Annonce
Lemvig

Landinspektører melder sig ind i Klimatorium

Geopartner er nu en del af Klimatorium i Lemvig. Arkivfoto
Har ekspertise i at dokumentere ændringer i landskabet over en længere periode og kan derfor bidrage til at sikre sig mod de stigende vandstande

Lemvig: Landinspektørfirmaet Geopartner Inspections har meldt sig ind i Klimatorium i Lemvig, og det glæder især den administrerende direktør for Klimatorium, Lars Nørgård Holmegaard.

- Virksomheden har en interessant profil i forhold til klima, hvor de går forrest i branchen. Samarbejdet har allerede konkret betydet, at en problemstilling, hvor Lemvig Vand og Spildevand har rør, der sætter sig, løses i fællesskab, hvor blandt andet viden fra DTU Space, GEO og Kystdirektoratet fører til løsninger, som sættes i produktion af Geopartner Inspections og virksomheden Kynde & Toft. Levetiden på rørene forlænges hermed, og besparelsen kommer forbrugerne til gode, siger Lars Nørgård Holmegaard.

Løsningerne er fundet i et samarbejde der kaldes Quadruple Helix, der er det helt centrale i Klimatorium. Det betyder, at Offentlige virksomheder, universiteter, private virksomheder og civilsamfundet arbejder sammen på at finde løsninger på fælles udfordringer.

Geopartner har gennem mere end 150 år arbejdet med ejendomsforhold – såvel planmæssigt, matrikulært og opmålingsmæssigt og er dermed tæt på de ejendomme og naturområder, som særligt påvirkes af klimaforandringerne. Som en naturlig konsekvens heraf blev datterselskabet Geopartner Inspections oprettet for et par år siden med det formål at samle kompetencer og anvende de nyeste og mest avancerede opmålingsteknologier, der kan dokumentere de ændringer i landskabet, som over tid påvirker vores samfund, men ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje. Særligt monitorering af den samlede påvirkning af havvandsstigninger kombineret med lokale landhævninger og -sætninger kan anvendes til langtidsprognoser for udviklingen, og dermed give mulighed for at lave de nødvendige afværgeforanstaltninger i tide.

- Vi står overfor store udfordringer med klimapåvirkninger af et hidtil ukendt omfang, og netop derfor er det vigtigt, at vi allerede nu fokuserer på at skabe det datagrundlag, som fremtidens nødvendige beslutninger skal funderes på, siger Søren Holst, landinspektør og bestyrelsesformand i Geopartner Inspections, og han fortsætter:

- Vi har spidskompetencer indenfor et afgrænset område, så for at skabe samlede holdbare løsninger, er det afgørende, at de udvikles i et tæt samarbejde med andre førende aktører indenfor miljø og klima. Det kræver gensidig tillid og vilje at finde de rette samarbejdspartnere, og netop her ser Geopartner Inspections det nye Klimatorium i Lemvig som det samlingspunkt, hvor virkelighedens problemstillinger kan blive præsenteret i et forum, hvor alle medlemmerne har samme indstilling til at skabe løsninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Måtte en tur på stationen

Sport

Fra bølgedal til guldskvulp

Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Annonce