Annonce
Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederpanel og udtrykker Dagbladet Holstebro Struers holdning.
Debat

Længe leve kvotekongen

Vi danskere har for alvor lært ordet "kvotekonge" at kende. I forvejen vidste vi, at der er noget der hedder svinebaroner. Vi har også en dynekonge, men den titel virker umiddelbart lidt mere flatterende end svinebaron og kvotekonge. Det samme gør it-mogul. Dem har de nogle stykker af I USA. Nogle seje fyre, som vi ser op til. Tag bare Mark Zuckerberg og Bill Gates. De fleste synes, at det er folk, der har gjort det godt. Nogle, vi ser op til. Dynekongen Lars Larsen er også lidt af et forbillede i manges øjne.

Men når det kommer til "kvotekongerne", så forstummer snakken. Hvis man har fulgt med i sagen om miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens bambi-dans på isen omkring sagen om fiskerikvoterne, får man et indtryk af at de store fiskere er en flok drevne spekulanter, som har snydt sig til det, de er i dag. At Lunde har svært ved at gebærde sig i det politiske spil på Christiansborg er hans sag. Men det er egentlig synd for de store kystfiskere. De er velhavende, ja. Nogle af dem kan endda betegnes som ekstremt velhavende.

Men hvorfor er det, at det i dagens Danmark er okay at tjene styrtende med penge på internettjenester, sengetøj og skibsfart, når det ikke er ok at opbygge en god forretning inden for fiskeri eller landbrug. Hvorfor er Janus Friis (Skype), Lars Larsen (Jysk) og Mærsk Mc-Kinney Møller idoler, når John-Anker Hametner, som har bygget en god fiskeriforetning op i Thyborøn udråbes som en slyngel i Ekstra Bladet? Manden har knoklet og har fået succes efter at have været helt nede og vende i 2005, hvor han mistede næsten alt.

Han står i spidsen for en virksomhed, som giver masser af fiskeriarbejdspladser lokalt, og de fleste med indsigt i fiskerierhvervet er enige i, at det har været nødvendigt at samle aktiviteterne på færre og større enheder, for at gøre erhvervet rentabelt. Det er der nogle, der har formået at gøre, og det tjener de heldigvis penge på. Vi bør være glade for kvotekongerne, for de er med til at sikre, at vi har en sund og rentabel fiskeriforretning i Danmark, som giver masser af eksport og arbejdspladser.

At systemet med fordeling af kvoter er kompliceret, kan virke uretfærdigt og trænger til en revidering, er politikernes ansvar. Fiskeskipperne opererer inden for lovens rammer, og det har de efter alt at dømme gjort dygtigt. Respekt for det. At de små danske havne er udfordret, fordi mange småfiskere er gået i land, da de havde svært ved at tjene penge på fiskeriet, ja det er et konjunkturproblem. Det er ikke kvotekongernes skyld.

Fiskerne har også lov til at give økonomisk støtte til politiske partier og til deres lokale folketingskandidater på lige fod med fagforeninger, banker og privatpersoner, uden at det skal mistænkeliggøres.

Så giv dem den respekt, de fortjener.

Manden har knoklet hårdt og har fået succes efter at have været helt nede og vende i 2005.

Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce