Annonce
Struer

Leder om ny uddannelse: Min fornemmeste opgave er jo egentlig at få smidt eleverne ud igen

En spritny uddannelse slog i sidste uge dørene op i Struer. Her er det uddannelseschef Martin Sanders. Foto: Johan Gadegaard
FGU Skolen er netop åbnet i Struer med et tilbud, der skal hjælpe unge i alderen 15-25 år tilbage på sporet i retning af en uddannelse eller et job.

Struer: En ny uddannelse slog så sent som i sidste uge dørene op i Struer. Nærmere bestemt i lokalerne over for Struer Statsgymnasium, hvor VUC også holder til.

Den nye uddannelse, som i forkortet form hedder FGU og i fuld længde Forberedende Grunduddannelse, bød i Struer 32 elever indenfor blot 12 dage efter, at selve uddannelsen var blevet til.

- FGU er udsprunget af en folketingsbeslutning, hvor der har siddet et ekspertudvalg og sagt; "Hvad er det egentlig, vi tilbyder de unge, som har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet", fortæller Martin Sanders.

Han er uddannelseschef for FGU Skolen i Struer og den i Lemvig.

- Det var rigtigt svært, når man som ungt menneske stod uafklaret og tænkte; "Jeg vil gerne i lære som tatovør, men der er ikke nogen læreplads." Så skulle de selv finde ud af, hvad de så skulle - produktionsskole, VUC eller måske en kombineret ungdomsuddannelse, forklarer Martin Sanders.

Alt for mange indgange kom til at holde nogle ude.

Annonce

Den nye uddannelse

FGU - Forberedende Grunduddannelse - er en fusion af produktionsskolerne og en del af VUC’s tidligere tilbud.

Der er blandt andet FGU Skoler i Holstebro, Struer og Lemvig.

Eleverne får tre spor at vælge imellem:

Et alment spor, der forbereder til videreuddannelse på HF, gymnasie, eller erhvervsskole.

Et produktionsspor, der forbereder til erhvervsskole eller arbejde.

Et erhvervsspor med korte skoleophold og lange praktikophold, der primært forbereder til arbejde.

I alt er der i FGU-regi 110 elever i Holstebro, 30 i Lemvig og 32 i Struer.

Kilde: FGU Skolen

De uafklarede

Der var ifølge Martin Sanders et hav af forberedende tilbud.

- Nu er det blevet sådan, at de går ind ad døren herude, og så hjælper vi dem med at blive afklaret, hvad enten det er fagligt eller personligt. Det er vigtigt for os, at vi tager fat der, hvor eleven står, anerkender dem, hvor de er, og prøver at løfte dem videre, forklarer uddannelseschefen.

Det er så at sige de uafklarede unge mellem 15 og 25 år, der bydes indenfor hos FGU.

- Det kan også være, man er afklaret, men ikke har de kompetencer, som skal til. Det kan være, man mangler sit to-tal i dansk eller matematik. Det kan vi også hjælpe med, siger Martin Sanders, der kommer fra en lederstilling på en produktionshøjskole.

Eleverne på FGU Skolerne er der i den periode, de behøver, inden de er klar til at komme videre, så Martin Sanders opgave er faktisk lidt speciel.

- Min fornemmeste opgave er jo egentlig at få smidt eleverne ud igen - jo før jo bedre. De skal jo videre i job og uddannelse, det er vores mål.

Brug for hjælp

En af de nye og dermed første elever på FGU Skolen i Struer er 21-årige Sejr Pedersen fra Struer, som blev foreslået stedet af sin vejleder.

- Jeg håber at kunne komme lidt tilbage til mig selv og få en idé om, hvad jeg vil og forhåbentlig blive klar til noget job igen, fortæller han:

- Jeg har taget en EUD (erhvervsuddannelse, red.) - det første grundforløb - men fik ikke en praktikplads, og fik det ikke gjort færdigt, og så endte jeg i en dårlig spiral. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, så det her er egentlig bare mig, der prøver at komme tilbage igen.

For 18-årige Line Agerlund, der for ikke længe siden flyttede til Thyholm, handler FGU-uddannelsen om at finde ud af, hvad hun vil.

- Jeg skulle bruge noget hjælp, da jeg har fået konstateret depression. Fagligt er det fint, så det handler mere om at skulle ud og finde ud af, hvem jeg er og få noget ro på med uddannelse og så videre, fortæller hun.

Håbet er at kunne blive noget inden for dyreverdenen.

- Jeg er en rigtig stor dyreelsker, siger Line Agerlund.

FGU eller Forberedende Grunduddannelse hedder den nye uddannelse, som er for unge mellem 15 og 25 år. Her er to af de nye elever, 21-årige Sejr Pedersen (t.v.) og 18-årige Line Agerlund. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce