Annonce
Mærkedage

Landsholdsspilleren blev legende i Portugal

Michael Manniche i aktionfor det danske landshold mod Spanien i Valencia 11. april 1984. Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix
Michael Manniche blev aldrig det helt store fodboldhit herhjemme, men i Benfica er han aldrig blevet glemt. Onsdag 17. juli fylder angriberen 60 år.

60 år: Det er sjældent, at en dansk fodboldspiller gør sig så bemærket i udlandet, at en topspiller bliver opkaldt efter ham.

Men da den portugisiske landsholdsspiller Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro i en ung alder skulle finde et kaldenavn, blev det "Maniche" efter sit store idol, danske Michael Manniche, som 17. juli fylder 60 år.

For mens Manniche ikke blev en af de største fodboldlegender herhjemme, så bliver han aldrig glemt i Portugal, hvor han scorede 75 mål i 132 kampe for Benfica i 80'erne.

I september 2009 mødte Manniche op til Portugals træning i Parken i København, hvor holdet skulle møde Danmark i VM-kvalifikationen, og de portugisiske journalister kastede sig straks over den tidligere Benfica-angriber.

- Han kom til Benfica og føjede helt nye dimensioner til portugisisk fodbold. Han var stærk og bragte det fysiske aspekt til fodboldspillet i vores land, og så var han stærk med hovedet. Han er stadig meget kendt og vellidt, sagde en af journalisterne, Valdemar Duarte fra den portugisiske tv-station TVI, dengang om Manniche.

Danskeren begyndte sin professionelle karriere i Brønshøj og Hvidovre, inden han i 1983 skiftede til den portugisiske storklub.

I sin første sæson i udlandet hjalp han Benfica med at genvinde mesterskabet, da han scorede 11 mål i 21 kampe.

I 1985 scorede han to gange, da Benfica sejrede i pokalfinalen over FC Porto, og i 1987 blev det til endnu et mesterskab med klubben, som han forlod samme år.

Han tog tilbage til Danmark til B 1903, der i 1992 fusionerede med Kjøbenhavns Boldklub og blev til FC København. Her var Manniche med til at vinde mesterskabet i den nye klubs første sæson, inden han i 1994 stoppede.

I 1996 vendte han tilbage til FCK som assistenttræner, og som 37-årige gjorde han også kortvarig comeback som spiller, men indstillede kort efter karrieren.

På det danske landshold nåede Manniche at spille 11 kampe med to mål til følge.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lad briterne komme ud og lad os komme videre

Fredagens fintælling efter parlamentsvalget i Storbritannien torsdag kunne umuligt rokke ved den overbevisende sejr til Boris Johnson og hans konservative parti. Absolut flertal i Underhuset betyder, at briterne og resten af EU nu sandsynligvis endelig kan komme videre. Brexit bliver en realitet inden udgangen af januar. Det er briternes valg - først ved brexit-afstemningen for tre år siden - og nu igen ved at give de politikere, som lover en hurtig afklaring, et klart flertal. Udtrædelsen af EU er grundlæggende en sørgelig beslutning, som giver både briterne alle os andre masser af udfordringer. Men det er også en demokratisk beslutning, og det skal man selvfølgelig respektere. Tilbage står kun at få det til at ske. Uanset om man er tilhænger eller modstander af EU - eller for eller imod briternes ønske om at forlade samarbejdet - kan man nu glæde sig over udsigten til at slippe ud af det tåbelige ingenmandsland, det internationale samarbejde har befundet sig i alt for længe. Også her i området har især erhvervslivet sukket efter en afgørelse. Den ser nu ud til at være faldet, og vi kan alle sammen begynde at indrette os efter fremtiden. Briternes beslutning har store konsekvenser for fiskeriet og for de virksomheder, der eksporterer til området. Men det får også indflydelse på danske virksomheder, som arbejder inden for samme område, som britiske eksportvirksomheder. Blandt andet inden for landbruget handler det derfor nu om at udnytte de ekstra muligheder, som brexit skaber. Hvis briterne får sværere ved at eksportere til EU, åbner det muligheder for, at andre kan få en større bid af kagen. En fornuftig samarbejdsaftale bliver afgørende for briterne, mens den i sidste ende næppe kommer til at rokke meget ved den enkelte danskers hverdag. For erhvervslivet handler det mest af alt om stabilitet, og den har vi nu udsigt til for første gang i flere år.

112

Kiosk ramt af indbrud

Annonce