Annonce
Livsstil

Le Klints næste klassiker

Forside. Erfarne fingre folder Le Klints nye Caleo-lamper. Foto: Christian Nordholt
Den fynske lampeproducent Le Klint har siden 40'erne skabt foldede lamper, der giver blødt lys. Nogle er skabt af designkoryfæer, andre er helt nye bud på klassikere. Det sidste er Rikke Frosts Caleo-lampe, der har fremhævet Le Klints plisséer og det gamle håndværk, der bliver til mellem erfarne fingre i foldestuen.

Hænder med plastre. Hænder med rynker. Og hænder, der med 20 års erfaring og mere, danser henover papiret. Fingrene trykker let her, klemmer lidt der og mellem dem vokser plisséer i papiret, der skaber sirlige mønstre på Le Klint-lampeskærme.

I foldestuen skabes runde lygter, hvis foldninger er skabt af ikoniske designere i 40’erne. Der foldes matematiske mønstre til lampeskærme, som sælges og kopieres i hele verden. Og der syes plisserede papirark sammen til tv-kendte lamper.

Caleo hedder Le Klints nyeste lampe. Den sidste vinter blev designet til tv-programmet ”Danmarks næste klassiker”. Designeren Rikke Frost foldede sig på et par uger til en lampeskærm, som Le Klint nu producerer i tre udgaver. Med tydelige, brunerede opstregninger af folderne fremhæver designet håndværket, som den fynske lampefabrik er så kendt for.

- Engang i mellem kan vi godt spørge os selv, om det er muligt at folde lamper på flere nye måder. Men så kom Rikke Frost med sine idéer. Og Caleo-serien er jo nærmest en magtdemonstration i foldeteknik. Samtidig er det nyt at tegne plisséerne op. Det gør, at Le Klint-lampen, som traditionelt er meget enkel og anonym, når den er slukket, bliver fremhævet, siger Kim Weckstrøm Jensen, Le Klints direktør.

Caleo-serien er jo nærmest en magtdemonstration i foldeteknik. Samtidig er det nyt at tegne plisséerne op. Det gør, at Le Klint-lampen, som traditionelt er meget enkel og anonym, når den er slukket, bliver fremhævet.

Kim Weckstrøm, direktør i Le Klint

Designet på tre uger

Det tog mindre end tre uger at skabe den første Caleo-lampe.

- Da vi fik opgaven at skulle designe en lampe, tænkte jeg straks på papir, fordi det var muligt at arbejde med på så få dage. Og jeg ringede til Le Klint for at få deres ekspertise. Jeg har aldrig sendt så løs en skitse til nogen før, men de inviterede mig ud i foldestuen, og så gik vi ellers i krig, siger Rikke Frost og griner lidt af situationen.

- Normalt er det en udviklingsproces. Det kan tage meget lang tid at skabe en lampe. Ofte længere tid end med et møbel. Men Rikke Frost og vores foldeeksperter brugte to-tre dage på at få teknikken på plads og føre visionerne ud i livet. Fra tanke til færdigt produkt er det gået meget hurtigt, men hun er også en exceptionel designer, siger Le Klint-direktøren.

Hun brugte selv hele dage på at tegne plisséerne op med tusch i begyndelsen, men efter programmet er produktion og design blevet forfinet. De gyldenbrune streger bliver udført i silketryk på papir, en plotter præger mønstret forsigtigt i det, og de erfarne hænder i foldestuen giver nu et ark Caleo-papir den holdbare struktur på en halv times tid. Derudover har de løst et vigtigt problem, man ikke kunne se på tv: at man ikke kunne skifte pære i den første lampe.

- Men det færdige resultat er meget lig den første strimmel papir, vi lavede sammen på Le Klint. Det essentielle var at fremhæve plisséerne, der er så flotte, men som forsvinder lidt i det hvide materiale, når man tænder lyset. Jeg synes det er elegant og eksklusivt at se på, og det giver en ny dimension til Le Klint-lamperne, siger Rikke Frost, der vandt tv-programmet. Dog ikke med Caleo-lampen, men med ”Bukki” - hendes fortolkning af et børnemøbel.

Annonce

Made in Fyn

I foldestuen tager det 30 minutter for de erfarne hænder at folde sig gennem et ark Caleo-papir. Fire af dem bliver syet sammen til en enkelt lampeskærm, der skal monteres med ophæng og fatning. Det hele bliver lavet på Fyn - ligesom det er blevet siden Le Klint blev grundlagt i 1943.

Op gennem 30’erne forsøgte flere danske arkitekter sig med at skabe bedre lys. Lys, der var behagelig og ikke blændede. Poul Henningsen skabte et uovertruffet tre skærmsystem, som stadig sælger i nye og gamle versioner i dag. P.V. Jensen-Klint, der ligeledes var arkitekt, foldede papirskærme med et par enkle origami-greb, der både dirigerede og diffunderede lyset. Det sidste gjorde lyset fra Klint-skærmen blødt og rart.

Hans søn Tage Klint brugte sin fars foldearbejder som grundlag for virksomheden. Senere kom berømte møbelarkitekter som broren Kaare Klint og vennen Mogens Koch med videreudviklinger af plisséerne.

- Essensen af det Klint-familien gjorde dengang kan man se i Caleo-lampen i dag. Det er de samme teknikker, det er samme brug af lyset, og det er samme form for håndværk, vi laver, siger Kim Weckstrøm.

I foldestuen skabes håndværk som ingen robot kan overtage. De 12 foldedamer sidder hver dag og folder skærme i forskellige mønstre til Le Klints designlamper. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Lyden af Le Klint

- Gennem tiderne er der mange, der gerne har villet udvikle en robot til os, men det er simpelthen ikke muligt at lave håndværket om til en teknologisk proces. Vi har fået lidt hjælp til prægningerne, hvor vi har laserplotter og valser, men foldedamernes hænder kan vi ikke – og vil vi ikke – skifte ud, siger han og hæver stemmen.

For det kan være svært at overdøve den knitrende, overraskende høje lyd, som kommer fra foldestuen. De erfarne hænder nærmest danser henover papir og plastfolie og efterlader snorlige plisséer. Hver gang en strimmel er foldet, lægges den i spænd mellem elastikker et døgns tid.

- Og efter det døgn holder folderne i 40-50 år eller mere. Folderne giver det bøjelige, bløde papir en fast struktur med en stor styrke. Derfor holder lamperne deres former altid, selv når du skal gøre dem rent eller skifte pære, forklarer Kim Weckstrøm.

12 kvinder arbejder på Le Klints foldestue. De fleste har været der 20, 30 eller næsten 40 år. Og et par få nye er under oplæring. Foldedame – for der har indtil videre kun været damer her – bliver man ved mesterlære. De ældre lærer de nye op. Ligesom det er vigtigt med nye folk i foldestuen, er det også vigtigt med nye design i porteføljen. Også selv om klassikerne fra 40’erne har vist sig langtidsholdbare, mener direktøren.

- Frugtlygten som Kaare Klint lavede i 1944 er et ikon for Le Klint. Det var den første, der gik verden rundt. Den har været med Marilyn Monroe på film. Og den holder stadig i dag. Fra tid til anden kommer der nogen og siger, at de er vilde med vores nye lampe – og henviser til Frugtlygten. Den er på linje med de helt store møbelklassikere. Men vi risikerer jo, at magien forsvinder en dag. Gennem tiderne har der været hundredvis af lamper i produktion her, som er ude igen. Vi er hele tiden på jagt efter den næste Le Klint-klassiker. Nye øjne på design, nye teknologier og nye lyskilder gør, at man kan lave lamper, man ikke kunne tidligere, siger Kim Weckstrøm.

Bag ham folder hurtige fynske fingre fremtidens lampeskærme.

Le Klints nyeste lampe, Caleo, blev kendt i tv-programmet "Danmarks næste klassiker". Det er designeren Rikke Frost, der står bag designet, hvor folderne er fremhævet af en bruneret streg. Foldningerne er komplicerede, og det tager medarbejderne i foldestuen en halv time for hvert ark papir, hvilke der skal bruges fire af til den store lampe. Foto: Christian Nordholt
Caleo-skærmene er syet sammen og skal nu montres med fatning og ophæng. Metaldelene bliver også lavet i Danmark, så alt håndværket i en Le Klint-lampe er dansk produceret. Forrest i billedet ligger et par foldede ark papir holdt sammen af elastikker. Når papiret er foldet skal det ligge spændt op i minimum et døgn, og efter det vil det holde den foldede form i 40 år. Foto: Christian Nordholt
Rikke Frost har designet Caleo, der er en serie af tre foldede lamper. Caleo betyder fremhævet på latin og henviser til, at hver enkelt plissé på lampen er tegnet op med en bruneret streg, så håndværket gøres tydeligt. Foto: Le Klint
Kim Weckstørm er direktør for Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Kim Weckstrøm er direktør for Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Le Klint-lamper er dansk håndværk. Foto: Christian Nordholt
Håndværk, der går i arv. Mange af foldedamerne hos Le Klint har været på fabrikken i 20, 30 eller 40 år. De erfarne hjælper med at lære de ny op i håndværket. Foto: Christian Nordholt
Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Le Klint. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Holstebro For abonnenter

Nybyggere i klemme: Erhvervsfolk strides om retten til jordstykke og millionfortjeneste

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Efter dødsulykken: Sådan har kvinde det efter sin mands død

Struer For abonnenter

Banken forlanger sikkerhed for, at politikere fra byrådet holder sig fri af både hvidvask og terrorisme

Holstebro

Tomme studiepladser skal løses med flere uddannelser

Leder For abonnenter

Dødsulykken på Idomlundvej: De lukkede døre i retten er et problem

Sport For abonnenter

Træneren rørt og stolt: Vandt guld med Holstebro i 2016 - nu topper de karrieren i Tokyo

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Poul viser vej i Skjern Enge: Her mangler kun giraffer og elefanter - ellers kunne det lige så godt have været Afrika

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Holstebro

Sundhed? - Det handler om balancen af maden på tallerkenen

Leder For abonnenter

Studieansøgninger afslører et land i ubalance

Holstebro

Politiet advarer: Der er ikke taget intime fotos af dig

Annonce