Annonce
Holstebro

Lang vej til første job for nyuddannede akademikere i Vestjylland

Det kan være svært for nyuddannede akademikere at finde job. Vestjylland er et hårdt ramt område. Foto: Niels Christian Vilmann Ritzau/Scanpix
Coronakrisen har ikke gjort det lettere for nyuddannede akademikere et finde arbejde i Vestjylland. Ansvaret ligger både hos de nyuddannede og virksomhederne, mener lokal arbejdsmarkedschef.
Annonce

Holstebro: Vestjylland og Holstebro kan ikke ligefrem prale af at være epicenter for nyuddannede akademikere, der har brugt fem år eller mere på at tage en kandidateksamen litteraturhistorie, fysik eller økonomi.

Men dem der er, kan have meget svært ved at finde arbejde i nærheden. Og det er ikke blevet lettere, efter at coronakrisen ramte i det tidlige forår. 28,6 procent af de nyuddannede akademikere er uden arbejde. Der er dog sket en lille forbedring efter en dramatisk stigning i foråret.

Arbejdsmarkedschef i Holstebro Kommune, Søren Landkildehus, kender godt til udfordringen for de nyudklækkede kandidater i Holstebro og Nordvestjylland.

- I antal fylder de ikke så meget i vores område. Men det er helt afgørende, at de nye kandidater bliver i stand til at oversætte, hvad de kan til et sprog, så virksomhederne kan se, hvad de kan dem til. Det er ikke nok at tale i en bestemt fagjargon. Det skal være så konkret som muligt, siger Søren Landkildehus, der også er helt med på, at virksomhederne også skal være dygtige til at se, hvordan de kan bruge en akademiker, selv om profilen ikke lige er skræddersyet til et match i første omgang.


Jeg er alvorligt bekymret for, at vi ender med at få en corona-generation af nyuddannede langtidsledige, hvis ikke, der sker noget hurtigt. Ledigheden blandt nyuddannede er ikke kun et problem for den enkelte, men for hele samfundet.

Lars Qvistgaard.


- Hvis en person har taget en ph.d-uddannelse kan det oversættes til at have været projektleder i tre år. Det handler også om at kunne synliggøre sit potentiale og vise, at man kan transformere sin viden, siger Søren Landkildehus.

Han er selv et eksempel på, at en uddannelse kan føre et helt andet sted hen i forhold til den almindelige forventning. Den lokale arbejdsmarkedschef har en ph.d. uddannelse i filosofi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Ti har søgt skoleleder-stilling

Annonce