Annonce
Vinderup

Legepladsen er børnenes paradis

Dagplejerne Helle Maarbjerg og Rikke Vendelboe hygger med børnene i den store sandkasse på legepladsen. Fotos: Lars Rask Vendelbjerg
Dagplejerne har flere ideer til, hvordan legepladsen i Vinderup Lystanlæg kan forbedres. Og så er de meget trætte af ubudne gæster, der efterlader cigaretskodder og øldåser.

Vinderup: Bortset fra de mest regnfulde og meget kolde af årets dage er legepladsen i Vinderup Lystanlæg noget af et paradis for børn i byen og har været det i generationer. Her mødes dagplejerne med deres børn, og skolen og børnehaven er også flittige brugere. Men desværre er starten på dagen ofte ikke positiv.

- Tit kan vi starte dagen med med at samle skodder, øldåser, knust glas og diverse ting op fra jorden. Jeg synes, det er bemærkesværdigt, at det er nødvendigt for at vi kan lade vores dagplejebørn gå sikkert rundt, at vi er nødt til at bruge den tid, der kunne bruges til nærvær, på at rydde op efter andre mennesker, skriver dagplejer Mia Brandt på Facebook.

Annonce
Det store legetårn er flot malet - men trænger alligevel til udskiftning, er de fleste dagplejemødre enige om.

Mangler respekt

Hun finder det meget ærgerligt, at der skal bruges tid på "at rydde op efter personer som desværre ingen respekt har for deres omgivelser", som hun formulerer det.

En gruppe dagplejere, som avisen satte stævne for at høre om ønskerne til en bedre legeplads, er helt enige.

- Det er stort set hver dag, vi må rydde op, inden børnene kan komme til at lege, fortæller Lisbeth Kjeldsen.

Helle Maarbjerg fortæller, at det er værst i sommerferien. Hun var engang i sommer med til at samle 60 cigaretskod op.

Så ét af dagplejernes store ønsker er, at de unge mennesker, der misbruger stedet, fremover vil tage større hensyn og rydde op efter sig selv.

Midler på vej

Legepladsen er kommet i fokus, efter at det er besluttet at en del af overskuddet fra årets kyllingfestival skal gå til bedre faciliteter her. Kyllingfest-udvalget har meldt ud, at de gerne modtager ønsker fra dagplejerne.

Dagens flok af dagplejere er enige om, at de meget gerne vil have en nyt legetårn, som både de små og lidt større børn har glæde af.

- Den trænger til at blive udskiftet, selv om de mænd, der passer anlægget, har været rigtig flinke til at male den, siger Helle Maarbjerg.

En stor gynge til flere børn ad gangen er et andet ønske og bedre gynger i det hele taget.

Hvis der kunne bevilges en større sum penge, så har dagplejerne også et større ønske.

- Vi vil rigtig gerne have en ny toiletbygning tæt ved legepladsen, siger Helle Maarbjerg.

Fra legepladsen er der godt 200 meter til den slidte toiletbygning ved anlæggets fuglebure. Og det kan godt være noget af en "rejse" for de mindste børn.

Næsten dagligt er dagplejere på besøg på legepladsen i Vinderup Lystanlæg.

Mere plads til leg

Byrådsmedlem Klaus Flæng (S), der både sidder i kyllingfestudvalget og som formand i kommunens tekniske udvalg, ser dagplejerne og deres børn som de primære brugere. Han har selv ideer til bedre forhold ved legepladsen. Han forestiller sig en udvidelse af indhegningen, så der kan blive mere plads til børnenes frie leg, og han har også stor forståelse for, at flere af redskaberne fortjener at blive udskiftet.

- 1. oktober har vi regnskabet klar for kyllingfestivalen. Så ved vi, hvor mange penge der bliver til forbedringer i anlægget, siger han.

Han forestiller sig også, at der trods et stram økonomi hos kommunen, kan hentes et bidrag her.

Efter en dialog med brugerne i løbet af efteråret satser Klaus Flæng på, at legepladsen kan forbedres i foråret.

Han har også en hilsen til dem, der sviner med cigaretskodder og andet på legepladsen.

- De har fuldstændig misforstået, hvad formålet med anlægget er. Det er direkte respektløst over for anlægget og dets brugere, og jeg håber at de går med en dårlig smag i munden, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce