Annonce
Navne

Krøllet Monty Python-hjerne indtog Hollywood

Filminstruktør Terry Gilliam modtog i november 2019 en pris ved Kairos internationale filmfestival for sine bedrifter i filmens verden gennem en lang karriere. Den 22. november fylder Gilliam 80 år. Arkivfoto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Terry Gilliam blev for alvor kendt, da han i 1970'erne var med til at skabe det farverige britiske komedieunivers Monty Python. Den 22. november fylder han 80.

80: Han er kendt som manden, der i 1970'erne var med til at skabe Monty Python, og som senere rejste over Atlanterhavet for at kaste sig ud i amerikansk drama i Hollywood.

Terrence Vance "Terry" Gilliam, der både er filminstruktør, skuespiller, komiker, animator og meget andet, kan se tilbage på en lang og yderst varieret karriere. Søndag den 22. november fylder han 80 år.

Terry Gilliam blev født i USA af britiske forældre under Anden Verdenskrig og boede en del af sin barndom i Los Angeles. Da han var i 20'erne, flyttede han til Storbritannien, og her fik han job som animator på et tv-program for børn. Han begyndte for alvor at markere sig inden for filmens verden i 1970'erne, da han var med til at skabe det farverige komedieunivers som en af de oprindelige bagmænd bag Monty Pythons Flying Circus.

Annonce


Til at begynde med var hans rolle primært animator, og han stod blandt andet bag de vanvittige tegnefilmssekvenser i Monty Python-filmene.


Til at begynde med var hans rolle primært animator, og han stod blandt andet bag de vanvittige tegnefilmssekvenser i Monty Python-filmene. Undervejs medvirkede Terry Gilliam i filmene i et hav af skæve roller og karakterer. Eksempelvis har han givet den som både ridder og æsel i "Monty Python og de skøre riddere". En film, hvor han også var medinstruktør.

Efter den britiske komediekarriere bevægede Terry Gilliam sig tilbage til USA for at kaste sig ud i amerikansk drama. Han blev her kendt som instruktør bag en stribe store Hollywood-succeser som "Brazil" i 1985 og "Fear and Loathing in Las Vegas" og "Twelve Monkeys" i 1990'erne.

Hans seneste ambitiøse projekter som instruktør tæller filmen "The Man Who Killed Don Quixote" samt 2000'ernes store produktioner "Brothers Grimm" (2005) og "The Imaginarium of Doctor Parnassus" fra 2009. Terry Gilliam kom i begyndelsen af året i modvind, efter at han kan kaldte MeToo-bevægelsen en "heksejagt" mod mænd.

Privat er han gift med makeupartist Maggie Weston. Parret har tre børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce