Annonce
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Nu må Claudis Have igen have øl og vin på menukortet. Aktivfoto
Claudis Have må igen servere alkohol til maden, efter der er kommet helt nye toner, folk og navn i alkoholforeningen

Lemvig: Nu vil kunderne igen kunne købe et glas vin eller en øl til frikosten på den kommunale café, Claudis Have.

Under stort postyr sagde Danmarks Afholdsforening for et par år siden nej til, at man måtte det, fordi der lå en historisk klausul på ejendommen. Klausulen sagde, at der ikke måtte serveres alkohol på matriklen, og det var Danmarks Afholdsforening, der skulle administrere den. En klausul, Lemvig Kommune ikke havde været opmærksom på, da man købte ejendommen, og hvor kommunen har sin café, hvor borgere med forskellige udfordringer får en hverdag med et arbejde i caféen. Kommunen forsøgte at komme uden om klausulen blandt andet ved at lave en ny lokalplan. Men det lykkedes ikke, da afholdsforeningen stod fast, og lokalplanen blev underkendt.

Men nu er der kommet nye kræfter til i afholdsforeningen, som grundliggende har gjort op med den "gamle" indstilling om nul tolerance over for alkohol. Der er både ændret navn til Landsforeningen for Ædru Livsstil, lavet nye vedtægter og skiftet ud i personrækken, så der nu er ny landsformand, som hedder Jan S. Jensen. Og som noget af det første, han gjorde på landsmødet efter disse ændringer, var at stille forslag om, at man undlod at gøre brug af klausulen for Claudis Have.

- Det er jo noget, som den tids fanatikere gik ind for, fordi man ikke tolererede nogen alkohol, og man havde en misforstået tro på, at man hjalp de ansatte ved, at de ikke skulle i nærheden af alkohol. Der var enighed på landsmødet om, at det ville vi ændre på, så jeg har kontaktet Lemvig Kommune og sagt, at nu er det ok med at servere alkohol på cafeen. Vi vil gerne hjælpe kommunen på denne måde med sådan en café, der har så godt et formål, og som giver de ansatte en hverdag med arbejde frem for, at de skulle på beskyttet værksted eller måske slet ikke kunne komme hjemmefra. Det er jo ikke, fordi de har udfordringer med alkohol, de arbejder i caféen, siger Jan S. Jensen.

Han forklarer, at man i foreningen i dag vil have et realistisk forhold til alkohol.

- De fleste nyder alkohol, og det er jo de færreste, der har problemer med det. Vi går ind for en ædruelig livsstil, hvor man godt kan nyde alkohol, når man har styr på det. Til gengæld har vi også mulighed for at give en nul tolerance over for dem, der har et problem og har været i misbrug, og som derfor ikke kan tåle det. I stedet arbejder vi på at hjælpe dem. Vi er gået ind i at praktisere selvhjælpsgrupper med frivillige, som hjælper de professionelle rådgivere. Vi giver rådgivning over for pårørende, da det har været en mangel. Det kører allerede godt i Nordjylland, og vi vil gerne sprede de tud over en større del af landet. Så hvis der er nogle i det vestjyske, som ser en mulighed i det, så kontakt os gerne, da vi så kan hjælpe med at komme i gang, siger Jan S. Jensen.

Det er nogen af en forandring i en forening, der stammer helt tilbage fra 1879.

- Vi er Danmarks ældste misbrugs-forening, og vi er ældre end Blå Kors. I dag var der behov for at springe ud i en ny udgave af foreningen, som er tilpasset nutiden, forklarer Jan S. Jensen.

Lige i øjeblikket er foreningens hjemmeside ude af drift efter navneskiftet. Men indtil da kan man få kontakt via hjælpearbejdet i Nordjylland på hjemmesiden for Nordjysk Alkoholrådgivning, som hedder alkoholraadgivning.nu.

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Kultur

Ausumgaard dropper forårsmarkedet

Leder For abonnenter

Debatniveauet er simpelthen for lavt

Nogle gange er der behov for rabiate og grænsesøgende udtalelser for at få en debat sat i perspektiv. Overdrivelse, karikerede holdninger og provokationer kan lokke ligesindede og modstandere frem og tjener derfor et formål. Og hvis de holder sig inden for lovens rammer, kan vi såmænd også lægge spalteplads til dem. Både i form af redaktionelt behandlede emner, i læserbreve og i kommentarer til vores indhold på nettet. Men der er grænser. Torsdag bragte vi et læserbrev, hvori Jens Kristian Noe fra Holstebro gik helt til grænsen i ulvedebatten. Holdningerne i indlægget står han næppe alene med, men det provokerende budskab affødte primært reaktioner fra folk med den modsatte holdning. Her taler vi om den yderst forsimplede diskussion om "for eller imod ulven". Den diskussion, hvor nuancerede mennesker for længst er stået af, og kun de mindst kompromissøgende står tilbage i hver sin skyttegrav og råber ukvemsord. En absolut værdiløs diskussion. Af den årsag valgte vi at lukke for kommentarer til indlægget på nettet. Det sker sjældent. For vi vil om nogen gerne facilitere en saglig debat om ulven og det skel, den har skabt mellem mennesker efter sin genkomst til vores område. Men vi må ærligt erkende, at netop den debat er svær at være ordstyrer for. Det afholder os naturligvis ikke fra at skrive om ulven og de følelser, der er forbundet med den. Men ingen skal et øjeblik tro, at vi er glade for den interesse vores indhold får alene på baggrund af usaglige kommentarer. Vi vil meget hellere den positive dialog. Og det gælder ikke kun ulven. Så sent som torsdag fik jeg en henvendelse fra en læser, der var utilfreds med, at vi havde optaget et læserbrev om et andet harskt emne. Han opsagde sit abonnement på den baggrund. Vi bringer disse indlæg, fordi de findes og fordi de reflekterer det samfund, vi befinder os i. Men vi er også vidende om, at det ofte er de mest rabiate, der tyer til at sende et læserbrev. Det vil vi gerne lave om på. Derfor skal opfordringen herfra lyde: Send et læserbrev og vis os alle, at debatterne er meget mere nuancerede.

Annonce