Annonce
Navne

Krimiforfatter: Det er lidt som at være gift med Nora, men utro med Signe

- Hvis jeg en dag fik råd til kun at skrive romaner, ville det da være dejligt. Men jeg kan jo også lide de andre ting, jeg gør. Der er for eksempel en stor glæde og tilfredsstillelse ved at forsøge at formidle Brexit, så folk forstår det, siger journalisten og forfatteren Lone Theils. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I maj udkom Lone Theils lydbogskrimi om politiassistenten Signe Brask som en rigtig bog. Og det er nu sikkert, at der i hvert fald kommer to bøger mere om betjenten fra Holstebro. Men først udkommer den fjerde bog i serien om forfatterens anden heltinde, journalisten Nora Sand.

Holstebro/København: Journalisten og forfatteren Lone Theils har foreløbig skrevet fire krimier med Nora Sand i hovedrollen. De tre er udkommet, mens den fjerde om den danske journalist i London netop er blevet afleveret til Lone Theils redaktør på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Den nye bog kommer til at hedde "Stilleleg" og udkommer den 23. oktober - lige i tide til at blive et hot indslag på årets store bogmesse i Bellacentret i København i november.

Men den dumdristige Nora Sand med det komplicerede kærlighedsliv er ikke den eneste kvindelige helt i 48-årige Lone Theils liv. Forfatteren er nemlig også så småt ved at gå i gang med den anden bog om politiassistenten fra Holstebro, Signe Brask.

- Jeg har hele synopsis'en klar, og den bliver altså bare vild, den historie, lover forfatteren.

Det var Nora Sand-serien, der slog Lone Theils navn fast som en krimiforfatter, man skal regne med. Den første bog udkom i foråret 2016. Halvandet år senere blev hun kontaktet af e-bog/lydbog-tjenesten Mofibo, der spurgte, om hun ville skrive en original lydbogkrimi i ti afsnit til dem? Lone Theils sagde ja og regnede med, at det ville være en one night stand, en engangsaffære.

Men lytterne elskede den nye heltinde, den seje og ukuelige, vestjyske Signe. Foreløbig er "Savnet", som lydbogen kom til at hedde, blevet downloadet over 13.000 gange, og da der er ti afsnit, giver det 130.000 downloads.

- Folk gør den færdig. De lytter ikke bare til første afsnit. Og de giver den gode anmeldelser, siger Lone Theils.

13.000 lyttere er godt. Gode anmeldelser er godt. Og derfor valgte forlaget People's Press, der er ejet af Storytel/Mofibo, at udgive lydbogen som "rigtig" bog i maj i år. Den står nu på hylderne rundt om ved boghandlerne og venter på at få selskab af nummer to i serien. For succesen er så stor, at Lone Theils og Mofibo har valgt at fortsætte.

Annonce
Lone Theils er lige så hårdtslående som den ene af sine to romanfigurer, Nora Sand. Både forfatteren og romanfiguren dyrker kickboxing. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vigtigt med arbejdsdisciplin

- Nej, det er ikke det samme at skrive om Signe, som det er at skrive om Nora. Faktisk er det lidt skørt - det føles som at være gift med Nora, men have en affære med Signe, smiler Lone Theils, der havde svært ved at vende koncentreret tilbage til Nora efter at have levet længe med Signe.

- Jeg har heldigvis arbejdsdisciplin nok til at gøre det færdigt, der skal afleveres først. Men det kan godt være frustrerende, hvis inspirationen flyder til noget andet. Jeg har mere på hjertet, når det gælder Signe Brask, og jeg er simpelthen så glad for, at der skal komme to bøger mere om hende, siger Lone Theils om det, der nu skal være en trilogi med den overordnede titel "Hjemvendt".

Hun var netop i gang med Nora, da inspirationen til næste Signe-bog "ramte".

- Jeg havde været sammen med Signe længe, men vidste, at jeg skulle have Nora færdig, så jeg besluttede mig for at printe de første 100 Nora-sider, jeg havde skrevet, ud og læse dem igennem med en blyant i hånden. Men så var der problemer med printeren, jeg stod og baksede med blækpatroner, det tog tid at printe siderne - og pludselig, mens jeg står der og glor ud i luften, ramte hele strukturen til "Hjemvendt 2" mig. "Gå nu væk, jeg skal til noget andet," tænkte jeg - men jeg var lige nødt til at grifle noget ned, fortæller Lone Theils, der, lige som sin romanfigur Signe Brask, stammer fra Holstebro.

Nu bor Lone dog i København, nærmere bestemt i et nybygget kolonihavehus på Amager.

- Mit "problem" er, at jeg bliver forstyrret af alle mulige andre ting end lige at skrive. Det er gode ting - ting jeg gerne vil beskæftige mig med - britisk politik, hvad jeg skal gøre ved min forhave, samvær med mine niecer - men derfor er det faktisk mest effektivt for mig, når jeg kan tage væk en tid og ikke tænke på andet end at skrive. "Savnet" skrev jeg stort set på Hald Hovedgård, og jeg har også skrevet i Thailand, der er særlig god på den måde, at jeg på grund af tidsforskellen kan få en hel arbejdsdag fra hånden, før folk derhjemme står op - og så kan jeg jo chatte med god samvittighed, forklarer Lone Theils, der dog ikke rejser nogle steder denne sommer.

- Næh, jeg bliver hjemme på min terrasse, siger hun.

Signe i Klitmøller

Den næste bog om Signe Brask har endnu ikke nogen titel - i hvert fald ikke én, som forfatteren har afsløret - men det er ikke nogen hemmelighed, at den foregår i Klitmøller. Signe Brask, der har et anstrengt forhold til sin nye chef, ender efter en del gnidninger med at blive sendt til Klitmøller, hvor hun falder over en uhyggelig sag.

- Det bliver også et personligt opgør med fortiden for Signe. Vi ved, at hun ingen mor har, men vi ved ikke, hvad der er sket med hende. Det får vi forhåbentlig mere styr på i to'eren, siger Lone Theils og fortæller, at hun hele tiden har haft "en vag idé om, at det ville være interessant, hvis der var sket noget dramatisk med Signes mor".

- Jeg var i Klitmøller for at researche og kom ud at køre med en betjent, der fortalte om engang han havde været kaldt ud, hvor de fandt en kvindes tøj pænt foldet sammen på stranden. Skoene stod ved siden af, og bilen var parkeret bagved. Og så tænkte jeg: "Det er det, der er sket med Signes mor!" Den historie broderer jeg videre på. Det er noget med at holde nogle døre åbne fra bog til bog og bruge, hvad virkeligheden forærer én, siger Lone Theils om udviklingen af plottet.

Hun kender sine hovedpersoner godt nok til, at hun ved, hvordan de vil reagere i bestemte situationer - og mange fra persongalleriet er bygget delvist over mennesker, hun kender eller har mødt kort.

- Anders fra bøgerne om Nora Sand ser for eksempel nøjagtigt ud som en fyr, jeg havde et fuldstændigt crush på, da jeg var 20 - og ikke fik. Og Noras chef "Krebsen" har karaktertræk fra flere forskellige chefer, jeg har haft, fortæller hun.

Det er dog ikke altid, at personerne har nogen som helst lighed med personer i virkeligheden.

- Da jeg holdt foredrag på museet i Holstebro, blev jeg spurgt, om den skrækkelige chef i "Savnet" var en bestemt mand, der sad på politigården i Holstebro. Men jeg kender altså ikke nogen på politigården undtagen søde Jens Hvass, der faktisk også påtalte - efter at læst bogen - at der altså ikke er nogen chefer, der er så lede. Men han forstod godt det litterære formål, smiler Lone Theils.

Ingen, heller ikke forfatteren selv, havde forudset, at lydbogen "Hjemvendt" ville blive en kæmpe succes. Men nu er krimien også blevet udgivet som fysisk bog, og Lone Theils arbejder på bind nummer to i serien. Foto: People's Press

Ingen Ferrari lige nu

Lone Theils blev altså ikke færdig med Signe Brask i løbet af en enkelt (lyd-) bog. Og hun er heller ikke færdig med Nora Sand.

- Jeg ved ikke, hvor mange bøger der kommer om hende. Hver gang, efter at jeg har afleveret en bog, tænker jeg; "nu har jeg ikke mere at skrive". Men så kommer det alligevel til mig, når jeg er klar til at modtage det. Jeg har en løs idé om, hvad den næste Nora Sand skal handle om. Jeg har "en forbrydelse i hovedet". Det er som regel sager, jeg har dækket, eller nogle jeg har læst om, der har berørt mig eller indigneret mig. Og så tænker jeg over, om jeg kan lave et dansk twist, ændre en person til at være dansk o.s.v. Og jeg tænker også over, hvad der skal ske med Noras privatliv, … jeg kan da godt afsløre, at der på den front er en mega cliffhanger i bog nummer fire, smiler Lone Theils.

Kan du leve af at være romanforfatter?

- Jeg er ikke på vej ud for at kigge på en Ferrari. Men altså, jeg har det fint og lever udmærket, men der skal arbejdes for det. Jeg er jo næsten lige flyttet i det nye hus og har tænkt meget over, om jeg nu havde råd, så jeg har påtaget mig meget arbejde, forklarer Lone Theils, der ud over af skrive bøger og blive brugt på tv som ekspert på engelsk politik, også holder foredrag og underviser.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce