Annonce
Læserbrev

Lederkommentar. Jamen, vi er allerede langt med nære kommunale sundhedstilbud

Annonce

Debat: Lokalredaktør Lars Kamstrup skrev i mandagens leder i Dagbladet om behovet for nære kommunale sundhedstilbud, som er attraktive for de sundhedsfaglige og tilbyder høj kvalitet for patienterne. Anledningen var et interview med regionsrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V) i søndagens avis om lægedækning i Struer i særdeleshed og Nordvestjylland i almindelighed.

I Struer Kommune er vi helt enige med Lars Kamstrup og Christian Møller-Nielsen i pointerne om udviklingen i sundhedsvæsenet og behovet for nære sundhedstilbud.

Det er derfor, vi er i gang med at udvikle fremtidens nære sundhedstilbud i samarbejde med netop region, læger, civilsamfund og andre interessenter på området!

Det ærgrer os lidt, at Christian Møller-Nielsen og efterfølgende Lars Kamstrup sætter sig til tastaturet og henstiller til Struer Kommune om ”at komme i gang”, før de efterprøver deres påstande mod virkeligheden.

Dagbladet kunne for eksempel sende en reporter til Struer, der kunne fortælle, hvad vi rent faktisk gør lokalt, frem for at basere en leder på en hurtig antagelse om passivitet. Vi gør flere af de ting, Dagbladet beder os gøre – og vi supplerer det med en mere personlig indsats for at lokke læger hertil.

Dagbladet ville kunne bringe historien om lægerne på havnen i Struer, hvor en flerlægepraksis med i alt fem læger har til huse og deler personale og faciliteter – i et miljø med fagkolleger og moderne rammer. De er private erhvervsdrivende, de har en gennemsnitsalder på knap 45 år og de har selv valgt at slå sig ned i Struer Kommune, fordi vi kunne tilbyde de rammer og muligheder, de efterlyser.

I Struer Energi Park ligger Sundhedscenter Struer i faciliteter bygget for få år siden, hvor borgerne på ét sted kan gå til en vifte af sundhedstilbud som rygestop, sundhedstjek, rehabilitering efter operation og genoptræning. Et kommunalt tilbud oprettet for at imødekomme efterspørgslen på behandling tæt på hjemmet.

Det er knap ti år siden, vi sammen med Region Midtjylland søgte og fik andel i en 600 millioner kroner stor national pulje til nære sundhedstilbud i områder med stor afstand til sygehuset. Det var resultat af en dialog allerede dengang om, hvordan vi sikrer trygge sundhedstilbud tæt på borgerne.

Midlerne gik blandt andet til at omdanne det tidligere sygehus i Hvidbjerg til moderne klinik for praktiserende læge og sundhedsfremmende tiltag. I Hvidbjerg, hvor der også er fysioterapi og andre sundhedstilbud i Midtpunktet Thyholm. Sådanne gode faciliteter i et attraktivt miljø har stor betydning for tiltrækning af læger og høj kvalitet for patienterne. Men det kan ikke stå alene. Når en læge vælger at forlade sin praksis, skal der flere initiativer til for at tiltrække en ny.

En gruppe initiativrige thyholmere har derfor taget sagen i egen hånd og forsøger gennem markedsføring at vise yngre læger, hvad Thyholm og Struer Kommune kan tilbyde, hvis de vælger at bo og arbejde her. De ønsker det nære, gode sundhedstilbud – og gør noget for det. Det er modigt og forbilledligt gjort, og derfor samarbejder Struer Kommune med gruppen bag initiativet, så deres gode indsats kan få så stor gennemslagskraft som muligt.

Fremtidens læger er ikke bare noget, man bestiller på en ordreseddel – som man ellers godt kunne få indtryk af i Dagbladets leder. Det er en stor beslutning for en yngre læge, som selv kan bestemme over sin karriere, at flytte væk fra studiebyen til et sted, man måske ikke kender i forvejen, for at arbejde i mange år og lære patienterne at kende. Det kræver de rigtige fysiske rammer og et attraktivt fagligt miljø, men ikke mindst også, at man kan se sig selv bo og arbejde i netop dette lokalsamfund. Det er en betingelse for alle områder, der har svært ved at tiltrække læger.

Af samme grund har vi fra kommunens side også gjort lægestuderende til en særlig målgruppe i bosætningsindsatsen. Når de er her i praktik, tilbyder vi dem noget ekstra og etablerer en kontakt, der forhåbentlig vil få dem til at tænke på Struer Kommune senere hen, når de skal vælge, hvor de vil være læge. Det har Dagbladet allerede beskrevet i flere glimrende artikler.

Vi nævner nogle af vores initiativer for at vise, hvad vi gør. Ikke for at sige, at vi er perfekte.

Vi kan altid blive bedre til at samarbejde om at etablere de rigtige tilbud, tiltrække de rigtige fagfolk og fremtidssikre det lokale sundhedsvæsen.

Vi er glade for at Dagbladet rejser debatten, men håber, at samme avis vil bruge lidt mere spalteplads på at fortælle opbyggelige historier om de løsninger, der virker. Så vi alle kan blive inspireret til at skabe nære sundhedstilbud af høj kvalitet, som både sundhedsfaglige og borgere efterspørger.

John Christoffersen. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

TDC arbejder på netværket i Struer

Lemvig

Cyklist dræbt i trafikulykke

Holstebro

Plastic-affald blev selvantændt

Annonce