x
Annonce
Holstebro

Løbere forvist fra plantage: Ulven skal have ro og fred

Det er hensynet til det nydannede ulvepar i Stråsø Plantage, der nu begrænser orienteringsløbernes bevægelsesfrihed. Her ses den ene af ulvene i området omkring Sandfær, meget tæt på det sted, hvor et af de største formodede ulveangreb fandt sted onsdag. Foto: Aarhus Universitet.
Arrangørerne af et stort tre dages orienteringsløb i påsken er blevet pålagt at holde sig væk fra en del af plantagen i Stråsø af hensyn til ynglende ulve.

Holstebro: Ulvens tilstedeværelse i Vestjylland får nu konsekvenser for områdets orienteringsløbere.

- Vi har fået at vide, at vi skal ændre en mindre del af ruten til Påskeløbet, siger formanden for Vestjysk Orienteringsklub, der arrangerer det store tre dages løb sammen med Herning Orienteringsløb.

Det er Skov- og Naturstyrelsen som giver tilladelse til løb på statens arealer, og som i dette tilfælde ikke har kunnet godkende baneforløbet, som klubberne har brugt mange timer på at planlægge og nu skal til at ændre med kort varsel.

- I forhold til påsken har vi har været i dialog med klubben om, hvorhenne de må løbe for, at løberne får et godt løb, og hvor vi samtidig tager hensyn til en potentielt ynglende ulv, siger skovrider Poul Ravnsbæk, Naturstyrelsen Vestjylland.

Eksistensen af det nydannede vestjyske ulvepar i Stråsø Plantage blev påvist af forskere fra Aarhus Universitet for nyligt, og det betyder nu, at orienteringsklubberne begrænses og kun må komme i 1200 hektar ud af den 5200 hektar store plantage.

Hvordan vil I undgå, at løbere farer vild og kommer til at løbe ind i den forbudte zone?

- Den del af planlægningen har vi også været med i, så der er områder, hvor kun erfarne løbere må komme, og andre områder hvor nybegyndere løber, forklarer skovrideren.

Annonce

Fortsat fri adgang for offentligheden

Skov- og Naturstyrelsen har dog ingen planer om også at begrænse offentlighedens adgang til Stråsø Plantage i yngleperioden.

- Nej, offentligheden har adgang 24/7. Det er vores klare vurdering, at den almindelige færdsel i plantagen ikke er større, end at vi til fulde lever op til det gældende regelsæt om at sikre passende hensyn til beskyttede dyrearter. Vi kan gå med livrem og seler, eller vi kan lave en konkret afvejning - det er det sidste, vi har gjort her, siger Poul Ravnsbæk.

Tilbage i 2017 var der også ynglende ulve i Stråsø, men dengang gav det ikke anledning til restriktioner på brugen. Hvorfor så nu?

- Dengang var vi ikke klar over, at der var ynglende ulve. Det var først længere henne i forløbet, da vi så ulvene, at vi fik den viden. Men i forhold til den almindelige brug og de øvelser, der har været, så var det en fin ynglesucces, mener skovrider Poul Ravnsbæk, Naturstyrelsen Vestjylland.

Påskeløbet er planlagt over tre helligdage i påsken.

Skærtorsdag 18. april løbes der i Nr. Vosborg Hede og plantage, Langfredag 19. april løbes der i Sdr. Vosborg Hede og vestdelen af Stråsø, og påskelørdag 20. april foregår det i Stråsø Plantage. Ruten for de to første dage pilles der ikke ved.

Stævnepladsen alle tre dage er ved Ulbjerggård. Der er tilmeldt 1844 løbere, heraf 423 udenlandske løbere og 47 på åbne baner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce