Annonce
Danmark

Lang vej hjem for Danske Bank

Antallet af privatkunder fortsætter med at falde, og Danske Bank ligger i bund, når man måler kundetilfredsheden. Oven i det skal bankens topchef, hollænderen Chris Vogelzang, håndtere coronakrisen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Coronaåret blev dyrt for Danske Bank, der heller ikke har genoprettet sit image blandt danske bankkunder. Topchefen Chris Vogelzang ser frem mod 2023, hvor banken skal se helt anderledes ud.

Interview: Da Chris Vogelzang for et år siden præsenterede sit første regnskab for Danske Bank, var hans skrivebord fyldt med møgsager.

Sådan er det faktisk stadig, men oven i skandaler om hvidvask og ulovligt opkrævet gæld har bankens hollandske topchef også håndteret coronakrisen, der har kostet dyrt for landets største finansielle virksomhed.

Danske Bank kom således ud af 2020 med sit ringeste resultat i seks år. Overskuddet lød på 4,6 milliarder kroner, og det er 70 procent mindre end i 2019. Dengang var bankens resultat trukket til vejrs af engangsindtægter, men nedturen er reel: Danske Bank har nedskrevet lån for syv milliarder kroner på forventede tab på grund af corona.

Annonce

- På trods af kompleksiteten, der opstod med corona, kørte vores underliggende forretning relativt godt, og vi gjorde store fremskridt med vores omstilling frem mod 2023. Men det er klart, at vores resultater er kraftigt påvirket af de nedskrivninger, vi var nødt til at gøre på udlån, siger Chris Vogelzang til Avisen Danmark.


Der er en gammel hollandske talemåde: Tillid rider væk på en hest, men kommer tilbage til fods. Vi skal arbejde os igennem det.

Chris Vogelzang, topchef, Danske Bank


Han tiltrådte i 2019 jobbet som chef for 22.000 medarbejdere og en virksomhed, der havde erkendt, at en usund kultur havde ført til en af verdenshistoriens største hvidvasksager i bankens estiske filial.

Rydder op

Vogelzangs forgænger, nordmanden Thomas Borgen, blev fyret af samme grund, og store dele af bankens øvrige ledelse er siden udskiftet. Chris Vogelzang har sat sig selv i spidsen for et storstilet projekt, Better Bank, der i 2023 skal have ryddet op i fortidens synder og samtidig skabe en langt mere effektiv og konkurrencedygtig bank.

Men der er lang vej hjem. Sidste år blev det afsløret, at Danske Bank med åbne øjne havde opkrævet ulovlig gæld fra privatkunder i en sag, der går mere end 20 år tilbage, og under oprydningen vælter det ud med nye sager. Danske Bank har på sin egen hjemmeside en liste med hele ni såkaldte ”ældre kundesager”, hvor kunderne kan have tabt penge.

- Vi forsøger at være meget transparente omkring sagerne. Selv sager, der er meget små i forhold til Danske Banks størrelse, vil vi fortælle om, understreger Chris Vogelzang.

Annonce

Rekordlavt image

Han medgiver, at den løbende omtale af skandalerne påvirker bankens omdømme i den gale retning. Antallet af privatkunder fortsætter med at falde, og Danske Bank ligger i bund, når man måler kundetilfredsheden. Analysefirmaet Voxmeter spurgte sidste år 18.000 Danske Bank-kunder om deres oplevelse af banken, og de kvitterede med det mest negative resultat, som Voxmeter har registreret i 13 år.

Chris Vogelzang kender udmærket til målingerne.

- Vi ser en meget høj tilfredshed blandt vores erhvervskunder. Men der er fortsat et stort pres på vores privatkundeforretning i Danmark. Vi har helt klart stadig et problem med vores image på grund af gældssagen og andre sager. Det er ikke rart, men det er vores opgave at arbejde os igennem de sager, siger Chris Vogelzang.

Annonce

Tillid rider væk på en hest

Han mener, at der først og fremmest skal ryddes op efter de gamle sager, før man kan forvente et bedre image.

- Der er en gammel hollandske talemåde: Tillid rider væk på en hest, men kommer tilbage til fods. Vi skal arbejde os igennem det. Men det giver os en masse selvtillid, at vores kunder kan lide vores rådgivere og vores produkter. Vores image er det næste skridt, siger Chris Vogelzang.

Danske Bank i tal

  1. De samlede indtægter i 2020 beløb sig til 42,4 milliarder kroner, og det er omtrent samme niveau som året før, når man ser bort fra engangsposter.
  2. Årets resultat efter skat udgjorde 4,6 milliarder kroner mod 15,1 milliarder kroner i 2019. Resultatet for 2019 indeholdt dog en betydelig engangsindtægt. Faldet i resultat skyldes hovedsageligt højere nedskrivninger på udlån som følge af corona-krisen.
  3. For at sammenligne bankers indtjeningsevne ser man på forrentningen af egenkapital. Her ligger Danske Bank på 2,6 procent, hvilket er langt under niveauet hos de øvrige, nordiske storbanker.

Som en del af 2023-strategien er det målet, at Danske Bank skal ligge i top to på kundetilfredshed på alle områder. Indtil videre står Danske Bank netop stærkest, når man spørger til produkter og kunderådgivere.

Better Bank-programmet omfatter også en spareøvelse, og siden efteråret er der nedlagt ca. 700 af de 1.600 stillinger, som koncernen varslede at skære væk i oktober. Besparelserne begynder at slå igennem nu, og sammen med mindre nedskrivninger på coronatab forventer Danske Bank at fordoble overskuddet i år til et resultat på 9-11 milliarder kroner.

Ifølge en analyse fra investeringsfirmaet Nordnet ligger Danske Bank lige nu i bunden, når man sammenligner indtjeningen med de andre nordiske storbanker.

Annonce
Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Debat

Det er blevet svært at sige goddag: Danmark har fået krammeabstinenser

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce