Annonce
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Nu må Claudis Have igen have øl og vin på menukortet. Aktivfoto
Claudis Have må igen servere alkohol til maden, efter der er kommet helt nye toner, folk og navn i alkoholforeningen

Lemvig: Nu vil kunderne igen kunne købe et glas vin eller en øl til frikosten på den kommunale café, Claudis Have.

Under stort postyr sagde Danmarks Afholdsforening for et par år siden nej til, at man måtte det, fordi der lå en historisk klausul på ejendommen. Klausulen sagde, at der ikke måtte serveres alkohol på matriklen, og det var Danmarks Afholdsforening, der skulle administrere den. En klausul, Lemvig Kommune ikke havde været opmærksom på, da man købte ejendommen, og hvor kommunen har sin café, hvor borgere med forskellige udfordringer får en hverdag med et arbejde i caféen. Kommunen forsøgte at komme uden om klausulen blandt andet ved at lave en ny lokalplan. Men det lykkedes ikke, da afholdsforeningen stod fast, og lokalplanen blev underkendt.

Men nu er der kommet nye kræfter til i afholdsforeningen, som grundliggende har gjort op med den "gamle" indstilling om nul tolerance over for alkohol. Der er både ændret navn til Landsforeningen for Ædru Livsstil, lavet nye vedtægter og skiftet ud i personrækken, så der nu er ny landsformand, som hedder Jan S. Jensen. Og som noget af det første, han gjorde på landsmødet efter disse ændringer, var at stille forslag om, at man undlod at gøre brug af klausulen for Claudis Have.

- Det er jo noget, som den tids fanatikere gik ind for, fordi man ikke tolererede nogen alkohol, og man havde en misforstået tro på, at man hjalp de ansatte ved, at de ikke skulle i nærheden af alkohol. Der var enighed på landsmødet om, at det ville vi ændre på, så jeg har kontaktet Lemvig Kommune og sagt, at nu er det ok med at servere alkohol på cafeen. Vi vil gerne hjælpe kommunen på denne måde med sådan en café, der har så godt et formål, og som giver de ansatte en hverdag med arbejde frem for, at de skulle på beskyttet værksted eller måske slet ikke kunne komme hjemmefra. Det er jo ikke, fordi de har udfordringer med alkohol, de arbejder i caféen, siger Jan S. Jensen.

Han forklarer, at man i foreningen i dag vil have et realistisk forhold til alkohol.

- De fleste nyder alkohol, og det er jo de færreste, der har problemer med det. Vi går ind for en ædruelig livsstil, hvor man godt kan nyde alkohol, når man har styr på det. Til gengæld har vi også mulighed for at give en nul tolerance over for dem, der har et problem og har været i misbrug, og som derfor ikke kan tåle det. I stedet arbejder vi på at hjælpe dem. Vi er gået ind i at praktisere selvhjælpsgrupper med frivillige, som hjælper de professionelle rådgivere. Vi giver rådgivning over for pårørende, da det har været en mangel. Det kører allerede godt i Nordjylland, og vi vil gerne sprede de tud over en større del af landet. Så hvis der er nogle i det vestjyske, som ser en mulighed i det, så kontakt os gerne, da vi så kan hjælpe med at komme i gang, siger Jan S. Jensen.

Det er nogen af en forandring i en forening, der stammer helt tilbage fra 1879.

- Vi er Danmarks ældste misbrugs-forening, og vi er ældre end Blå Kors. I dag var der behov for at springe ud i en ny udgave af foreningen, som er tilpasset nutiden, forklarer Jan S. Jensen.

Lige i øjeblikket er foreningens hjemmeside ude af drift efter navneskiftet. Men indtil da kan man få kontakt via hjælpearbejdet i Nordjylland på hjemmesiden for Nordjysk Alkoholrådgivning, som hedder alkoholraadgivning.nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce