Annonce
Kultur

Krisemøde udløser gratis haller og en million kroner: Disse fire puljer skal hjælpe nødlidende kulturliv

507 af de 750 elever på Holstebro Musikskole er under 18 år og er derfor tilbage i en mere normal hverdag. Af de unge på 17 år og under undervises cirka halvdelen decentralt rundt på skolerne, forklarer musikskoleleder Jens Dammeyer Sørensen. Foto: Morten Stricker
På et ekstraordinært møde i denne uge er det i kultur- og fritidsudvalget besluttet at komme det corona-pacificerede kulturliv til undsætning. - Nogle er stærkt udfordrede, siger formand.

Holstebro: Corona-epidemien har pludseligt inddelt kulturlivet i to grupper: Dem, der lige klarer sig - og dem, der har det svært.

Rigtigt svært.

- Der er nogle, som er stærkt udfordrede, konkluderer formand for Kultur- og Fritidsudvalget Lene Dybdal (S) efter et ekstraordinært møde i denne uge, hvor politikerne blev præsenteret for en status af Holstebro Kommunes kulturinstitutioner.

Annonce

Konklusionen var entydig: Et corona-år med nedlukning og lidt aktivitet har gjort ondt.

- Spørgsmålet, vi sad tilbage med, var: Hvordan kan vi hjælpe, tilføjer Lene Dybdal.

Svaret blev mere end én million kroner, som udvalget nu bruger på at kickstarte kulturlivet. Indsatsen inddeles i fire puljer.

200.000 kroner gøres ledige til aktiviteter, der skal understøtte en genstart af kultur- og fritidslivet. Aktører fra kultur- og fritidslivet kan søge.


Uden at blinke kan jeg sige, at jeg er bekymret for vores musikskole, som har været glemt i genåbningsplanerne. Det har gjort ondt, rigtigt ondt, og den - sammen med andre institutioner - skal vi holde godt øje med.

Lene Dybdal, formand, Kultur- og Fritidsudvalget.


Øvrige 200.000 kroner går til sommerferieaktiviteter. Sidste år gav regeringen 600.000 kroner, så børn og unge for eksempel kunne komme i svømmehal.

Og så gøres det gratis at benytte de kommunale haller fra den 1. april til den 1. september i år. Ved at fjerne det gebyr, foreninger skal betale, håber man, at foreninger vil forlænge en delvist aflyst sæson ind i sommeren.

"Det er forvaltningens opfattelse, at tiltaget vil have stor effekt i forhold til at få gang i foreningsidrætten igen - og samtidig giver det foreningerne mulighed for at række ud til medlemmerne og derved potentielt forhindre, at der går for lang tid fra nedlukningen i december 2020 og til inde-sæsonen starter op cirka 1. september," skriver forvaltningen om tiltaget, der skal koste omkring 275.000 kroner.

Endelig er i omegnen af 380.000 kroner øremærket til eliteidrætten. Der kan søges, men rådgiveren Advisory Board vil blive bedt om at tage stilling til, hvor pengene bør placeres.

- Vi er glade for, at vi nu kan begynde at gøre noget efter en corona-tid, hvor al kultur har været lukket, og det har set sort ud. Nu skal vi i gang igen, og have modet til at deltage og bevægelse tilbage, siger Lene Dybdal.

Jeg er bekymret

En af de særligt nødlidende er Holstebro Musikskole.

- Uden at blinke kan jeg sige, at jeg er bekymret for vores musikskole, som har været glemt i genåbningsplanerne. Det har gjort ondt, rigtigt ondt, og den - sammen med andre institutioner - skal vi holde godt øje med, siger Lene Dybdal.

Holstebro Musikskole har under corona-nedlukningen haft et tab på omkring 300.000-400.000 kroner, forklarer leder Jens Dammeyer Sørensen.

- Det er et stort tab, som vi ikke får hjælp til at dække. Vi skal selv finde de penge, og det strammer da, men ser dog fornuftigt ud, vurderer han.

Og det er stadigvæk kun eleverne under 18 år, som må få fysisk musikundervisning igen, hvilket betyder, at Musikalsk Grundkursus-eleverne, som står over for årsprøver og optagelse på konservatorier, fortsat må blive hjemme.

- Vi har nok måske fem MGK-elever op til 17 år. Vi ærgrer os over ikke at kunne løfte den talentmasse, men vi er også vældig glade for at være i gang igen. Det skal vi huske at glæde os over, og det gør vi, siger Jens Dammeyer Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce