Annonce
Debat

Lad os få brudt med den sociale arv

Mads Eriksen. Pressefoto

Læserbrev: Vi har et på mange måder godt og stærkt samfund. Hvis vi skal bevare og udbygge det, så kræver det, at vi får flest mulige i uddannelse og i arbejde. At vi enten er verdensmestre eller i top-tre i forhold til at bryde den sociale arv.

Det er vi så bare ikke. For få får en uddannelse, og den sociale arv slår hårdere igennem i dag end for 20 år siden. Det kræver selvfølgelig en helhedsindsats at justere kursen på så stort et område, og det er derfor, at Dansk Erhverv er kommet med en stor plan for investeringer i uddannelse.


Annonce

Får man aldrig en uddannelse, ja, så er der en stor risiko for, at man kan se frem til et liv, hvor man måske enten aldrig kommer i arbejde eller også i store perioder hænger fast i arbejdsmarkedet med det yderste af neglene.Fra grundskole og op skal der investeres 3,5 milliarder kroner årligt i uddannelsessystemet med det klare mål at få flere med på uddannelsesvognen og ruste vores samfund til fremtidens kompetencebehov. Det handler om at forløse potentialer inden for digitalisering, løfte kvaliteten over en bred kam i uddannelsessystemet, sikre mere sammenhæng, få talenterne i spil og få gjort op med kønsskævhederne i uddannelsessystemet. Det er en nødvendig helhedsindsats, som Dansk Erhverv her lægger på bordet.

Hovedparten af finansieringen af vores forslag kommer fra en omlægning af SU’en på kandidatuddannelserne. Sådan har det været længe i for eksempel Norge, og erfaringerne derfra viser, at en sådan omlægning ikke har nævneværdig effekt i forhold til den sociale arv.

Vi er med på, at det vækker opsigt, når vi forsøger at gøre op med vanetænkning. Men som samfund er det vores pligt at sørge for, at alle børn og unge får mest muligt ud af deres potentiale. De skal have det bedst mulige liv. Og får man aldrig en uddannelse, ja, så er der en stor risiko for, at man kan se frem til et liv, hvor man måske enten aldrig kommer i arbejde eller også i store perioder hænger fast i arbejdsmarkedet med det yderste af neglene. Det skal vi gøre noget ved, og det kræver, at vi tør tænke ud af boksen og handle derefter.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce