Annonce
Danmark

Landbruget jubler: Ny model for pantebreve skal bane vejen for unge landmænd

Den nye model for sælgerpantebreve skal sikre, at flere yngre landmænd får mulighed for selv at købe et landbrug. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Et politisk flertal er klar til at indføre en ny pantebrevsordning, som skal sikre, at det bliver lettere for specielt unge landmænd at købe et landbrug. Landbrug & Fødevarer jubler og regner med, at det vil bane vejen for flere yngre landmænd.

Landbrug: Fra 2020 skal det være lettere for særligt unge landmænd at skaffe penge til at købe et landbrug. Det mener et flertal i Folketinget, der gennem en ny ordning for pantebreve vil sikre, at der kommer flere yngre landmænd.

Det flertal blev der onsdag sat en tyk streg under, efter regeringen har besluttet at støtte Venstre, DF og Liberal Alliances forslag om en ny pantebrevsordning, der skal gøre det lettere at finansiere et landbrug. Ifølge Landbrugsavisen var den tidligere VLAK-regering, DF og Radikale Venstre allerede i oktober klar til at stemme forslaget igennem udenom regeringen.

Den nye model betyder, at hvis en sælger vælger at hjælpe køberen af en gård ved at tage imod et pantebrev for en del af købsprisen, skal sælgeren ikke længere skal betale skat af hele sit provenu med det samme. I stedet kan op mod 10 procent af provenuet betales løbende over en 10-årig periode. Det skal få flere til at benytte sig af sælgerpantebreve, og derved forventer man også, at køberen får bedre mulighed for at optage lån i banken, fordi sælgeren har taget en del af risikoen.

Annonce

Sagen kort

Et sælgerpantebrev er en særlig form for pantebrev, som etableres ved, at køber af en ejendom i stedet for at betale hele eller dele af købesummen kontant, erklærer at skylde pengene til sælger, som samtidig får sikkerhed i form af pant i ejendommen.

Regeringen har besluttet at bakke op om et forslag om en ny ordning for sælgerpantebreve, som betyder, at sælgere kan vente med at blive beskattet af hele beløbet i op mod 10 år.

Initiativet indebærer ifølge Skatteministeriet et mindreprovenu for staten på 70 millioner kroner i 2020 og 15 millioner kroner i varig virkning.

Lovforslaget 2. behandles af Folketinget tirsdag den 17. december.

Vil gavne yngre landmænd

Nyheden vækker glæde i landbruget. Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i landbrugets videnscenter, Seges, vurderer, at den nye model vil sikre, at flere landbrug overgår til yngre landmænd. Han fortæller, at det ofte er den lille bid af finansieringen, som er problemet, når yngre landmænd står over for et køb af et landbrug.

Et af problemerne ved at tage imod pantebreve ved salg af et landbrug har hidtil været, at landmanden har skullet betale skat af hele sit provenu med det samme, selvom pantebrevet betyder, at landmanden ikke har fået alle pengene i hånden. Og den nye model vil gøre det mere attraktivt at bruge sælgerpantebreve, mener Klaus Kaiser, der dog ikke tør give et bud på, hvor mange flere yngre landmænd modellen vil bane vejen for.

- Men der er ikke nogen tvivl om, at pantebrevsmodellen vil hjælpe til, at der sker nogle ejerskifter. Både for etablerede landmænd, men også for unge landmænd, som kommer ind i erhvervet, siger han.

Selvom den nye ordning betyder, at det skattemæssigt bliver mere fordelagtigt at lade et pantebrev indgå i handelen, vil der fortsat være en større risiko forbundet ved brugen af et pantebrev.

- Men nogle gange er det den eneste mulighed for at finde den sidste del af finansieringen. Så det er vores indtryk, at det kommer til at gavne ejerskifter i landbruget, siger han.

Gælder alle erhverv

Gennemsnitsalderen for danske landmænd er steget i løbet af de seneste 10 år, og i dag er en gennemsnitlig dansk landmand over 56 år. Blandt andet derfor har man hos Landbrug & Fødevarer i flere år kæmpet for at få indført ordningen.

- Sælger løber en langt mindre risiko, køber får lettere ved at skaffe den sidste del af finansieringen, og modellen betyder kun meget små omkostninger for statskassen. Vi har arbejdet for det her i mange år, så jeg er selvsagt rigtig positiv, siger næstformand Lone Andersen i en pressemeddelelse.

Hos Venstre er skatteordfører Louise Schack Elholm glad for, at regeringen har valgt at støtte forslaget. Hun understreger, at den nye model ikke kun er forbeholdt landbruget, men gælder ved alle former for salg af erhvervsejendomme.

- Det her hjælper på at få generationsskiftet virksomheder og sælge små virksomheder, siger hun, mens skatteminister Morten Bødskov (S) understreger betydningen for landbruget.

- Det vil blandt andet give unge håbefulde landmænd bedre mulighed for at komme ind og købe deres første gård – og det kan regeringen kun bakke op om. Vi har derfor også hele tiden været positive over for forslaget, siger han i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce