Annonce
Læserbrev

Kristne grundværdier. Er korset på vej ud af Dannebrog?

Arkivfoto: Jens Thaysen/Scanpix

Debat: I ”Deadline” onsdag den 12. juni spurgte Marie Krarup: ”Er korset på vej ud af Dannebrog?

Det skulle nødigt kaste en skygge ind over den 15. juni, hvor vi kan fejre Dannebrogs 800-års fødselsdag. Stadig er vi stolte over verdens smukkeste flag: Det hvide kors på den røde dug. Som danskere har vi kun grund til at glæde os over, at også folketingssalen på Christiansborg er prydet med Dannebrog på endevæggen bag tingets talerstol.

Siden kejser Konstantin i 312 vandt sejr under korsets tegn, idet han pegede op på sit banner med korset og Kristi monogram, udtalte han ”Ved dette tegn skal vi sejre!” Konstantin vandt sejr og indførte i hele romerriget den kristne helligdagslovgivning. Den har været gældende i århundreder overalt i Europa – og specielt i Danmark har vi kunnet glæde os over denne kristne kultur- og symbolværdi både i hverdag og ti l fest, når Dannebrog gik til tops.

Men her i vores efterkristne kulturdekadence må vi spørge: Hvor er vi som danskere på vej hen? Er det hvide kors på retur? Har vi tabt vores helligdage på gulvet, så vi dårligt nok tør hejse Dannebrog for at markere en helligdag? For nu går helligdag og søgn ud i ét overalt i det danske rige.

Den ellers så gode salmebogskommission er gået foran, idet Grundtvigs gode kærnesalme: ”Vaj nu korsets flag for voven” nu er indskrænket til: ”Vaj nu Dannebrog for voven”! (DS 257). Tør vi som danskere ikke fastholde de kristne grundværdier og deres symbolbetydning, så vi sammen kan fejre søn- og helligdage som hele familiens Danmark kan være sammen om – så kassedamen ikke skal sidde alene ved den tomme kasse søndag eftermiddag, mens børnene sidder alene derhjemme!

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Så kan det kun gå galt

Når en kommune vil foretage beslutninger, der har gennemgribende betydning for et lokalområde, så er det vigtigt, at man forinden er i dialog, så det ikke er en pludselig beslutning, der bliver trukket ned over hovedet på områdets beboere. Så får man i hvert tilfælde kun en meget negativ reaktion ud af det. Et skoleeksempel på det er, at Lemvig Byråd i et enigt budgetforlig har besluttet, at plejehjemmet i Nørre Nissum fremover ikke skal benyttes til lokale beboere. Det skal være en specialafdeling. Den oplysning kom som et chok for lokalområdet, da ingen havde sagt noget om det på forhånd. Ej heller høringsberettigede råd som for eksempel Ældrerådet. Reaktionen er naturlig. En voldsom protest rejser sig fra lokalområdets side, fordi man anser det for et overgreb, at politikere og embedsmænd nu vil fjerne det lokale tilhørsforhold for de ældre til deres egn. I forvejen vil det være vanskeligt at overbevise et lokalområde om, det er en god idé, fordi de skal se på kommunen som helhed, og som udvalgsformanden nu efterfølgende forsøger at forklare, at er det godt at samle specialenheder af både økonomiske og faglige grunde. Når man ikke på forhånd forsøger at forklare baggrunden for, hvorfor man vil tage sådan en beslutning, som man ved er virkelig sårbart for et lokalområde, så skal det gå galt. Taler man om nedlæggelser af skoler for eksempel, så skal der være en lang høringsproces. Det gælder så tilsyneladende ikke, når man ændrer på status for et plejehjem. Og det er helt galt. Nu vil kommunen kun møde modstand, fordi chokket sidder i lokalområdet, og man har været helt uforberedt på det. Det er også borgerforeningerne selv, der har indbudt til borgermøde. Det initiativ skulle kommunen naturligvis have taget, inden man overhovedet satte beslutningen til politisk afgørelse. Alle sten skulle være vendt inden da, og det bliver de først efterfølgende nu, og det er en dårlig demokratisk proces. Der kunne måske være opnået en lidt større forståelse for beslutningen, hvis kommunen selv havde taget initiativet og fremlagt overvejelserne, inden man tog beslutningen.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce