Læserbrev

Kristne grundværdier. Er korset på vej ud af Dannebrog?

Arkivfoto: Jens Thaysen/Scanpix

Debat: I ”Deadline” onsdag den 12. juni spurgte Marie Krarup: ”Er korset på vej ud af Dannebrog?

Det skulle nødigt kaste en skygge ind over den 15. juni, hvor vi kan fejre Dannebrogs 800-års fødselsdag. Stadig er vi stolte over verdens smukkeste flag: Det hvide kors på den røde dug. Som danskere har vi kun grund til at glæde os over, at også folketingssalen på Christiansborg er prydet med Dannebrog på endevæggen bag tingets talerstol.

Siden kejser Konstantin i 312 vandt sejr under korsets tegn, idet han pegede op på sit banner med korset og Kristi monogram, udtalte han ”Ved dette tegn skal vi sejre!” Konstantin vandt sejr og indførte i hele romerriget den kristne helligdagslovgivning. Den har været gældende i århundreder overalt i Europa – og specielt i Danmark har vi kunnet glæde os over denne kristne kultur- og symbolværdi både i hverdag og ti l fest, når Dannebrog gik til tops.

Men her i vores efterkristne kulturdekadence må vi spørge: Hvor er vi som danskere på vej hen? Er det hvide kors på retur? Har vi tabt vores helligdage på gulvet, så vi dårligt nok tør hejse Dannebrog for at markere en helligdag? For nu går helligdag og søgn ud i ét overalt i det danske rige.

Den ellers så gode salmebogskommission er gået foran, idet Grundtvigs gode kærnesalme: ”Vaj nu korsets flag for voven” nu er indskrænket til: ”Vaj nu Dannebrog for voven”! (DS 257). Tør vi som danskere ikke fastholde de kristne grundværdier og deres symbolbetydning, så vi sammen kan fejre søn- og helligdage som hele familiens Danmark kan være sammen om – så kassedamen ikke skal sidde alene ved den tomme kasse søndag eftermiddag, mens børnene sidder alene derhjemme!

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

Holstebro

Nye indbrudstal: Færre indbrud i Holstebro

TTH Damer For abonnenter

Se billederne fra første arbejdsdag: Målvogteren slog assistenten i længe ventet løbeduel

112

Kreditkorttyve er fortsat på fri fod: Hærger nu i Nordjylland

Danmark

Ramt af rystelser i kroppen: Kæmper for at få ny behandling til Danmark

Leder For abonnenter

Et spørgsmål om tillid

At landets regioner har og fortsat leverer sundhedsydelser af vidt forskellige karakter er vel efterhånden ikke en overraskelse. I både Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Syddanmark har man i en årrække valgt at tolke de nationale retningslinjer for brystkræft på helt deres egen måder, så ingen af dem levede op til retningslinjerne med det resultat, at flere tusinde kvinder potentielt ikke har fået den behandling, som de egentlig havde krav på. Det er der heldigvis blevet rettet op på - men i en region holder man stivnakket fast i, at gruppen af at kvinder med "specifikke smerter i brystet", ikke skal tilbydes den kliniske mammografi, som de er blevet snydt for, og som Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler at de genindkaldes til. Region Midtjylland, der alene ved bedre, peger på, at retningslinjerne for den specifikke patientgruppe efterfølgende er blevet lavet om, og at en almindelig mammografi derfor er fuldt tilstrækkelig set med dagens briller. Det er en underlig bagvendt argumentation, som ingen patienter og borgere kan være tjent med. Det burde være hævet over enhver tvivl, at man som patient naturligvis får den behandling, som man har krav på. De nationale retningslinjer i forhold til brystkræftundersøgelserne er nu engang lavet for at sikre patienterne så godt som muligt mod, at kræftknuder ikke overses. Ja, retningslinjerne ændrer sig. Det har de også gjort i det omtalte tilfælde. Men det er de gældende regler på det tidspunkt, hvor patienterne behandles, der skal overholdes - og ikke eventuelle fremtidige regler, som ingen kender. Heller ikke Region Midtjylland. Det handler i bund og grund om den tillid, man som borger gerne skal have til, at sundhedsvæsnet som en selvfølge altid og som minimum overholder gældende retningslinjer og anbefalinger. Den enkelte patient har ingen chance for at gennemskue om det sker i praksis. Det er alene et tillidsspørgsmål, og den tillid gambler man med i regionen, ved at fortsætte med at køre sit eget løb.

Holstebro

Cyklister raser over dårlige cykelstier: Trærødder og huller ødelægger dem

Struer For abonnenter

Efter et år og ni måneder - nu går vores datter igen i skole

Holstebro For abonnenter

Forurenet jord fra hele landet havner i Holstebro

Holstebro

Få ansøgere til ingeniøruddannelse sender VIA ud i offensiv

Annonce