Annonce
Holstebro

Landsdækkende Da Vinci-konkurrence: Holstebro-elever snupper fem ud af ti finalepladser

Emma Daniels, Camilla Brogaard, Marit Dekker og Astrid Jensen har udviklet et bæredygtigt mobilcover, og de vurderer at markedet og behovet er kæmpestort. "Vi har lavet en undersøgelse blandt unge. De havde mellem seks og 11 covers," fortæller de. Foto: Anette Lund Andersen
HTX-elever fra Uddannelsescenter Holstebro er blandt landets bedste til at være innovative. - Det siger mig, at vi gør noget rigtigt, siger stolt underviser.

Holstebro: Marit Dekker. Astrid Jensen. Emma Daniels. Camilla Brogaard.

De fire 19-årige kvinder er med til at skrive historie.

Historien om, at unge her fra området lige nu hører blandt landets bedste, når det kommer til entreprenørskab og innovation. HTX-elever fra Uddannelsescenter Holstebro sætter sig på fem ud af ti finalepladser i den landsdækkende Da Vinci-konkurrence. Det er aldrig sket før.

Annonce

- Det fortæller mig, at vi gør noget rigtigt, siger underviser Poul Kamp Andersen, der ikke bliver mindre stolt, når han kan konstatere, at gymnasiets finalister repræsenterer ikke bare én studieretning, men mange forskellige valgfagshold.

Det er altså ikke bare en enkelt klasse, UCH har været ekstra heldig med.

Flippede ideer

Men i dag er det kun tirsdag, og der er længe til fredag og finalen, så Marit og resten af teamet har ingen nerver. Endnu. De er gået i værkstedet, hvor de sammen med deres lærer har droppet at svejse lysestagens dele sammen. I stedet er de kommet på at slaglodde med sølv. Det bliver pænere at se på, synes de.

- Det fortæller mig, at vi gør noget rigtigt, Man er jo altid i tvivl, når man laver sådanne projektforløb med unge mennesker. Får vi givet dem metoder og inspiration, så de lykkes med det?

Poul Kamp Andersen, underviser på UCH igennem 16 år.

Men det er nu ikke lysestagerne, de tager med sig i Da Vinci-konkurrencen.

Det er bæredygtige covers til iPhonen. Fremstillet af aviser og vand og påført en bionedbrydelig lak, så coveret ikke opløses i regnvejr.

Hvordan i alverden finder man på at lave et cover ud af avispapir?

- Det er svært at sige. Folk synes tit, at vi får nogle flippede ideer, men vi brainstormer vel bare, og så ser vi, hvad der er praktisk muligt, fortæller Marit Dekker.

Cover-massen blev en realitet efter, at aviserne havde lagt i blød i vand i et døgn og herefter fik en tur med stavblenderen.

Om den bagvedliggende idé til produktet, fortæller gruppen, at de med udgangspunkt i FN'S verdensmål om bæredygtighed ville udvikle et modtræk til brug-og-smid-væk kulturen.

- Alle har covers i dag. Vi har lavet en undersøgelse blandt unge. De have mellem seks og 11 covers hver, så her ligger der et kæmpe marked, mener Astrid Jensen.

Annonce

Ikke som matematik

Holstebro-eleverne har fået fire timer om ugen de seneste to måneder til at arbejde med Da Vinci-projektet.

- Man er jo altid i tvivl, når man laver sådanne projektforløb med unge mennesker. Får vi givet dem metoder og inspiration, så de lykkes med det? spørger Poul Kamp Andersen.

Men når I dominerer finalefeltet, som I gør i år, så er I vel lykkes. Hvad er det I gør rigtigt - tror du?

- Det er jo ikke som at undervise i matematik. Der vil jeg altid vide, hvad løsningen er, men det gør jeg ikke i det her. De er jo lige så gode til at få ideer, som jeg er. Jeg har ikke alle løsninger, så vi hjælper hinanden. Vi går ind i projektet sammen, og min rolle er mere vejleder end underviser, siger Poul Kamp Andersen.

De ti finalister dyster på fredag. De er udvalgt blandt 140 elevteams fra HTX, STX, EUD og EUX i hele landet. De fire andre grupper fra UCH deltager i finalen med følgende produkter: En stige, der ikke kan vælte, automat til hygiejnebind, alternativ til bistade og smykker af genbrugsmaterialer.

Da Vinci konkurrencen

Da Vinci-konkurrencen holdes online for cirka 140 elevteams fra HTX, STX, EUD og EUX i hele Danmark og arrangeres af Fonden for Entreprenørskab, som arbejder for at fremme unges kompetencer indenfor innovation og iværksætteri ved at integrere og forankre entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer.

Eleverne skal præsentere en løsning på en samfundsmæssig problemstilling, som de har udviklet i løbet af efteråret. Deltagerne har ofte en prototype eller en mockup med, som de kan vise dommerne og demonstrere deres løsning ud fra på deres stand.

Finalen holdes fredag. HTX-elever fra Uddannelsescenter Holstebro tager fem ud af ti finalepladser.

Annonce
Sport

Cheftræner sygemeldt på ubestemt tid med stress - Uhrenholt tager over

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Mysteriet i Mejdal: De er de mest vaccinerede og de mest smittede

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Struer

Georg kom på tidlig pension: - Jeg er sgu slidt

Vestjylland

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Struer For abonnenter

Panik i venteværelset: Lægen lukker, hvad gør vi nu?

Erhverv

Bagermester i kovending: Åbner igen med det samme

Struer

Mistanke om Omikron-smitte på landsbyskole: Klasse sendt hjem sammen med halvdelen af lærerstaben

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Holstebro

Nyvalgt byråd ramt af corona til første møde: To måtte blive hjemme

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Struer

Se video: - Jeg tænkte med det samme, hvad er oddsene lige for, at det skulle ramme her i landsbyen?

Annonce