Annonce
Navne

Lægen, der gjorde en forskel

Annonce

Inge Schjødt skriver følgende mindeord over sin mor, Ruth Schjødt-Pedersen:

Vores mor, Ruth Schjødt-Pedersen er død 6. oktober 2020, 91 år gammel.

Født i Bøvl ved Sdr. Omme kom hun ud at tjene efter 7. klasse, og valgte at blive læge.

Hun tog medicinsk embedseksamen fra Københavns Universitet i 1959, efter præliminær- og studentereksaminer på Rønde Studenterkursus, hvor hun i 1945 mødte vores far, senere provst Knud Schjødt-Pedersen. Gift 1953 fik de fire børn, otte børnebørn og fire oldebørn.

I København gjorde Ruth Schjødt-Pedersen tjeneste på Skt. Lukasstiftelsen, Glostrup Amtssygehus og Sundby Hospital frem til familiens flytning til Thy i 1966. Her medvirkede RSP i almen lægepraksis, og på Vestervig Sygehus, og blev medlem af Skolebestyrelsen i Vestervig.

I 1974 blev hun opstillet og valgt ind i Viborg Amtsråd for Kristeligt Folkeparti, og senere valgt til partiets Hovedbestyrelse. Hun afløste Jens Møller i Folketinget i et kortere vikariat.

I 1990 medvirkede hun til et systemskifte i Viborg Amtsråd, hvor Socialdemokratiet overtog lederskabet fra Venstre og Konservative. I perioden 1990 til sin fratrædelse i 1996 var hun formand for Undervisnings- og Kulturudvalget i Viborg Amt. I løbet af sine 22 folkevalgte år var hun involveret i talrige forhandlinger, blandt andet om sygehusene i amtet. Men også institutioner som Fenskær Efterskole - Specialefterskolen for unge med særlige behov, hvor hun var bestyrelsesformand.

Musik, litteratur og kunst, for eksempel gennem udsmykninger, samt etableringen af Det Jyske Ensemble, og stiftelsen af Videoskolen i Viborg deltog hun aktivt i.

I Vestervig-Agger var hun afholdt som læge, som oplæser i Tirsdagsklubben og støttede blandt andet Vestervig Kirkes Orgelfond, ligesom hun i hjemmet i præstegården bød velkommen til talrige gæster, familie og venner.

For vores far var hun en uvurderlig sparringspartner og livskammerat, som han var det for hende, især efter hun fik en mindre hjerneskade i 2003. De fik et aktivt otium sammen i Ebeltoft fra 1996-2019.

De sidste måneder boede hun på plejehjemmet Frejasvænge i Kolind på Djursland. TAK og Æret være mor, Ruth Schjødt-Pedersens minde.

Begravelsen finder sted fra Vestervig Kirke, lørdag 17. oktober kl. 13.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Minkfarm ramt af corona: Første i Holstebro Kommune

Holstebro

Nye politivåben?

Struer

Minkfarm på Thyholm ramt af corona: Avler savner klare svar fra Fødevarestyrelsen

Danmark

Første kandidat melder sig efter Frank Jensens exit: Mette Reissmann vil være overborgmester

Annonce