Annonce
Indland

Landmænd: Dumt at skære ned på dansk produktion af kød

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danske landmænd er så effektive, at begrænsning af kødproduktion bør ske i andre lande, mener dansk landbrug.

Dansk landbrug er ikke indstillet på at skære ned på produktionen af kød, selv om det er en af de klare anbefalinger i en ny rapport fra FN's Klimapanel.

Det siger Anne Arhnung, administrerende direktør i landmændenes interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer.

- Vi bliver ti milliarder mennesker i verden i 2050, og de skal have bæredygtig og klimavenlig mad. Vi har i Danmark noget af den mest klimaeffektive produktion, og det ville være dumt at skære ned dér, hvor vi faktisk er rigtig langt, siger hun.

Store landområder, som kunne lagre CO2, bliver i stedet brugt til at avle dyrefoder og øger derfor CO2-udslippet, påpeger FN-panelet (IPCC).

Landbruget er enig i, at verden med accelererende forandringer af klimaet står over for en kæmpeudfordring. Men den skal løses internationalt, påpeger Anne Arhnung.

- Det er en dagsorden, vi har taget meget alvorligt ved i foråret at komme med en vision for, hvordan landbrugs- og fødevareerhvervet kan arbejde for at blive CO2-neutralt, siger Anne Arhnung.

Spørgsmål: Kritikere siger, at en meget stor del af Danmarks areal bruges til at dyrke foder, som vi stopper i dyr, og at Danmark gennem sojaimport bidrager til at rydde regnskov i Amazonas?

- Man skal se det i internationalt perspektiv. Vi er allerede langt, og vi har initiativer i gang til finde andre proteinkilder, eksempelvis græsprotein, som vi kan producere herhjemme, og som kan bruges i stedet for soja.

På bedrifterne arbejder man også på at begrænse madspild, som er et andet emne, der fremhæves af forskerne i klimapanelet, tilføjer Arhnung.

- Danmark kan være foregangsland og vise, hvordan man leverer de mest klimaeffektive produkter og forsker i teknologi, som andre lande også kan bruge.

Spørgsmål: Men hvis det ikke er Danmark, som skal skære ned på kødproduktionen, hvem er det så?

- Det er de lande, som er mindre klimaeffektive. Og så skal vi lære nogle af de lande via investeringer hos os og hos dem, hvordan de kan producere klimaneutral mad til deres befolkning, siger Landbrug & Fødevarers direktør.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Struer

Sjusk i Struer: Direktør overvejer at droppe Mastercard til kommunens topchefer

Annonce