Annonce
Erhverv

Vestjysk virksomhed kan som den eneste i verden nedbryde gamle fiskenet: - Der er en grund til, at ingen andre har løst det

Hans Axel Kristensen har i over syv år stået i spidsen for Plastix, der har knækket koden til at genvinde gamle fiskenet til brugbar plastik i høj, ensartet kvalitet. Med sig har han en stribe investorer, der tålmodigt har ventet på et afkast af deres investering i Lemvig-virksomheden. Foto: Morten Stricker
Plastix kan som den eneste virksomhed i verden udføre en mekanisk nedbrydning af gamle fiskenet. Et gennembrud ser ud til at være på vej, ikke mindst hjulpet af forbrugerkrav og en barsk EU-strategi
Annonce

Allerede ude fra landevejen syd for Lemvig kan man se det råstof, der har skabt international opmærksomhed omkring miljøvirksomheden Plastix: Farverige bunker af fiskenet, der tårner sig op i lange rækker.

Indenfor i fabrikshallerne står et topmoderne produktionsanlæg klar til at forarbejde de gamle fiskeredskaber til ukendelighed. Slutproduktet er et plastikgranulat i en kvalitet, der er så høj, at den kan erstatte nyproduceret plastik til utallige formål.

- Det er en agenda, der kun går en vej, siger direktør og medstifter Hans Axel Kristensen, der efter en karriere i flere internationale virksomheder kastede sig ud i en tilværelse som iværksætter i Lemvig tilbage i december 2012.

Sammen med en række forretningspartnere havde han på forhånd ledt efter en affaldsstrøm, der ikke var fundet en løsning for. Kikkerten blev rettet mod de mange tusinde tons fiskenet, reb og trawl, der hvert år bliver til overs i fiskeindustrien, og som i bedste fald ender på lossepladser - i værste fald på havbunden.

Idéen opstod til at udvikle den løsning, der kan klippe fiskenettene i stykker og genbruge dem til nye materialer.

- De mekaniske anlæg, der skal til for at løse opgaven, fandtes ikke. Så der er en grund til, at der ikke var andre, der havde løst det. Opgaven med at neddele net og reb er en kæmpeopgave i sig selv, siger Hans Axel Kristensen.

De udtjente fiskenet sendes igennem en lang række processer, inden de bliver til et færdigt granulat, der kan blive til nye plastikflasker, stolesæder og meget andet. Foto: Morten Stricker
Annonce

Vanskelig opstart

Syv år senere er der skubbet store millionsummer i virksomheden Plastix, der har pengestærke og tålmodige investorer bag sig. Investorerne, som Hans Axel Kristensen fandt i sit eget netværk, tæller en række personer i det københavnske kapitalfondsmiljø, som løbende har sendt friske penge til Lemvig.

- Vi har været kede af, at det har taget så lang tid. Vi troede, at når EU's plaststrategi kom, så ville plastindustrien rykke hurtigt, men det har den ikke gjort, siger Hans Axel Kristensen.

Den europæiske plastikstrategi skulle være kommet i 2014, men dukkede først op fire år senere. Den stillede ganske vist store krav om brug af genbrugsplast, men det har ikke udløst kundestorm på fabrikken i Vestjylland.

- Det har været vanskeligt. Vi har at gøre med en industri, der er vant til at bruge ny plastik, og den har ikke kunnet se, hvorfor man uden videre skulle ændre adfærd, siger Hans Axel Kristensen.

Alligevel er Plastix vokset og beskæftiger i dag 35 ansatte. Hovedparten er i øjeblikket sendt hjem med lønkompensation fra staten, fordi coronakrisen også har ramt de projekter, som Plastix var en del af rundt i verden. Krisen har omvendt været en anledning til at komme i kontakt med nye kundeemner.

- En række af de virksomheder, vi arbejder sammen med, har lige nu tid til at udføre test af vores materialer i deres produktionsapparat, som normalt er fuldt optaget. Vi får lige nu 10-15 nye henvendelser om ugen fra nogen, der gerne vil have tilsendt prøver af vores produkter, siger Hans Axel Kristensen.

Annonce

Lys fremtid

Fiskenet fremstilles på mange forskellige måder og med forskellige plasttyper, og det er sin sag at få sorteret materialerne fra hinanden, så slutproduktet får en tilstrækkelig høj og ensartet kvalitet.

- Kunsten er at få opbygget en genanvendelsesproces, der sikrer, at materialet får den største renhedsgrad. Det er lykkedes, så vi ligger på 99,67 procent renhedsgrad, men det har også krævet en meget stor investering af private penge, siger Hans Axel Kristensen.

I hans showroom kan man se en stribe af de produkter, som kunderne i dag fremstiller af Plastix’ råmateriale. Det gælder alt fra indkøbskurve til havkajakker, men desværre i alt for små serier til, at virksomheden har kunnet tjene penge. År efter år har Plastix tabt store millionbeløb, og det ventede overskud i 2020 er kraftigt udfordret af coronakrisen.

En helt ny aftale med Rema 1000, der får fremstillet emballage af plastik fra gamle fiskenet, kan blive det vendepunkt, som Hans Axel Kristensen og hans investorer har drømt om. Med hverdagsprodukter, der fremstilles i store serier, kan der endelig komme en solid efterspørgsel efter de mange tons granulat, som Plastix kan producere.

Samtidig tegner fremtiden lys, for europæisk erhvervsliv er tvunget til at forholde sig til de kommende, skrappe EU-krav, som skal øge andelen af genbrugsplast markant inden 2025. Plastix er i hvert fald klar, lyder det fra Hans Axel Kristensen.

- Vi er gearet til den efterspørgsel, som vi forventer vil komme. Vi har købt naboejendommen for at få plads til at udvide, og målet er en produktion på op til 40-44.000 ton om året her i Lemvig, siger han.

Rema 1000-aftalen er et godt skridt på vejen.

- Det er en rigtig spændende case for os. Rema 1000 vil gerne gå foran med emballager af genanvendt plast, og forbrugerne har aldrig været mere motiverede til at støtte op om bæredygtige produkter, siger Hans Axel Kristensen.

Råvaren, de udtjente fiskenet, er der ikke knaphed på. De hentes fra store dele af Europa, Nordamerika, Afrika og en række lande i Asien og hjem til oplagringspladsen uden for Lemvig.

Plastix kan som den eneste virksomhed i verden levere en mekanisk videreforarbejdning af gamle fiskenet. Foto: Morten Stricker
Fiskenet kommer i mange farver, og det skaber nogle nuancer i slutproduktet, som kunderne normalt ikke vil acceptere. Med den voksende miljøbevidsthed skal vi vænne os til uperfekte emballager. Foto: Morten Stricker
Bunkerne af fiskenet kommer fra hele verden, og med flere tusind tons udtjente net fra fiskeindustrien hvert år løber Plastix ikke tør for råvarer. Foto: Morten Stricker
Hans Axel Kristensen har arbejdet i en række internationale virksomheder, inden han blev iværksætter i Plastix. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Holstebro

Arrangerede gaderæs på nettet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Åbningen af Klimatorium udskudt

Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Annonce