Annonce
Holstebro

Længere skoledage og strengere krav: Færre unge har et arbejde

Andelen af unge under 19 år i Holstebro Kommune, der har et arbejde, er i løbet af de seneste ti år faldet fra 52 procent til 42 procent. Arkivfoto: Martin Ballund
Andelen af unge med et arbejde i Holstebro Kommune er faldet i løbet af de sidste ti år. Faldet kommer blandt andet af længere skoledage, og at det er blevet sværere at finde et arbejde, hvis man er under 15 år.

Det kan nogle gange være dyrt at være ung, og det er sjældent, at SU’en rækker til det hele. Derfor har mange unge fritidsjob. Men i Holstebro Kommune er andelen af unge under 19 år, der arbejder i fritiden, faldet med cirka ti procentpoint siden 2010.

Det kan der være flere forklaringer på ifølge kommunikationsansvarlig hos Center for Boligsocial Udvikling, Philip Zacho Kuipers, der tidligere har været projektleder på undersøgelser om unges fritidsjobs.

- Folkeskolereformen har givet længere skoledage og dermed mindre tid til at arbejde i. Samtidig er arbejdsmiljøkravene til unge under 15 år i detailbranchen skrappe. Eksempelvis COOP, der står for en stor andel af fritidsjobberne, ansætter derfor primært unge fra 15 år og opefter, siger han.

Han peger derudover på at en stigende grad af automatisering har gjort nogle af de unges hænder mere overflødige.

Ifølge Danmarks Statistiks tal for 2018 havde cirka 40 procent af de unge i Holstebro Kommune et job. En af dem er 17-årige Peder Sand Sandal, der læser EUD Business og i fritiden tjener lidt ekstra skillinger som opvasker.

- Jeg har brug for pengene. Jeg har lige været på efterskole, og jeg får ikke SU, så jeg har brug for at have et arbejde, siger han.

Mere end penge

Et fritidsjob giver ikke kun lidt ekstra mønt på lommen. Det styrker også de unge i andre sammenhænge. Blandt andet kan det være med til at sikre bedre karakterer i skolen.

- Man lærer at møde til tiden og passe sine opgaver. Det giver en større ansvarsfølelse, og den bliver taget med over i skolen. Der er også studier, der viser, at unge med fritidsjobs hurtigere begynder en ungdomsuddannelse, siger Philip Zacho Kuipers.

At et fritidsjob får en til at tage mere ansvar oplever 18-årige Simon Plougmann, der også læser EUD Business. Ved siden af studiet passer han sit fritidsjob på en gård, hvor han malker køer og hjælper med at passe dem.

- Det handler mest om at tjene ekstra penge, men jeg kan også mærke, at jeg tager mere ansvar i skolen, hvor jeg sørger for at komme til timerne i ordentlig tid og få lavet mine ting, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce