Annonce
Erhverv

Holstebros handelsliv: Kunne vi gøre motorvejen ensrettet, så gjorde vi det

- Vi har haft en generel stigning i besøgende i år på fem procent, hvor Holstebro isoleret set er fulgt med den stigning (med cirka fem procent, red.), mens byer som Struer, Lemvig og Skive er endnu mere markante ved at have fået endnu et nøk opad, siger Kim Lauritsen, centerchef hos Herningcentret. Foto: Morten Stricker
En motorvej kan mange ting. For Musikteatret Holstebro giver den nye muligheder, hvorimod den udfordrer det lokale handelsliv og gør konkurrencen med byer som Herning barskere i en i forvejen hård tid, siger handelsformand.

Holstebro: Vendingen "det går begge veje" gør sig ikke mere gældende noget andet sted end for en motorvej.

Desværre, ville formand for Holstebro Handelsstandsforening, Michael Ulsted, sikkert indskyde.

- Det er klart, at det er blevet hurtigere for kunderne at komme til Holstebro, men samtidig må vi jo også erkende, at det er blevet hurtigere at komme herfra. Kunne vi gøre motorvejen ensrettet, så gjorde vi det, siger han - godt nok tilsat latter, men situationen er også alvorlig.

- Detailhandlen har det svært generelt i konkurrencen med nettet og andre byer. Og fordi de byer med motorvejen er kommet tættere på, så konkurrencen er øget - men det er også sundt, fordi det tvinger os til at komme op på dupperne og tænke anderledes.

- Nu fik vi jo ikke det fyrtårn (kuldsejlet ide om et højhus på Enghaven, red.), som ville kunne ses fra motorvejen, og så må vi bare gøre noget andet, siger Michael Ulsted.

Handelsstandsformanden har endnu ikke konkrete tal, der bekræfter formodningen om at flere tager turen ud af byen, den mistanke kan centerchef i Herningcentret, Kim Lauritsen, til gengæld bekræfte.

- Vi har haft en generel stigning i besøgende i år på fem procent, hvor Holstebro isoleret set er fulgt med den stigning (med cirka fem procent, red.), mens byer som Struer, Lemvig og Skive er endnu mere markante ved at have fået endnu et nøk opad. Til sammenligning har vi ikke rigtig set en stigning fra Aulum-området, siger Kim Lauritsen.

- Vi har en idé om, at besøgsfremgangen selvfølgelig kan tilskrives motorvejen. Hvor vi tidligere havde en rigtig god portion besøgende fra Holstebro og omegn, så kommer de nu også lidt længere væk fra. Det ser rigtigt fint ud, tilføjer han.

Men motorvejen går som sagt "begge veje", og det nyder Musikteatret Holstebro godt af. Her mærker man ligeledes, at den radius, hvorfra kunder kommer, er udvidet med åbningen af motorvejen.

- Motorvejen er et kolossalt aktiv, som har flyttet rigtig, rigtig meget for os. Hvor 20 procent af vore gæster tidligere kom uden for en radius af 40 kilometer, så er det tal nærmere oppe på 25 procent i dag. De, der kommer længst væk fra - helt op til 200 kilometer borte - er steget betydeligt for os, siger direktør Anders Jørgensen og tilføjer:

- Jeg er sikker på, at det er motorvejens skyld, men selvfølgelig også fordi vi har haft besøg af store navn som Sting og Nephew. Omvendt havde vi ikke turdet satse på en Sting - var det ikke for motorvejen. For os har det været utroligt positivt, og hvis vi ikke kunne det før, så kan vi nu lave noget, der appellerer til, at folk kører til Holstebro og forhåbentlig også handler eller spiser her.

Annonce

Fra tabte sko til uheld på motorvejen

Midt- og Vestjyllands Politi har indtil videre i år registreret følgende på den del af motorvejen, som løber i Holstebro Kommune:

174 registreringer - fra tabte genstand (som videregives til Vejdirektoratet) til uheld.

55 hastighedsbøder.

30 yderligere bøder (for eksempel for brug af mobiltelefon).

9 uheld uden personskade.

3 uheld med personskade.

7 anmeldelser om dyr (eksempelvis hunde, kreaturer, rådyr...) på motorvejen.

4 spøgelsesbilister (der er tale om anmeldelser, men ikke nødvendigvis kontakt med vedkommende).

0 konklusioner: - Det er for tidligt at kunne snakke om nogen tendenser i forbindelse af, at motorvejen er kommet. Folk skal først lige "lære" at bruge motorvejen, siger politikommissær Jørgen Christensen fra Operativ Færdsel i Midt- og Vestjyllands Politi.

3.855.000.000: Motorvejen bliver én milliard end den forventede pris på 3,8 milliarder kroner, men et år efter åbningen kan den helt præcise pris ikke fastslås endnu, fortæller Janie Ipsen, projektleder for den nordlige del af motorvejen. - Vi er stadig i gang med opgørelse af regnskabet. Vi forventer at være færdig med udgangen af året. Det er begrænset, hvad vi har haft af arbejde siden åbning. Det har primært været færdiggørelse og aflevering af arbejdsarealer. Og så opsætter vi vildthegn på strækningen fra Viborgvej til Skivevej som følge af, at vi har registreret påkørsler af råvildt, siger hun.

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce