Annonce
Holstebro

Krav fra Alzheimerforeningen: Vil have undersøgt de 19 corona-dødsfald blandt kommunens ældre

Altzheimerforeningen vil nu have undesøgt de mange dødsfald med Covid-19 blandt beboere på især plejecentre. 19 er døde i kommunens regi og heraf cirka halvdelen på plejecenter Bakkebo i Vinderup. Arkivfoto: Morten Stricker
Alzheimerforeningen vil have undersøgt det meget høje tal med 19 døde af Covid-19 i Holstebro Kommune. Og hvor især tre plejecentre har været ramt.
Annonce

HOLSTEBRO: Holstebro skiller sig ud som én af de kommuner med særdeles mange døde i plejesektoren, nemlig 19 i alt. Det får nu Alzheimerforeningen til at opfordre til at få undersøgt forløbet.

- Det er alarmerende høje tal, og derfor er der grund til at kigge grundigt på det. Man bør undersøge, hvad der er gået galt, og om man har haft klare retningslinjer undervejs med handlingsplan for de plejecentre, hvor der var smitte, siger Nis Peter Nissen, der er direktør for Alzheimerforeningen.

De fleste af de 19 er døde på tre af kommunens plejecentre. Omkring 20. marts blev Bakkebo i Vinderup først ramt, og cirka halvdelen af dødsfaldene er sket på Bakkebo. Senere blev to andre plejecentre ramt af Covid-19, nemlig Beringshaven og Mellemtoft i Holstebro, og her har der også været dødsfald. Også i hjemmeplejen er enkelte ældre døde ifølge afvisens oplysninger.

- De pårørende har behov for en forklaring på, hvad der er gået galt. Har man haft beredskabet i orden med værnemidler? Og har der været tilstrækkelig ansatte, når Covid-19 kom ind på et plejecenter, for det kræver ekstra tid at tage udstyr af og på. Og har man overholdt retningslinjerne og udarbejdet en handleplan, når der kom smitte ind på et plejecenter, siger Nis Peter Nissen, som mener, at man mindst skal lære af sagen.

- Corona-smitten er et forstørrelsesglas for de problemer, der er i landets plejecentre, hvor der bor svage borgere med andre sygdomme, og som er ekstra udsatte, når der kommer smitte. Og her kan man lære af Covid-19 i forhold til at undgå smitte i den daglige pleje, mener Nis Peter Nissen.

Annonce

Sektor blev overset

Generelt mener han, at der var alt for lidt fokus på de ældre i plejecentre, da Covid-19 i starten af marts tog fart, og Danmark lukkede ned.

- Man havde fra myndighederne meget fokus på sygehusene fra starten, mens det tog alt for lang tid, før man forstod alvoren i plejesektoren. Mange er døde på plejehjem, men dødstal derfra bliver fortsat ikke automatisk indrapporteret, siger Nis Peter Nissen.

Også i flere andre kommuner har plejehjem været hårdt ramt - blandt andet i Kolding, Brønderslev og flere steder på Sjælland.

- Vi mener, at der er behov for en plejehjemskommission på landsplan efter Covid-19. Men Holstebro Kommune bør også få lavet en uvildig og åben undersøgelse af forløbet i kommunen for at lære af det. Der vil komme ny epidemier, siger han.

I Holstebro Kommune er ifølge de seneste tal fire beboere i plejecentre smittet, nemlig tre på Mellemtoft og én i Beringshaven. I alt har 45 beboere været smittet med covid-19 indenfor plejesektoren.

Annonce

Rådsformand bakker op

Erik Mitens, der er formand for ældrerådet i Holstebro Kommune, vil også gerne have undersøgt forløbet med de 19 corona-dødsfald i kommunens plejesektor.

- Der har været en meget stor overdødelighed blandt ældre med Covid-19, og der er behov for at undersøge alle aspekter. Og det bør man også gøre lokalt, siger Erik Mitens, som understreger, at det ikke er for at pege fingere.

- Jeg er sikker på, at plejesektoren i Holstebro Kommune har fulgt sundhedsmyndighedernes retningslinjer - og har gjort det lige så godt som andre steder, siger Erik Mitens.

Mange dødsfald var i april, hvor de endnu ikke var krav om systematisk test af alle ansatte og beboere på et plejcenter, indtil alle var raske.

- Jeg tror, at alle i dag vil sige, at det var en fejl, at man ikke testede mere i starten, siger Erik Mitens.

Annonce

Vil evaluere forløbet

Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget, vil gerne have set på forløbet med de 45 borgere, som er ramt af Covid-19, hvoraf 19 er døde.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal have hele forløbet evalueret, og vi samler hele tiden data op. Lige nu er der ved at være styr på smitten, siger Jens Kristian Hedegaard.

Men er der ikke noget, som kommunen kunne have gjort anderledes undervejs?

- Hvis vi helt skulle have undgået smitte på plejecentre, skulle vi have lukket for besøgt 14 dage før alle andre, siger Jens Kristian Hedegaard.

Plejecenter Bakkebo havde formentlig smitten inde, før der blev lukket for besøg 11. marts. Og det kan være fra pårørende.

- Vi har en stærk idé om, hvordan smitten kom ind, men det kan jeg ikke uddybe. Der var smitte inde, før man blev opmærksom på det, og det kan have ført til spredning, siger Jens Kristian Hedegaard.

Han fortæller også, at kommunen undervejs har haft problemer med at få testet de ønskede beboere og ansatte for Covid-19, for at få styr på smitten.

- Fra starten kunne vi ikke få testet alle dem, som vi efterspurgte, og det er da et problem, siger Jens Kristian Hedegaard, som understreger, at kommunen har fulgt sundhedsstyrelsens anvisninger for brug af værnemidler. Anvisninger som er ændret flere gange undervejs.

- Vi vil evaluere forløbet i kommunen, men der er også behov for en national evaluering, mener formanden.

Han er enig med formanden for Altzheimerforeningens formand i, at de fleste af de ældre, svage og syge borgere i landet bor i plejecentre - og de er særligt udsatte ved smitte.

- Dem skal vi passe på. Men det er lykkedes alle steder at begrænse smitten til en enkelt afdeling. Og medarbejderne i frontlinjen har ydet en ekstraordinær indsats, siger Jens Kristian Hedegaard.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce