Annonce
Struer

Landsbyforsker: Det ser slet ikke så skidt ud

Et unikt tema kan være altafgørende for udviklingen i en landsby, lyder det fra en ekspert. Grafik: Nex

Jørgen Møller, der i mange år har forsket i landsbyernes udvikling, ser mange gode blandt de temaer, de nordvestjyske landsbyer har budt ind med.

Nordvestjylland: - Når jeg kigger hen over de tre kommuner, så er der mange, som kunne blive rigtig gode og måske allerede er det.

Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra lektor Jørgen Møller, der forsker i blandt andet landsbyernes udvikling ved Aalborg Universitet.

Baggrunden er, at avisen har sendt ham den oversigt, vi i går bragte, over temaer, som en lang række af landsbyerne i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner ville vælge, hvis de på stående fod skulle komme op med et tema, de kunne brande sig på.

Nørre Nissum, som tidligere i år blev kåret til årets landsby i Region Midtjylland, bliver måske ikke så overraskende fremhævet af eksperten, men der er også andre gode.

- Det gælder om at finde noget, som gør, at den her landsby bliver noget særligt. I Thorsminde er det fiskeri, i Tvis er det håndbold og fællesskab, og i Idom-Råsted har de et landsbylaboratorium, siger Jørgen Møller:

- Man skal have det twist, som gør, at folk kan huske det. Det skal være noget spændende, som fanger øret.

Annonce

Man skal have det twist, som gør, at folk kan huske det. Det skal være noget spændende, som fanger øret.

Jørgen Møller, landsbyforsker.

Leg lidt med ordene

Udsigt og indsigt, der er buddet på et tema til Ferring, er eksperten også faldet over i sin gennemgang, for det er noget, man får lyst til at vide mere om.

- Så er der selvfølgelig også nogle, der lige skal have et par aftener mere i forsamlingshuset, som Jørgen Møller udtrykker det:

- Det er ikke sikkert, man lige kan komme med det en søndag, hvor en journalist ringer, men man kunne jo indkalde til et borgermøde med fællesspisning for at få nogle input.

Der kan nemlig komme rigtig meget ud af at få snakket om tingene. Leget lidt med ordene og nogle gange simpelthen få dem vendt om.

- Så kan det blive rigtig spændende, og når man så har det, skal det selvfølgelig på borgerforeningens brevpapir, og håndværksfirmaerne skal bruge det, siger Jørgen Møller.

Unikt er kodeordet i processen, da det ikke dur, hvis flere landsbyer i nærheden af hinanden har det samme tema.

- Det her skal forstås som en del af en strategi. En ledestjerne i forhold til, hvordan landsbyen skal udvikle sig, forklarer Jørgen Møller.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce