Annonce
Holstebro

Kvægeksportør: Vi betaler overpris for dyrlægekontrol

Anders Rasmussen fra Borbjerg er kreaturhandler og eksporter 30.000 kvæg om året. Han er tilfreds med nye regler for kontrol af dyrevelfærd - men mener, at prisen for kontrollen er for høj. Pressefoto
Eksportører er tilfreds med, at de "brodne kar" i branchen fremover skal have mere dyrlægekontrol end andre for dyrevelfærd. Men er utilfreds med regningen.
Annonce

HOLSTEBRO: Kreaturhandler Anders Rasmussen eksporterer cirka 30.000 køer og kalve om året - og vil dermed blive berørt af den nye aftale om kontrol af dyretransporter, som er vedtaget af alle Folketingets partier - og som skal sikre bedre dyrevelfærd. Herunder vil kontrollen blive skærpet over for de eksportører, som gentagne gange overtræder reglerne for dyrevelfærd. Mens de, som godt kan finde ud af det, vil slippe med mindre kontrol og dermed billigere.

- Det er godt, at det er et bredt forlig, så der er flere partier om at tage ansvaret for reglerne. Og vi er også enige i, at man skal gå mere efter de få brodne kar i branchen med mere kontrol, siger Anders Rasmussen, som sidder i bestyrelsen for Sammark, som er en bred forening for dyreeksportører.

- Men der er fortsat meget at arbejde med, og som bør gøres bedre, mener kreaturhandleren.

- Der sker en masse små procedurefejl, som ikke har noget med dyrevelfærd at gøre. Og dem skal vi ikke straffes for, siger Anders Rasmussen.


Der sker en masse små procedurefejl, som ikke har noget med dyrevelfærd at gøre. Og dem skal vi ikke straffes for.

Anders Rasmussen, kreaturhandler og eksportør fra Borbjerg


Lisbet Hommelhoff, som er sekretariatsleder, har en liste med 3000 sådanne småfejl. Som når der viser sig at være 509 grise på en lastbil, mens der står 507 i papirerne.

- Det er jo ikke et problem for dyrevelfærden, hvis lastbilen har plads til 540 grise. Alligevel bliver det regnet som en fejl. Vi kan være bekymret for, at sådanne småfejl bliver regnet med som brodne kar, konstaterer hun.

Annonce

Alt for dyr kontrol

Eksportørerne er også utilfreds med den pris, som de betaler for dyrlægekontrol, hver gang dyr skal transporteres ud af landet. Det koster fra 344 kroner til 468 kroner per påbegyndt kvarter - afhængig af om det er i en samlestald eller hos en landmand. Oveni skal lægges et startgebyr på mindst 534 kroner.

- Det er helt urimeligt høje priser, vi betaler for dyrlægekontrol, siger Anders Rasmussen, som betaler op mod en million kroner om året for kontrollen.

Han har i øvrigt for nylig fået godkendt byggeri af en hel ny samlestald ved Skivevej tæt på motorvejen, hvor dyrene skal dyrlægekontrolleres, inden de sendes på langfart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kaffeladen klar igen efter dyr nedlukning

Lemvig

14-årig død efter ulykke

Debat

Ingen fik direkte besked om nedlukningen

Annonce