Annonce
Holstebro

Landbruget: Mink-massegrave svarer til mindst fire millioner liter gylle

Holstebro-Struer Landboforening kommer med skarp kritik af nedgravning af mink og frygter, at det vil føre til en større forurening af både grundvand og vandmiljøet, mens Thomas Danielsen (V) kalder miljøminister i samråd om sagen. Foto: Morten Stricker
De nedgravede mink svarer til at tømme 300 tankbiler med gylle - og det er en bombe under vandmiljøet og kan forurene Nissum Fjord, påpeger landboforening, mens Thomas Danielsen (V) kalder miljøminister i samråd.

HOLSTEBRO: Landbruget er rystet over den måde, som millioner af mink bliver begravet i det militære område ved Holstebro.

- Hvis jeg som landmand gravede en død ko ned på min ejendom, ville jeg blive politianmeldt. Så er der vel også risiko for forurening, når staten tillader massegrave for mink, siger Kristian Gade, der er formand for Holstebro-Struer Landboforening.

Mink vejer i gennemsnit tre kilo, så en million mink svarer til 3000 tons minkkadavere. Og som forurener lige så meget som 150 tankvogne gylle på hver 20 tons, når de rådner, viser landboforeningens beregninger.

Annonce

- Når mink ligger og rådner, vil næringsstof slippe ud i vandløb eller grundvand. Er myndighederne klar over, hvilken kvælstofforurening, de har startet, spørger Kristian Gade.

Nærmere 300 læs gylle

Kvælstofmængden fra én million mink svarer til 90 tons kvælstof eller cirka 400 tons kunstgødning, påpeger landbruget.

I de 2,5 kilometer render i området ved Sognstrupvej er der nærmere plads til to millioner mink - altså det dobbelte og svarende til 300 lastvognlæs gylle - eller 180 tons ren kvælstof.

Det er kvælstof, som potentielt kan sive via grøfter i nærheden ud i Gryde Å, og videre ud i Storåen.

- Det er noget forbandet svineri, som vil belaste Nissum Fjord. Er det så landbruget, der skal kompensere det, så vi ikke må gøde markerne, spørger Kristian Gade og henviser til, at der i forvejen er skarpe mål om mindsket udledningen til fjorden.

Mink og massegrave

Der skal begraves mink i et metertykt lag i det militære øvelsesområde ved Holstebro, og det sker i 2,5 kilometer render, som er tre meter brede - svarende til 7500 kubikmeter minkkadavere. Renderne er 2,5 meter dybe, og der er 25 centimeter kalk under minkene - og tilsvarende over, inden de dækkes med én meter jord.

Mink vejer cirka tre kilo i gennemsnit på minkfarme - hunmink to kilo og hanmink cirka fire kilo. Dermed giver én million mink tre millioner kilo kadavere, som fylder 3000 til 4000 kubikmeter. I områder er der i alt plads til op mod to millioner nedgravede mink.

Også Danske Vandværker er også bekymret over nedgravningen af mink - og særligt for nedgravning ved Karup over grund- og drikkevand.

Vandværkernes foreningen køber ikke argumentet om, at minkene er gravet ned i kalk. På sigt vil regnen neutralisere kalken og den forhøjede ph-værdi, og så vil den naturlige forrådnelsesproces af minkene vil fortsætte.

Borgere med egen indvinding af vand er særlig udsatte, fordi de typisk henter deres vand fra mindre dybder, og også markvanding kan blive et problem, hvis den foretages med forurenet vand.

Kristian Gade er rystet over hele forløbet, hvor regeringen har handlet i strid med loven.

- Jeg er dybt bekymret for vores folkestyre, når vi oplever, at ganske få personer lader hånt om grundloven. I stedet for at følge vores opfordring om at nedsætte et ekspertudvalg sammen med landbruget og finde en løsning, siger Kristian Gade.

Ifølge højdekort ligger mink-massegravene seks til ti meter højere end en grøft og en bæk - som begge strømmer cirka 300 meter fra nedgravningsområdet, og tilsvarende højere end Bovtrup Sø blot 150 meter væk.

Annonce

Vil bremse projektet

Folketingsmedlem Thomas Danielsen (V) har kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd med det mål at stoppe nedgravningen af mink.

- Det er helt vanvittigt, hvad der foregår. Man risikerer en eklatant punkforurening med næringsstoffer, som både vil ødelægge grundvandet og vandboringer ved Nr. Felding, og forurene Bovtrup Sø og flere vandløb, siger Thomas Danielsen, som undrer sig over den valgte løsning.

- Man kunne have lagt folie i bunden af renderne, så man kunne suge halvrådne mink op og køre til biogasanlæg, når der er plads. Eller kan kunne have lejet gylletanke og dækket minkene over, til der er kapacitet på Daka eller på et biogasanlæg, siger Thomas Danielsen, som vil have miljømininsteren til at stoppe nedgravningen af mink.

- Det skal stoppe nu, og minkene skal graves op, så vi ikke risikerer en ny stor generationsforurening, siger Thomas Danielsen, som i øvrigt også har kaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd på grund af smitterisiko fra tabte døde mink.

Annonce

Vil holde øje

Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og miljøudvalget, vil gerne drøfte sagen på næste udvalgsmøde.

- Jeg synes, det vil være oplagt både at følge den mulige forurening af Boutrup Sø og Gryde Å. Og af den private drikkevandsboring i nærheden - og hvis der bliver problemer, må familien have en ny vandtilslutning uden betaling, siger Karsten Filsø, som ikke er begejstret for placeringen.

- Jeg havde foretrukket, at minkene var begravet længere inde i det militære område - og længere væk fra områder med boringer og vandløb. Men vi er ikke blevet spurgt, og vi har ikke haft indflydelse. Vi har som kommune været kørt ud på et sidespor i sagen, siger Karsten Filsø.

- Vi kender ikke grundvandsstrømme i området, og det er meget store mængder næringsstoffer, der er gravet ned. Så jeg synes, der er grund til at følge området, siger Karsten Filsø.

Dagladet har stillen en række spørgsmål til Miljøstyrelsen om forløbet. Styrelsen konstaterer foreløbig, at afstandskrav på 300 meter til privat boring (som ved nedsivning af spildevand) er overholdt, og ellers henvises til Den Nationale Operative Stab (NOST).


Jeg er dybt bekymret for vores folkestyre, når vi oplever, at ganske få personer lader hånt om grundloven. I stedet for at følge vores opfordring om at nedsætte et ekspertudvalg sammen med landbruget og finde en løsning.

Kristian Gade, formand for Holstebro-Struer Landboforening.
Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Måske sæsonens bedste kamp trods nederlag

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce