Annonce
Mærkedage

Kunstbedstemor med slag i

Kunsthistoriker Bente Scavenius ved eventyreren og forfatteren Troels Kløvedals begravelse fra Holmens Kirke i København 3. januar i år. Torsdag den 12. december fylder Bente Scavenius 75. Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Bente Scavenius er en kompetent kunstformidler i tv og en travl bedstemor. Torsdag den 12. december runder hun 75 år.

75 Tv-seere kender Bente Scavenius som en vidende og dygtigt formidlende deltager i en række DR-programmer om kunst - vi nævner i flæng "Kunstquizzen", "Kunsten at blive snydt" og "Danmarks bedste portrætmaler".

Scavenius, som fylder 75 år torsdag den 12. december, er uddannet kunsthistoriker, og hendes fag "er blevet hendes liv", som hun selv udtrykte det i et interview i Billed Bladet i 2018.

Hun er vokset op på godset Klintholm på Møn, der har været i familiens eje siden 1798.

Det var et møde som 12-årig med Rembrandts malerier på Rijksmuseum i Amsterdam, der gjorde udslaget for hendes livsbane.

Bente Christina Brønnum Scavenius, som hendes fulde navn er, blev student i 1967 efter at være flyttet til hovedstaden og mag.art. i 1981.

Hun har siden undervist på universitetet i København og Aarhus og udgivet en snes kunsthistoriske bøger.

Blandt dem "Hammershøis København" (2003) om maleren Vilhelm Hammershøi, hvis billeder fra tiden omkring 1900 har vundet stadig større international opmærksomhed de senere år.

Hun holder også foredrag om kunst, skriver artikler som kunstkritiker og holder i det hele taget dampen oppe arbejdsmæssigt, pensionsalder eller ej.

Bente Scavenius har siden 1974 været gift med skuespilleren Joen Bille. De bor i Lille Strandstræde i København og har sommerhus på Møn.

- Vi er jo begge privilegerede på den måde, at vi har været fuldstændigt optagede af vores arbejde, uden at det har tæret på os på samme måde, som hvis vi havde haft et fysisk hårdt arbejde, siger Bente Scavenius til Billed Bladet.

Parret har to børn, Beate Bille og Peder Bille, som begge er skuespillere, samt en flok børnebørn.

- Jeg er en travl bedstemor, siger Bente Scavenius om sig selv.

Annonce
Middag på Fredensborg Slot i anledning af dronning Margrethes fødselsdag den 16. april 2015. Blandt gæsterne var kunsthistoriker og forfatter Bente Scavenius sammen med sin mand, skuespiller Joen Bille. Den 12. december fylder Bente Scavenius 75 år. Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce