Annonce
Struer

Kronprinsesse Mary tog julemærkehjem med storm

Kronprinsse Mary blev modtaget af glade børn med flag og kvitterede naturligt med at have en god snak med mange af børnene under besøget. Foto: Annelene Petersen
Danmarks kommende dronning kastede torsdag eftermiddag glans over Julemærkehjemmet i Hobro i forbindelse med fejringen af hjemmets 80 år fødselsdag og demonstrerede en solid baghånd på paddeltennisbanen.
Annonce

Hobro: I disse dage er det 80 år siden, at fem syge børn som de første rykkede ind med deres habengut på Julemærkehjemmet i Hobro.

Den runde fødselsdag blev torsdag eftermiddag fejret med maner, da hjemmets protektor, kronprinsesse Mary, lagde vejen forbi og tilbragte et par timer i selskab med de nuværende beboere og gæster fra nær og fjern.

Børnene på julemærkehjemmet stod klar til at byde velkommen med flag, da kronprinsessens sorte Audi, Krone 8, klokken 12.19 rullede op foran Julemærkehjemmets bygninger i Østerskoven i det sydlige Hobro.

Efter en tur på den røde løber blev kronprinsessen gelejdet over i sportshallen, hvor en række gæster ventede, og forstander Lise Claesson holdt tale.

Hun beskrev kort Julemærkehjemmets historie. I 1939 kunne Julemærkehjemmet rumme 54 børn. I 1949 blev kapaciteten udvidet til yderligere 25 børn.

I dag tager Julemærkehjemmet hvert år imod 240 børn, der har brug for et løft i livet efter at have været igennem lange perioder med blandt andet ensomhed og mobning.

Lise Claesson kunne fortælle, at de første fem, der blev hentet på stationen i Hobro, var børn fra København. De tre af dem led af bronkitis, mens de sidste to led af det, man dengang kaldte nervøsitet.

Siden er børnenes motiver for at komme på julemærkehjem ændret sig i betydelig grad. I dag hedder mottoet, at ingen må stå uden fællesskabet, og det er netop det, den pædagogiske indsats drejer sig om i de ti uger, børnene opholder sig i Hobro.

Det handler om at tanke selvværd og komme tilbage til sit børneliv med friske kræfter.

Da jeg kom hjem herfra, kunne jeg se mig selv i spejlet og sige: "Du er sgu god nok." Julemærkehjemmet hjalp mig. Nu er jeg ligeglad med andres mening. Min verden har ændret sig. Jeg dyrker sportsakrobatik på konkurrenceplan, og efter sommerferien skal jeg i gymnasiet.

Regine, 15 år

Annonce

Du er sgu god nok

Den tale, der gjorde mest indtryk, kom fra Regine på 15 år, der havde boet på Julemærkehjemmet for tre år siden.

Inden hun kom til Østerskoven i Hobro, havde hun været udelukket af fællesskabet efter at være kommet til Danmark fra Norge sammen med sin mor.

- Jeg havde det ikke godt i min egen krop. Pigerne på skolen sagde, at jeg var en taber, og at jeg ikke havde lov til at gå i det samme tøj og bruge den samme makeup som dem. Jeg begyndte at trøstespise og tage på. En dag på skolen i et frikvarter kunne jeg mærke, at jeg også ville have det sjovt som de andre, men pigerne afviste mig, og sagde: "Du er for tyk og for grim." Så løb jeg grædende hjem, fortalte Regine, der med sin mors hjælp kom til Julemærkehjemmet i Hobro.

Her fik hun sin første veninde og kom et sted hen, hvor hun blev accepteret.

- Da jeg kom hjem herfra, kunne jeg se mig selv i spejlet og sige: "Du er sgu god nok." Julemærkehjemmet hjalp mig. Nu er jeg ligeglad med andres mening. Min verden har ændret sig. Jeg dyrker sportsakrobatik på konkurrenceplan, og efter sommerferien skal jeg i gymnasiet, fortalte Regine med sikker stemmeføring og kaldte fugtige øjne frem i lokalet.

Efter en korsang med omkvædet "Hey, hey, her får man selvværd og venskab især" gik turen til paddeltennisbanen. En sporty kronprinsesse trådte ud af sine auberginefarvede ruskindsstilletter og iførte sig i stedet et par hvide Nike-sko med guld-swoosh.

På tennisbanen gav kronprinsesse Mary prøver på en solid hammer af en forhånd, et tegn på, at det ikke var første gang, at hun havde stået med en ketcher i hånden.

Kronprinsessen var tydeligvis i sit es på tennisbanen, og da der blev råbt "sidste bold", kom svaret prompte fra Mary: - Næh, vi er lige begyndt.

Og så måtte gæsterne pænt vente til, kronprinsessen havde spillet færdig.

Efter kampen roste hendes makker, 13-årige Magnus Lykke Christensen, kronprinsessens indsats:

- Det var sjovt og spændende at spille med hende. I forhold til, at det er første gang, hun prøver det, synes jeg, at hun var god.

Annonce

Fine refleksioner

Stadig iført tennissko var kronprinsessen en tur på venneværksted, hvor Julemærkehjemmets ansatte gav prøver på, hvordan der bliver arbejdet med at udvikle gode, sociale kompetencer hos børnene.

Børnene spillede et skuespil, hvor en lille dreng blev fældet af to store piger. Efterfølgende gik snakken mellem pædagoger og børn om, hvad de havde set, og hvordan situationen kunne vendes til noget bedre.

Kronprinsessen viste stor opmærksomhed og roste efterfølgende seancen, lige som hun var forbi og trøste en dreng, der var blevet ked af det undervejs.

- Jeg syntes, at der var nogle meget fine refleksioner oven på en vanskelig situation. Jeg synes, at I havde godt fat i det og var meget modige, sagde kronprinsessen henvendt til børnene.

Klokken 14 var det hele forbi med den royale glans, og Julemærkehjemmet slog i stedet dørene op for byens borgere. Kronprinsesse Mary blev foreviget sammen med børnene en sidste gang, inden hun skred ned over den røde løber og gav dem alle sammen et sidste håndtryk.

Ved Krone 8 stod Johnny Olesen fra støtteforeningen 24 Timer i Hjallerup klar med en gave til kronprinsessen. To halskæder i guld og sølv fra smykkefirmaet Gade & Juul, specielt designet for de danske julemærkehjem.

Kronprinsesse Marys besøg var i øvrigt det tredje royale besøg på Julemærkehjemmet i Hobro gennem årene. I 1949 var det kong Frederik og dronning Ingrid, der kom forbi. I 2002 var det dronning Margrethe.

Julemærkehjemmet Hobro

Julemærkehjemmet Hobro åbnede 18. maj 1939.

Der er plads til 48 børn på Julemærkehjemmet Hobro.

I alt er der fem julemærkehjem i Danmark, der hvert år hjælper næsten 1000 børn, som kæmper med mistrivsel og lavt selvværd.

Julemærkehjemmene har i mere end 100 år hjulpet udsatte børn.

De danske julemærkehjem

Historien om de danske julemærkehjem rækker helt tilbage til 1903, da postekspedient Einar Holbøll fik en god idé.

Med al den post, der blev sendt ved juletid, kunne man med en frivillig ekstraporto på jule- og nytårshilsner samle penge ind til støtte for syge børn.

Allerede året efter udkom verdens første julemærke, som i snart 100 år har været grundlaget for oprettelse og drift af julemærkehjem i Danmark.

I starten af 1900-tallet var tuberkulose den mest frygtede folkesygdom, og når lungesygdommen ramte børn, virkede den ekstra uretfærdig og grusom.

Derfor blev de første seks års indsamlinger brugt til opførelsen af julemærkesanatoriet ved Kolding, der som det første julemærkehjem blev indviet i 1911.

Julemærkehjemmet i Hobro kom til som nybyggeri i 1939 som det sjette i række af danske julemærkehjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce