Annonce
Debat

Lad os nu få en ordentlig tone i debatten

Lars Stampe. Byrådsmedlem Holstebro Kommune 2018-2021

Læserbrev: I tiden med Corona er der dukket mange emner op, der næsten overfylder vores debat på sociale medier - og i pressen generelt.

Vi har alle en mening om, hvorvidt de hver for sig er rimelige – eller urimelige.

Og vi tøver ikke et sekund med at kommenterer på alle andres opslag, ofte i et sprogbrug som vores nærmeste, familie og venner, slet ikke troede vi var i besiddelse af.

De hyppigste er vel nok jagten på politikeres beslutninger – og i særdeleshed hvordan og hvorfor de af næsten egoistiske grunde gjorde, som de gjorde.

I beskrivelsen af det, vi synes er deres magtsyge – afslører vi åbenlyst vores eget ønske om det samme.

Og er det ikke en politiker – er der nok af ”kendisser”, der kan lægge navn til tilsvarende alvorlige angreb på alt og alle. Alt sammen under dække af at ville alle det bedste.

Det er godt at vi kan være og er uenige om mangt og meget. Men når vi i debatten (vi kalder det ovenikøbet ”dialog”) alene går efter at håne, fornedre, udstille og manipulere, er det gået for langt.

Det er næsten blevet en slags kvittering for et saftigt indlæg i ”dialogen” – hvis den skaber uvenskaber.


Det er godt at vi kan være og er uenige om mangt og meget. Men når vi i debatten (vi kalder det ovenikøbet ”dialog”) alene går efter at håne, fornedre, udstille og manipulere, er det gået for langt.


Er det det, Coronaen har smittet os alle med? – har vores angst for eget og vore kæres liv, ført os derud, hvor vi er nødt til at afreagere på den måde? Har vi mistet evnen til at opføre os ordentligt og debattere på lige fod – og nuanceret?

Jeg synes, vi som lille nation med store og stolte traditioner for demokrati og debat burde kunne blive ved med at debattere og finde løsninger i præcis den form, vi har kaldt DANSK.

En af vor tids største frihedskæmpere, Mandela i Sydafrika, så tilgivelse og forsoning som et af de vigtigste redskaber i skabelsen af et nyt Sydafrika... det ser ud til at vi går den direkte modsatte vej?

I sammenligning med Mandelas kamp, og de millioner af mennesker, der over hele kloden lever med frygt, krig og overgreb – har vi meget lidt i vores lille land at være sure og forargede over.

Men jeg oplever, at vi med iver leder efter og finder uenigheder og bider os fast i fløje for og imod.

Syndebukke bliver søgt og jaget mere end den allermest glubske ulv.

Det, synes jeg, vi skal holde os for gode til. I et stort land, i vores venskabskreds, har man netop sagt farvel til præcis den metode – og der forestår et kæmpearbejde med at rette op på de forskelle, der er skabt, oveni at Coronaen også der kræver store mængder af ofre og liv.

Jeg har i mit indlæg ikke nævnt navne – for gør man det, er der med det samme dusinvis af kæmpere, hvad enten de er røde eller blå, der erklærer deres kærlighed til netop den person – og vil vise den uden overhovedet at læse mit indlæg.

Lad os snakke dansk – til hinanden, med hinanden og om hinanden. Så tror jeg, at vi kommer igennem både det ene og det andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce