Annonce
Struer

Lærere roser arbejdstidsaftale: Nu kan det kreative arbejde funkle igen

På Limfjordsskolen, hvor man blandt andet gør sig meget inden for science, er lærerne mere end glade for den netop indgåede aftale om lærernes arbejdstid. Arkivfoto: Morten Stricker
På Limfjordsskolen ser man fra lærerside i den grad frem til, at den nye aftale for lærernes arbejdstid træder i kraft pr. næste skoleår.

Struer: Det er ikke længe siden, at Struer Kommune og Vestjysk Lærerforening kunne offentliggøre, at de har indgået en arbejdstidsaftale for lærerne på folkeskolerne i Struer Kommune.

En aftale, de to parter næsten ikke kunne få armene ned over, og det kan man sådan set heller ikke, hvis vi spørger ude på en skolerne.

- Vi er glade for aftalen, lyder det fra Claus Thomsen, der er tillidsrepræsentant for lærerne på Limfjordsskolen, hvor han også er lærer.

- Det er vi først og fremmest, fordi vi får en sænkelse i undervisningstimetallet, og det mener vi bestemt, der er brug for, fortsætter han.

Forklaringen skal vi tilbage til 2013 for at finde.

- Der blev vi hævet i undervisningstimetal med skolereformen, som samtidig indeholdt en omlægning af vores arbejdstid. Den øgede undervisningsbyrde, vi har fået siden dengang, presser lærerne, forklarer Claus Thomsen.

Det skyldes ikke mindst, at undervisningsopgaven er blevet mere kompleks.

- Jeg har været lærer i 20 år, og der er kommet mange flere opgaver til lærerne - ikke mindst i forhold til inklusion, siger tillidsmanden.

Vi er til dels lige nu der, hvor det kan være svært at lykkes. Vi har lærere, der underviser rigtig mange timer, og vi leverer jo ikke bare undervisning til en flok, hvor alle er ens. Der er jo mange forskellige børn.

Claus Thomsen, lærer og tillidsmand, Limfjordsskolen i Struer

Lige hårdt nok

Der følger en masse arbejde med at skulle kunne rumme flere inklusionsbørn, og blandt andet derfor bifaldes det, at man nu har lavet en aftale om at sænke antallet af timer, lærerne skal stå foran tavlen.

- Når vi nu får sikret en forberedelsestid, vender vi lidt tilbage til noget, der var engang, og det var rigtig godt, siger Kristian Poulsen, som er lærer på Limfjordsskolen og har været i faget i 33 år.

- Der blæser pludselig nogle andre vinde, end der har gjort før, og der er en anerkendelse af, at lærerne nok har været presset lige hårdt nok. Hvis vi skal lave en rigtig god og kreativ undervisning, hvor alle tilgodeses, så kræver det jo forberedelse, tilføjer han.

Der bliver nu igen tid til at kunne prøve noget af frem for bare konstant kun at køre bogen.

- Det ser jeg virkelig frem til, og jeg tror, vi får en glad lærerstab og nogle glade elever ved at få det kreative arbejde til at funkle igen, som langt de fleste ønsker at lave, og som vi jo nok i bund og grund også skal leve af i Danmark, siger Kristian Poulsen.

At kunne lykkes

Ifølge Claus Thomsen oplever man allerede nu rekrutteringsproblemer - en situation, som bestemt ikke var blevet bedre, hvis der ikke var blevet gjort noget nu.

- Hvis undervisningstimetallet var blevet ved med at stige, tror jeg, at mange lærere ville falde fra i forhold til at blive i faget, siger tillidsrepræsentanten.

- Jeg tror også på, at vi får et mindre sygefravær på det her i længden, tilføjer Kristian Poulsen.

Grundlæggende handler meget om at få mulighed for at kunne lykkes med den opgave, man er sat til og brænder for.

- Vi er til dels lige nu der, hvor det kan være svært at lykkes. Vi har lærere, der underviser rigtig mange timer, og vi leverer jo ikke bare undervisning til en flok, hvor alle er ens. Der er jo mange forskellige børn, siger Claus Thomsen:

- Det kræver mere planlægning og tid til at tænke sig om i forhold til, hvordan man indretter undervisningen. Den tid har folk ikke i dag.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce