Annonce
Debat

Lad os få brudt med den sociale arv

Mads Eriksen. Pressefoto

Læserbrev: Vi har et på mange måder godt og stærkt samfund. Hvis vi skal bevare og udbygge det, så kræver det, at vi får flest mulige i uddannelse og i arbejde. At vi enten er verdensmestre eller i top-tre i forhold til at bryde den sociale arv.

Det er vi så bare ikke. For få får en uddannelse, og den sociale arv slår hårdere igennem i dag end for 20 år siden. Det kræver selvfølgelig en helhedsindsats at justere kursen på så stort et område, og det er derfor, at Dansk Erhverv er kommet med en stor plan for investeringer i uddannelse.


Annonce

Får man aldrig en uddannelse, ja, så er der en stor risiko for, at man kan se frem til et liv, hvor man måske enten aldrig kommer i arbejde eller også i store perioder hænger fast i arbejdsmarkedet med det yderste af neglene.Fra grundskole og op skal der investeres 3,5 milliarder kroner årligt i uddannelsessystemet med det klare mål at få flere med på uddannelsesvognen og ruste vores samfund til fremtidens kompetencebehov. Det handler om at forløse potentialer inden for digitalisering, løfte kvaliteten over en bred kam i uddannelsessystemet, sikre mere sammenhæng, få talenterne i spil og få gjort op med kønsskævhederne i uddannelsessystemet. Det er en nødvendig helhedsindsats, som Dansk Erhverv her lægger på bordet.

Hovedparten af finansieringen af vores forslag kommer fra en omlægning af SU’en på kandidatuddannelserne. Sådan har det været længe i for eksempel Norge, og erfaringerne derfra viser, at en sådan omlægning ikke har nævneværdig effekt i forhold til den sociale arv.

Vi er med på, at det vækker opsigt, når vi forsøger at gøre op med vanetænkning. Men som samfund er det vores pligt at sørge for, at alle børn og unge får mest muligt ud af deres potentiale. De skal have det bedst mulige liv. Og får man aldrig en uddannelse, ja, så er der en stor risiko for, at man kan se frem til et liv, hvor man måske enten aldrig kommer i arbejde eller også i store perioder hænger fast i arbejdsmarkedet med det yderste af neglene. Det skal vi gøre noget ved, og det kræver, at vi tør tænke ud af boksen og handle derefter.

Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Struer For abonnenter

Turistchef blev beskyldt for at modtage sorte penge og skjulte betalinger: Nu skal tre personer betale 75.000 kroner for injurier

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce