Annonce
Debat

Lad os få brudt med den sociale arv

Mads Eriksen. Pressefoto

Læserbrev: Vi har et på mange måder godt og stærkt samfund. Hvis vi skal bevare og udbygge det, så kræver det, at vi får flest mulige i uddannelse og i arbejde. At vi enten er verdensmestre eller i top-tre i forhold til at bryde den sociale arv.

Det er vi så bare ikke. For få får en uddannelse, og den sociale arv slår hårdere igennem i dag end for 20 år siden. Det kræver selvfølgelig en helhedsindsats at justere kursen på så stort et område, og det er derfor, at Dansk Erhverv er kommet med en stor plan for investeringer i uddannelse.


Annonce

Får man aldrig en uddannelse, ja, så er der en stor risiko for, at man kan se frem til et liv, hvor man måske enten aldrig kommer i arbejde eller også i store perioder hænger fast i arbejdsmarkedet med det yderste af neglene.Fra grundskole og op skal der investeres 3,5 milliarder kroner årligt i uddannelsessystemet med det klare mål at få flere med på uddannelsesvognen og ruste vores samfund til fremtidens kompetencebehov. Det handler om at forløse potentialer inden for digitalisering, løfte kvaliteten over en bred kam i uddannelsessystemet, sikre mere sammenhæng, få talenterne i spil og få gjort op med kønsskævhederne i uddannelsessystemet. Det er en nødvendig helhedsindsats, som Dansk Erhverv her lægger på bordet.

Hovedparten af finansieringen af vores forslag kommer fra en omlægning af SU’en på kandidatuddannelserne. Sådan har det været længe i for eksempel Norge, og erfaringerne derfra viser, at en sådan omlægning ikke har nævneværdig effekt i forhold til den sociale arv.

Vi er med på, at det vækker opsigt, når vi forsøger at gøre op med vanetænkning. Men som samfund er det vores pligt at sørge for, at alle børn og unge får mest muligt ud af deres potentiale. De skal have det bedst mulige liv. Og får man aldrig en uddannelse, ja, så er der en stor risiko for, at man kan se frem til et liv, hvor man måske enten aldrig kommer i arbejde eller også i store perioder hænger fast i arbejdsmarkedet med det yderste af neglene. Det skal vi gøre noget ved, og det kræver, at vi tør tænke ud af boksen og handle derefter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce