Annonce
Ulfborg/Vemb

Nedlagt Fakta-butik bliver til lagerhotel: Stadig planer om at lave vaskehal

Brugsuddeler i Dagli'Brugsen i Vemb, André Knudsen, tror på, at det lykkes at få udlejet et par "bokse" i den nedlagte Fakta-bygning, som brugsen købte i foråret. Arkivfoto
Brugsuddeler i Dagli'Brugsen i Vemb, André Knudsen, sætter i denne uge strøm til boks-udlejning i de gamle Fakta-lokaler i Ulfborg.

Ulfborg/Vemb: Hvad kan man bruge en nedlagt Fakta-butik til?

Det spørgsmål har André Knudsen, der er brugsuddeler i Dagli'Brugsen i Vemb, nu fundet svar på. Brugsen købte i foråret de bygninger i Ulfborg, hvor den gamle Fakta-butik havde haft til huse, og det var med henblik på at lave vaskehal.

De planer lever stadig - og hvis alt går vel, går opførelsen igang til næste forår. Men også for selve bygningen på stedet, er man nu kommet videre med planerne. Her skal nemlig være lagerhotel.

- Vi har fem rum deroppe lige nu. Det er blandt andet den gamle frokoststue, kontor og bagerkøkken, som vi nu har mulighed for at leje ud til opbevaring, siger André Knudsen, der forklarer, at man, hvis konceptet bliver en succes, sidenhen vil bygge flere "bokse" inde i butikken.

Boksudlejningen hedder Dagli'Boksen og er lige startet op.

Annonce

Det afgørende skattefradrag

Egentlig har André Knudsen haft en del ideer til, hvad der skulle ske med bygningen. Skulle man rive den ned? Skulle andre have lov at opføre boliger på stedet?

Men særlig én ting har sat en stopper for planerne.

- Fakta havde for syv år siden investeret en del millioner i bygningen, som gør, at de får noget fradrag, fordi de har foretaget en investering, som de må udligne over ti år til 2022. Men da jeg overtog bygningerne efter syv år, skal jeg tilbagebetale det skattefradrag, hvis jeg river bygningen ned nu. Det skal jeg ikke, hvis jeg venter tre år endnu, siger André Knudsen.

Han vil derfor vente og se, om lagerhotellet bliver en succes.

- Jeg har jo en ide om, hvad jeg vil få ind til husleje. Men jeg forventer ikke det vilde. Det er jo en by i Vestjylland med mange parcelhuse. Det ville være noget andet, hvis det var Aarhus, hvor mange har lejligheder - og dermed i højere grad har brug for lagerplads, siger han og tilføjer:

- Men hvis boks-udlejningen viser sig at være en god ide, lader jeg nok bare bygningen stå, siger han.

For at gøre bygningen brugbar til formålet har uddeleren fået installeret nøgleboks og sensorlys i bygningen, hvor udlejningsrummene lige nu er fra otte til 22 kvadratmeter hver.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce