Annonce
Holstebro

Løkke om brystkræft-skandale: Vi er nødt til at have et overordnet ansvar

Der er simplethen for store forskel i, hvilken behandling man får afhængigt af, hvor man bor i landet. Der er brug for et overordnet ansvar, siger Lars Løkke Rasmussen, der lørdag var i Hogager for at tale om blandt andet landbrugspolitik. Foto: Scanpix
- Vi skal have en ny struktur i vores sundhedssystem, hvor man på nogle områder tager et større nationalt ansvar for, at alle patienter får den samme og gode behandling, siger Lars Løkke Rasmussen.

Holstebro: Når landets fem regioner kan tolke de nationale retningslinjer efter forgodtbefindende, når det kommer til screening af brystkræft, så viser det bare, at der er behov for, at der er nogle, der sikrer, at reglerne bliver overholdt.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter det er kommet frem, at op mod 2000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark ikke har fået den screening, som de havde krav på.

- Det her er regionernes ansvar. Det må de forholde sig til.

- Men det viser også, hvorfor vi vil have et nyt sundhedssystem. Der er simpelthen for store forskel i, hvilken behandling man får afhængigt af, hvor man bor i landet. Der er brug for et overordnet ansvar, siger Lars Løkke Rasmussen, der lørdag var i Hogager for at tale om blandt andet landbrugspolitik.

Kunne det her ikke også ske, selv om regionerne ikke var der?

- Det kan man aldrig garantere, at det ikke vil. Men jeg er overbevist om, at det vil være lettere at sikre, at de nationale retningslinjer overholdes.

Annonce

Længere ud

Ifølge de nationale retningslinjer skal kvinder, der bliver henvist til en undersøgelse for brystkræft, igennem tre trin: En mammografi, der er en ganske almindelig røntgenundersøgelse af kvindens bryster, en ultralydsundersøgelse samt en fysisk undersøgelse, hvor lægen med hænderne mærker på kvindens bryster.

Men den fulde undersøgelse er i en lang række sager blevet enten sparet væk eller droppet på grund af en fejlfortolkning af de gældende retningslinjer, viser blandt andet et mødereferat fra Dansk Forening for Radiologisk Mammadiagnostik.

- De nationale retningslinjer er ikke noget, som man bare kan fortolke på, siger Lars Løkke Rasmussen, der mener, at som systemet er nu, så er det regionerne, der må håndtere sagen:

- Men jeg går til valg på, at vi skal have en ny struktur i vores sundhedssystem, hvor man på nogle områder tager et større nationalt ansvar for, at alle patienter får den samme og gode behandling. Men hvor vi også flytter ansvar længere ud til 21 sundhedsfælleskaber, siger Lars Løkke Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce