Annonce
Livsstil

- Kulturen udvider min forståelse af verden - giver den farver

Jakob Melander. Foto: Les Kaner/People'sPress
Mig og kulturen: Jakob Melander

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv? - Bortset fra familie og venner udgør kultur sådan set essensen af mit liv: Det er det, jeg arbejder med, der, jeg henter inspiration. Den er trøst og lindring i kriser - den, der fortæller mig, at jeg ikke er alene, at der er andre, der går gennem det samme som mig. At der er andre, der er og har været SOM mig. Også for flere tusinde år siden. Kulturen udvider min forståelse af verden - giver den farver. Nogle gange kan man måske endda sige, at det er den, der gør livet værd at leve!

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse? - Her plejer jeg normalt at sige ”Den sorte bog” af Orhan Pamuk. Men hvis vi nu afgrænser det til den sidste uge, er det ”Efter solen” af Jonas Eika. Adda Djørups ”Bulgakovs kat” - og lige nu læser jeg Kristina Stoltz’ ”Cahun” med største fornøjelse.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen? - Åh, der er mange. Before i Musikcafe’n i 1981, Siouxie and the Banshees på Roskilde i ´83. Det var en magisk aften. Eller Imperiet i Den grå hal i 1987. Thåström er Skandinaviens bedste frontman.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk? - Jeg så en fantastisk opførelse af Shakespeares ”En skærsommernats drøm” på Deutsches Theater i Berlin for snart 10 år siden. Den var helt igennem fantastisk. Ren magi. Tv-seriemæssigt er der vel ingen over ”Sopranos” - og film? Det må blive ”Apocalypse Now Redux” (udvidet 2001-version af ”Apocalypse Now” fra 1979, red.). Jeg nåede desværre ikke at se den nye Directors Cut-udgave i en ordentlig biograf. Når biograffilm ryger ned i de helt små sale med en 20-40 sæder, kan jeg lige så godt se dem på fjernsynet derhjemme. Det skal være et ordentligt lærred og god lyd. Da særligt til dén film.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på? - Goyas maleri ”Saturn æder sine børn” har altid talt til mig. Ellers Van Gogh på Van Gogh-museet i Amsterdam og Louise Bourgeois på Louisiana for et par år siden med hendes Celler, små rum med selvbiografisk materiale. Det var en stor oplevelse.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på? - Det må jo nok være min Macbook Pro eller min Iphone, som jeg bruger hver dag.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til? - Teater og koncerter. Live- eller nu-elementet er jo ikke helt det samme med litteratur. Så det kan være sundt at udsætte sig selv for.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft? - Normalt er der altid noget at lære, også af de dårlige oplevelser. For eksempel kan jeg sagtens få noget ud af en dårlig teaterforestilling. Man tænker så godt, og jeg har fået nogle af mine bedste idéer, når jeg har siddet og ventet på, at tæppet faldt. Men sådan lige på stående fod er det nok en amerikansk actionfilm, der så vidt jeg husker hed ”White House Down”. Jeg har normalt et soft spot for actionfilm. Men lige denne her ... Det er to timer af mit liv, jeg aldrig får igen.

Blå bog

Jakob Melander (f. 1965) spillede som ung bas i blandt andet punkbandet Agony. Han skiftede senere til guitar og var med til at danne bandet Redlands, som blandt andet optrådte på Roskilde Festivals Orange Scene.

Bandet gik i opløsning, og efter et par andre musikprojekter begyndte han at læse litteraturvidenskab og blev uddannet i 2002.

Jakob Melander debuterede som forfatter med ”Øjesten” i 2013, og senere fulgte blandt andet ”Serafine”, ”Det bedste til mig og mine venner” og ”Fjenden iblandt os”. Han er aktuel med ”Ind i den hvide nat”, der er syvende bind i serien om politiassistent Lars Winkler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce