Annonce
Struer

Kristian indtog Torvehallerne med storm

Tommy Raabo Fischer sammen med sin partner Kaj Hilfling - Foto HAV A/S
Der stod han så, ung og entusiastisk, med en smagsprøve på de gode råvarer fra Venø

Venø/København: Tommy Raabo Fischer driver blandt andet et par af boderne/butikkerne i Torvehallerne i København, hvor han første gang mødte Kristian Borbjerggaard fra Venø, da Kristian som 18-årig var kørt til København med en smagsprøve på den gode limfjordsøsters fra rensekarene på Venø Fish Farm en lun sensommerdag i 2016.

- Der stod en ung knægt bagerst i butikken, som var kørt til København for at få dørene åbnet til de sejeste butikker og de sejeste restauranter. Det var den absolut bedste måde at gøre det på, husker Tommy Raabo Fischer, som genkendte sig selv i den unge knægt fra Venø.

- Han var ung og entusiastisk, og sådan så jeg også mig selv, da jeg var ung, fortæller han.

Så Tommy Raabo Fischer var med på at indgå en aftale med den nye leverandør af friske skalddyr fra Venø.

- Jeg er lidt af en råvarenørd. Så jeg elsker den slags, konstaterer han.

De indgik en aftale, og det var så også Tommy Raabo Fischer, der fik Kristian Borbjerggaard til at arbejde i hjertemuslinger, da der var gået et par år.

Hjertemuslinger, som normalt bliver renset og pakket i dåse eller på glas.

Annonce

Stor respekt

Men sammen gik de ind i et projekt, som skulle lære danskerne at nyde dem frisk fra fadet.

- Jeg er sikker på, at der ligger et stort potentiale i hjertemuslingerne, siger Tommy Raabo Fischer, og sideløbende har han lige siden samarbejdet med Kristian Borbjerggaard blev indledt i 2016 haft et støt voksende salg af både limfjordsmuslinger og den invasive Giga-østers fra Limfjorden i sin butik i Torvehallerne.

- Kineserne, som vi har mange af som kunder her i København, er vilde med de store Giga-østers. Dem er det ikke så nemt at få danskerne til at give sig i kast med. Det er som oftest nogle gevaldige knolde. Danskerne vil så hellere have limfjordsøsters, forklarer han og konstaterer, at Kristian Borbjerggaard har været med til at bryde et monopol, så de er blevet billigere i løbet af de seneste par år.

- Nu kan vi sælger dem for 28 kroner per styk og ti for 250 kroner. For et par år siden var prisen oppe på 35 kroner per styk og med tilbud på ti for 350 kroner, fortæller Tommy Raabo Fischer, som har fået stor respekt for den unge vestjyske leverandør fra Venø.

- Han har været dygtig til at udnytte de muligheder, han kunne se for at få gang i salget, og så har han ovenikøbet den sympatiske tanke, at vi skal beholde alle de limfjordsøsters, han kan levere, for os selv her i Danmark. Det er kun den invasive Giga-østers han vil eksportere. Det har jeg stor respekt for, siger Tommy Raabo Fischer.

Tror på idéen

Så efter et par besøg på Venø var han også villig til at skyde kapital i Kristian Borbjerggaard og hans virksomhed, Venø Seafood.

- Det var ikke helt så billigt at købe jorden på Venø og udvide med de nye bassiner og hallerne til rensekar, som vi går og tror her i København, konstaterer han.

Men han tror på ideen og har også selv gjort sig tanker om, hvad der kunne gøres for at få endnu flere til at besøge Venø og få smag for de friske råvarer fra Venø Seafood.

- Når der nu alligevel kommer så mange, hvorfor så ikke bygge en lille café eller en lille restaurant, hvor de kan få sig et lille glas hvidvin og få serveret en østers eller tre. Det er noget, vi kan overveje og i alle tilfælde som en mulighed i sommerhalvåret, mener han og går i første omgang ind i Kristian Borbjerggaards virksomhed, Venø Seafood, med en ejerandel på 20 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Herrer

Skjern snupper bagspiller i TTH

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce