriver dagplejer Mia Brandt på Facebook.

Annonce
Det store legetårn er flot malet - men trænger alligevel til udskiftning, er de fleste dagplejemødre enige om.

Mangler respekt

Hun finder det meget ærgerligt, at der skal bruges tid på "at rydde op efter personer som desværre ingen respekt har for deres omgivelser", som hun formulerer det.

En gruppe dagplejere, som avisen satte stævne for at høre om ønskerne til en bedre legeplads, er helt enige.

- Det er stort set hver dag, vi må rydde op, inden børnene kan komme til at lege, fortæller Lisbeth Kjeldsen.

Helle Maarbjerg fortæller, at det er værst i sommerferien. Hun var engang i sommer med til at samle 60 cigaretskod op.

Så ét af dagplejernes store ønsker er, at de unge mennesker, der misbruger stedet, fremover vil tage større hensyn og rydde op efter sig selv.

Midler på vej

Legepladsen er kommet i fokus, efter at det er besluttet at en del af overskuddet fra årets kyllingfestival skal gå til bedre faciliteter her. Kyllingfest-udvalget har meldt ud, at de gerne modtager ønsker fra dagplejerne.

Dagens flok af dagplejere er enige om, at de meget gerne vil have en nyt legetårn, som både de små og lidt større børn har glæde af.

- Den trænger til at blive udskiftet, selv om de mænd, der passer anlægget, har været rigtig flinke til at male den, siger Helle Maarbjerg.

En stor gynge til flere børn ad gangen er et andet ønske og bedre gynger i det hele taget.

Hvis der kunne bevilges en større sum penge, så har dagplejerne også et større ønske.

- Vi vil rigtig gerne have en ny toiletbygning tæt ved legepladsen, siger Helle Maarbjerg.

Fra legepladsen er der godt 200 meter til den slidte toiletbygning ved anlæggets fuglebure. Og det kan godt være noget af en "rejse" for de mindste børn.

Næsten dagligt er dagplejere på besøg på legepladsen i Vinderup Lystanlæg.

Mere plads til leg

Byrådsmedlem Klaus Flæng (S), der både sidder i kyllingfestudvalget og som formand i kommunens tekniske udvalg, ser dagplejerne og deres børn som de primære brugere. Han har selv ideer til bedre forhold ved legepladsen. Han forestiller sig en udvidelse af indhegningen, så der kan blive mere plads til børnenes frie leg, og han har også stor forståelse for, at flere af redskaberne fortjener at blive udskiftet.

- 1. oktober har vi regnskabet klar for kyllingfestivalen. Så ved vi, hvor mange penge der bliver til forbedringer i anlægget, siger han.

Han forestiller sig også, at der trods et stram økonomi hos kommunen, kan hentes et bidrag her.

Efter en dialog med brugerne i løbet af efteråret satser Klaus Flæng på, at legepladsen kan forbedres i foråret.

Han har også en hilsen til dem, der sviner med cigaretskodder og andet på legepladsen.

- De har fuldstændig misforstået, hvad formålet med anlægget er. Det er direkte respektløst over for anlægget og dets brugere, og jeg håber at de går med en dårlig smag i munden, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.

Annonce