Annonce
Struer

Længe ventet teatertrup bygger scenen op med halm

De to norske artister Mari Stoknes og Tamar Goksøyr hjælper med til opbygningen af scenen, som omkranses af 12 tons halm fordelt på bigballer og små halmballer. Foto: Morten Stricker.

Selv de dygtigste artister slæber halmballer, når scenen til de kommende to ugers forestillinger skal bygges op i siloen på havnen. Alle hjælper med, når Landsby Laboratoriet fra Idom kommer til byen.

Struer: I en stor ring spændt op under loftet øver klatre-kvinden Mari Stoknes sine halsbrækkende tricks, og i et langt sort stykke stof, som når helt ned til gulvet, hænger Tamar Goksøyr i spagat og med fødderne viklet ind i klædet.

De to norske vovehalse fra artistgruppen "Kompani TO" er blandt de helt store trækplastre, når Struer i december spinder en ende på Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad.

Men uanset det høje kunstneriske niveau - og den åbenlyse risiko for at falde ned og brække halsen - er det ikke sådan, at de to vovehalse er for fine til at give et nap med, når det gælder.

Få øjeblikke senere er både Mari Stoknes og Tamar Goksøyr i fuld gang med at slæbe halmballer ind på det, der skal ende med at tjene som en teaterscene - eller i cirkusartisternes verden: En manege.

Man kommer til at få indblik i hele processen og forstå alt det arbejde, der ligger bag sådan en forestilling. Og så kommer man også til at kende hinanden rigtig godt, når man hjælpes ad.

Tamar Goksøyr, artist, Kompani TO.

Teater på havnen i Struer

Forestillingen "Seahorses - Myter og Halmballer" strækker sig over to uger med start lørdag 2. december, hvor der er åbningsparade fra rådhuset og indvielse af teaterområdet på havnen med smagsprøver på de mange forskellige aktiviteter, der er på programmet.Arrangørerne tæller blandt andre Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad og Struer Kommune.

Programmet for de enkelte dage finder du på Landsby Laboratoriets hjemmeside landsbylaboratoriet.dk

Mari Stoknes øver sig på sine halsbrækkende tricks i ringen over manegen forud for premieren på forestillingen "Seahorses, myter og halmballer", der strækker sig over to uger. Foto: Morten Stricker.

Låner 12 tons halm

Vi er i hallen under DLG's forladte silo på havnen i Struer, og uanset hvad man kalder den cirkelformede konstruktion af både store og små halmballer, så er det her forestillingen "Seahorses - Myter og Halmballer" bogstaveligt talt bliver forankret eller fortøjret de kommende to uger.

Den kunstneriske leder, Kai Bredholt fra Landsby Laboratoriet i Idom, glæder sig over, at det er lykkedes at låne sig til de 12 tons halm, der skal bruges til scenen og publikumstribunen.

- Det er Ausumgaard, der har leveret halmen. De sagde: "Selvfølgelig kan vi det". Jeg havde også spurgt borgmesteren, men han havde ikke den rigtige størrelse, fortæller Kai Bredholt, som viser, hvordan de små halmballer skal stødes sammen, ende mod ende - så kan de holde til meget mere.

Men hvorfor er det en opgave for artisterne at bygge scenen op?

- Vi er med til alt: Forestillingen, madlavningen og også opbygningen af scenen, siger Mari Stoknes i en pause i arbejdet.

Og det er ikke noget, der falder artisterne for brystet.

- Alle hjælper med til at lave det meste. Det, synes jeg, er rigtig flot. Jeg kan godt lide det, siger Mari Stoknes.

Klatrepigen Tamar Goksøyr klatrer og slynger sig i et langt sort klæde, der går fra gulv til loft i den gamle DLG-silo på havnen i Struer. Foto: Morten Stricker.
Annonce

Lærer noget hver dag

Ved indgangen ligger 54 grantræer i stuestørrelse. De skal stilles op i den gang, der fører ind til hallen og scenen, så de yngste blandt publikum får en illusion om, at de går gennem en skov, når de kommer ind, forklarer Kai Bredholt.

- Men først skal vi have lavet nogle juletræsfødder, og det hjælper de os med ovre på Nordvestjysk Fjordkultur, siger Kai Bredholt med et nik og en venlig tanke over mod foreningens værksted i en af træbarakkerne på havnen.

Det viser sig, at folkene fra Nordvestjysk Fjordkultur har været behjælpelige med snart sagt hvadsomhelst.

- Vi bor der nærmest. Vi har vores garderobe dér, vi bruger deres køkken til at lave mad, og vi får varmen, siger Kai Bredholt.

Allerede tirsdag gik de to norske akrobater i gang med at lave de første juletræsfødder.

- Så lærer man noget, siger Tamar Goksøyr, som også er godt tilfreds med, at de ikke står over for det, som hun kalder "den sædvanlige opdeling af opgaver".

Kunstnerisk leder Kai Bredholt fra Landsby Laboratoriet i Idom viser, hvordan halmballerne skal placeres rundt i kanten af manegen. Foto: Morten Stricker.
Annonce

Endnu en artist på vej

- Man kommer til at få indblik i hele processen og forstå alt det arbejde, der ligger bag sådan en forestilling. Og så kommer man også til at kende hinanden rigtig godt, når man hjælpes ad, siger Tamar Goksøyr.

Begge artister har arbejdet sammen med Kai Bredholt før, så der er ikke længere noget, der kommer bag på dem.

- Vi var med til Landsby Laboratoriet i Idom i 2016. Så vi ved godt, det fungerer på den måde, når vi arbejder med dem. Det er vi meget glade for, siger Mari Stoknes, som pointerer, at det skal tages helt bogstaveligt, at alle hjælper med.

De to har for eksempel anbefalet en tredje cirkusartist, som de kender fra festugen i Holstebro, og hun nu også med til forestillingen i Struer.

- Vi sagde, vi syntes, hun skulle være med. Og det er dejligt, at Kai lytter til os og giver os mulighed for at få noget at skulle have sagt. Det er jo Kai, som har lavet forestillingen, og han har en klar idé om, hvordan det skal være, men vi må stadig gerne komme med vores ideer, siger Mari Stoknes.

Efter det hårde arbejde er det tid til at strække ud. Og nej, det er ikke et trickfoto. Foto: Morten Stricker.
Annonce

Koldt for fingrene

Så er pausen forbi, og pigerne skal ind til byen for at købe "klister". Det er harpiks, som de skal bruge til hænderne, når de klatrer i tove og klæder oppe under loftet.

- Det er mest på grund af kulden. Vi mister kraft i fingrene, når det er så koldt, forklarer Mari Stoknes.

Næste opgave?

At finde nogle uldne undertrøjer, så pigerne kan holde varmen, mens de optræder - og ikke mindst i pauserne, hvor de ikke er i bevægelse.

Forestillingen "Seahorses - Myter og Halmballer" strækker sig over to uger med start lørdag 2. december, hvor der er åbningsparade og smagsprøver på de mange forskellige aktiviteter, der er på programmet.

Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Leder

Lægevagten trænger til et sundhedstjek

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce