Annonce
Holstebro

Landets bedste til lymfekræft: Førstepladsen er skabt af de usynlige

Hverken overlæge Robert Schou Pedersen eller lægesekretær Lilly Dueholm føler sig som hverdagshelte: - Det er rart, at man kan se, at ens arbejde gør gavn. Men en helt, det vil jeg ikke kalde mig selv, siger Lilly Dueholm. Foto: Morten Stricker
Hæmatologisk afdeling på Holstebro sygehus er blevet kåret som landets bedste til at kurere lymfekræft. – Det giver hele afdelingen et rygstød, siger Stanislaw Pulczynski.

Holstebro: Det siges, at bag ved enhver stor mand, står der en stærk kvinde.

På hæmatologisk afdeling på Holstebro Sygehus siger man, at bag førstepladsen som landets bedste afdeling til at kurere lymfekræft, står der to i offentligheden ”usynlige” ansigter.

Overlæge Robert Schou Pedersen og lægesekretær Lilly Dueholm.

- De er hverdagshelte, siger specialeansvarlig overlæge Stanislaw Pulczynski.

- Det er ligesom med astronauten eller jægerpiloten. Det er dem, alle ser på, men bagved står der mange mennesker, der har gjort deres succes mulig, siger Stanislaw Pulczynski.

Sidste år lå afdelingen i den triste halvdel, når man så på behandling af lymfekræft. Men en dedikeret indsats har nu indbragt afdelingen titlen som landets bedste.

Det skyldes ikke mindst en fokuseret indsats på at indrapportere patientdata i Dansk Lymfom Database. Det lyder måske ikke vanvittigt sexet.

Men databasen er sandsynligvis verdens ældste og en af de største databaser over patientinformation omkring lymfekræft, der giver basis for at lave højkvalitative behandlinger.

- Det er marginalerne, der gør, at vi er blevet landets bedste. Alle afdelinger i landet klarer sig rigtig godt. Men nu har vi fået førstepladsen, og det er vi naturligvis stolte af, og det giver hele afdelingen et rygstød, siger Stanislaw Pulczynski, der understreger, at alle afdelingens læger, sygeplejersker og lægesekretærer har ydet en stor indsats og bidraget til det flotte resultat.

Annonce

Førende i verden

Hverken overlæge Robert Schou Pedersen eller lægesekretær Lilly Dueholm føler sig som hverdagshelte:

- Det er rart, at man kan se, at ens arbejde gør gavn. Men en helt, det vil jeg ikke kalde mig selv, siger Lilly Dueholm, der er IT-eksperten, mens Robert Schou Pedersen står for det lægefaglige input i databasen, der bliver brugt af forskere over hele landet til at forbedre behandlingerne for de forskellige former for lymfekræft:

- Det er en af de primære grunde til, at Danmark er et af de førende lande inden for behandlingen af lymfekræft, fortæller Robert Schou Pedersen.

Det er deres arbejde med at indrapportere data - og samtidig en meget høj kvalitet i behandlingen, der har givet Hospitalsenheden Vest førstepladsen og henvist landets øvrige afdelinger til sekundære placeringer.

- Vi har prioriteret tid til arbejdet. Og vi har haft en ledelse, der har accepteret, at vi har gjort det. Vi er glade for, at man i ledelsen har bakket op om, at vi har valgt at prioritere dette arbejde, Stanislaw Pulczynski.

- Når venteværelset er fuldt af patienter, og der er travlt, så er indrapporteringen let en af de ting, man kommer til at hænge lidt med. Men vi har sørget for at skaffe tid til det arbejde, der nu har givet gevinst. Det er vi rigtig glade for og stolte af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Annonce