Annonce
Vinderup

Løb eller gå i skøn natur på heden

Der er garanti for dejlig naturoplevelse i Hjerl Hede Løbet på lørdag, lover arrangørerne. Her er John Søndergaard fra Holstebro ude på et tidligere halvmaratonløb. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Sevel: - En helt speciel ting ved løbet er, at der er start og mål inde på selve museet, nemlig på gårdspladsen ved den gamle præstegård, hvor der opstår en helt særlig atmosfære, når Hjerl Hedes bagermester kommer løbende med bagervognen fyldt op med nybagt kringle.

Fortæller Kristian Meldgaard om Hjerl Hede Naturløb, der lørdag gennemføres for niende gang.

Kringlen får løberne lov at smage efter at have oplevet den skønne natur på Hjerl Hede. Det er her på heden ved Flyndersø og Stubbergård sø, at løbet foregår.

Der er fem forskellige distancer: 2 km, 5,4 km, 11,5 km, halvmaraton og maraton.

- Langt overvejende del af løbet foregår på små stier og gamle hjulspor, og kun de tre længste distancer kommer på grus- og asfaltvej. Alle får oplevet egekrattet langs Flyndersø og en storslået udsigt ud over søen. Og alle løberne får også at mærke, at det ikke er hele Vestjylland, der er flad. Der plejer jo at være fantastisk flot på hederne her i august måned, og i år vil blomstringen være på sit højeste til løbet, lover Kristian Meldgaard.

Man kan give sig god tid til at nyde den smukke natur. Det er nemlig tilladt at gå ruterne - til og med den 21,2 kilometer lang halvmaraton.

Der forventes omkring 500 deltagere. Der får et minde med sig hjem.

- Alle får en lille hestesko fremstillet af smedene på Hjerl Hede. Og til alle børnene er der et gammeldags kræmmerhus med Hjerl Hedebolcher, fortæller Kristian Meldgaard.

Vinderne bliver hædret med en lyngkrans – udformet som antikkens laurbærkrans.

Arrangørerne er Vinderup Gymnastikforening, Sevel/Mogenstrup Gymnastikforening og Hjerl Hede Frilandsmuseum. Løbet har sin egen hjemmeside, hvor man kan læse alle informationer. Til og med torsdag formiddag kan man tilmelde sig online og der er også tilmelding før start.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bør være den gode gæst

Via de lokale landboforeninger er en række landmænd i clinch med energinet.dk, som er navnet på den instans, der står bag nedgravningen af det store elkabel fra den nye transformatorstation i Klinkby frem til Idomlund. Et kabel, der skal transportere strømmen fra vindmølleområdet Vesterhav Nord videre til elnettet. Ja, kablet er stort set lagt ned. Transformatorstationen er stort set klar. Det eneste, der mangler, er strømmen, og det er lige i øjeblikket meget uvist, hvornår den kommer - hvis den kommer. I hvert tilfælde er der stadig storm omkring projektet, og der er ingen dato på, hvornår det ligger fast, at der også bliver sat kysnære møller op her. Kystbefolkningen ser dem gerne skubbet ud på det nye vindmølleområde Thor, der ligger langt fra land. Imens strides landmændene så med energinet.dk. Ikke om de erstatninger, de skal have, for at der bliver gravet på deres mark, og at der bliver lagt et kabel ned. Disse erstatninger er til at finde ud af. Men det er det såkaldte "gæsteprincip". Landmændene mener, at energinet.dk er gæster på landmandens jord, og hvis han får brug for at udvide eller lægge om, så kablet er i vejen, så skal gæsten naturligvis flytte det., Men det mener energinet.dk ikke. Her slår man fast, at det er landmandens problem at flytte kablet, hvis det skulle blive nødvendigt. Og da det koster 20 millioner kroner at flytte én kilometer kabel, så siger det sig selv, at det vil landmanden aldrig kunne finansiere. Dermed mener landmændene, de er stavnsbundne i fremtiden. Er de så det? Man kan sige, at de fleste jo nok udmærket ved i dag, om der er mulighed for, at de skal bygge hen over noget jord, der ligger 100 meter fra ejendommen. Men ved man det, når man taler 20 år ud i fremtiden? Nej, det gør man ikke, så derfor er det korrekt, at man binder en landmand på arme og ben, hvis man lægger et kabel, som han ikke har mulighed for at flytte, hvis det viser sig, det er nødvendigt for driften af hans ejendom. Vil det ske ret tit? Sandsynligvis ikke, men bare for én landmand langs det 35 kilometer lange kabel kan det være katastrofalt. Derfor bør energinet.dk være den gode gæst, at hvis det sjældne skulle ske, at et kabel nødvendigvis må flyttes, så er energinet.dk også klar til at betale for selv at flytte kablet.

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

112

Videoovervågning skal fælde tøjtyve

Annonce