Annonce
Kultur

Langhøj med i kampen om Landsbyprisen 2020

Landsbyklyngen Langhøj er med i kampen om at vinde Landsbyprisen 2020. Arkivfoto: Morten Stricker
Fire borgerforeninger i Langhøj valgt i slutningen af 2019 at indstille sig selv til Landsbyprisen 2020, og det gav pote

Langhøj: Samarbejder kan godt betale sig. Det har de nu også fået bevist i Langhøj-området, hvor fire borgerforeninger, Ølby-Fousing Borgerforening, Linde og Omegns Borgerforening, Vejrum Borger- og Gymnastikforening og Asp Borgerforening, sidste år gik sammen om at nominere sig selv til Landsbyprisen 2020. Landsbyprisen hædrer sammenhold og bæredygtig udvikling i landdistrikterne, og vinderne modtager 150.000 kroner, der kan bruges til videre udvikling i lokalsamfundet.

Landsbyklyngen Langhøj, som det kaldes i en pressemeddelelse, er nu en blandt i alt 13 kandidater, der kæmper om prisen.

- At vi i år har hele 13 gode kandidater, der alle har noget at byde på inden for de syv kriterier, understreger det, vi i forvejen ved. Der er masser af liv, kultur, udvikling og gåpåmod i de midtjyske landdistrikter, siger Flemming Knudsen (S), næstformand i Udvalg for Regional Udvikling, Flemming Knudsen, ifølge pressemeddelelsen.

Annonce

Kriterier for Landsbyprisen 2020

1. Landsbyens fysiske miljø er attraktivt, og der er god adgang til natur

2. Landsbyen arbejder med indsatser og aktiviteter der understøtter en bæredygtig udvikling.

3. Landsbyens udvikling tager udgangspunkt i de særlige stedbundne ressourcer og potentiale.

4. Landsbyens borgere, foreninger og erhvervsliv har inden for de seneste 3-5 år medvirket aktivt til at planlægge landsbyens og områdets udvikling

5. Landsbyen har udsyn og deltager i samarbejder og netværk, eksempelvis om fælles projekter, faciliteter og arrangementer.

6. Landsbyen har aktive fællesskaber og frivillige, som understøtter et godt og inddragende socialt og kulturelt miljø.

7. Generel vurdering af landsbyen og dens udviklingsaktiviteter

Glade for samarbejde

At Langhøj nu er med i opløbet om at løbe med Landsbyprisen 2020 og de tilhørende 150.000 kroner har bragt glæde med sig.

- Det er da en kæmpe cadeau til vores samarbejde, som er meget nyt. Det er først indenfor de sidste 2-3 år, at vi rigtig er begyndt at arbejde sammen, så det er superfedt, siger formanden for Linde og Omegns Borgerforening, Grith Frisk Herping.

Det samme mener Leif Mortensen, formanden for Vejrum Borger- og Gymnastikforening.

- Vi er stolte og glade for samarbejdet med de andre borgerforeninger for at fremme området som helhed, siger han.

Flere af de lokale borgerforeninger blev sidste år opfordret af Struer Kommune til at søge om at blive indstillet til prisen, og den udfordring tog Landsbyklyngen Langhøj altså op. En jury bestående af eksperter udenfor regionen skal nu barbere feltet ned til fem kandidater, og i løbet af februar offentliggøres det, hvem, der vinder prisen.

Hvad de skal bruge pengene på, hvis de går hen og vinder, har de fire borgerforeninger i Langhøj ikke besluttet endnu.

- Det har vi slet ikke turdet tænke på. Men hvis vi vinder, skal vi nok finde noget fedt at bruge pengene på, siger Grith Frisk Herping.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce