x
Annonce
Mærkedage

Kvinden bag de 99 luftballoner rocker videre

Det er længe siden, Nena udgav kæmpehittet 99 Luftballons, men det er nok alligevel en evergreen, de fleste kan synge med på. (Arkivfoto) Christian Charisius/Reuters
Nena tog verden med storm i firserne og er internationalt en af de mest populære tysksprogede sangere siden Dietrich. Tirsdag den 24. marts fylder hun 60 år.

60 Den tyske pop- og rocksangerinde Nena Kerner, der tirsdag den 24. marts fylder 60 år, slog igennem med et brag i 1982.

Og siden har hun gjort Marlene Dietrich rangen stridig som alle tiders mest populære tysksprogede sanger.

I 1982 slog hun igennem med sin gruppe Nena i det tyske musikprogram Musikladen. Her debuterede hun med sin første single, Nur geträumt. Programmet har også vist optrædener af Stevie Wonder, Tina Turner og Abba.

Men den tyske sangerinde huskes nok bedst for hittet 99 Luftballons. Den dag i dag er sangen den mest solgte tysksprogede single nogensinde og kendes af folk i alle lande.

Sangen adskilte sig fra de samtidige tyske popsange. Elektroniske trommer og synthesizer var mere gængs, men 99 Luftballons benyttede sig næsten udelukkende af analoge instrumenter.

Årene efter fik Nena stor succes. Sammen med sin gruppe var hun aktiv og nåede at producere fire succesrige albummer, inden gruppen blev opløst bare fire år efter kæmpesuccesen 99 Luftballons.

Sidenhen har Nena Kerner produceret en stribe albummer selv med blandet succes, og de fleste husker hende nok for succesen i firserne.

Men også de seneste år har mange tyskere hørt lyden af den velkendte firser-dronning.

Hun stod nemlig i 2019 for førstevokalen på bandet Schillers plade Morgenstund, der lå nummer et på de tyske hitlister. Hun optrådte desuden på Smukfest sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce