Annonce
Holstebro

Kovending: Omstridt kloakering i Hvam er sat i bero

Husejere i Hvam Mejeriby er frustrerede. De skal have kloaksepareret - men på en ny måde, hvor al tagvand - og vand fra terrasser skal afleveres over jorden. Det vil give en hel masse problemer. Foto: Morten Stricker
Efter besøg hos borgere i Hvam har miljøudvalg sat kloakseparering i bero - foreløbig kun indtil næste udvalgsmøde 18. august.
Annonce

HVAM: Torsdag var fire medlemmer af natur- og miljøudvalget på besøg i Hvam, hvor de mødte nogle af de borgere, som er frustrerede over forløbet omkring en kloakseparering, hvor husejerne spildevand og regnvand skal adskilles.

- Efter besøget har vi besluttet at sætte kloaksepareringen i bero til næste møde 18. august, hvor vi skal have afklaret nogle spørgsmål og have en drøftelse, fortæller Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og miljøudvalget.

Borgerne i Hvam har svært ved at se, at de løsninger, som de har fået præsenteret, kan fungere. Især fordi det er et område med lerjord, så mange ikke kan nedsive vand i en faskine. 80 procent af borgerne har skrevet under på kritik af forløbet

- Vi lyttede til borgere, og nogle synes, at de får en træls ekstra udgift. Og de savner viden om, i hvilken kote (højde. Red.), de skal aflevere regnvandet. Og nogle har brugt penge på nye rør og forberedt en kloakseparering - rør ,som nu ikke kan bruges. Andre steder er nedsivning muligt, men det skal vi have en samlet vurdering af, siger Karsten Filsø.

Kloaker og vand i Hvam

Kloakseparering i Hvam foregår på en ny måde for en ældre bydel. Det er første gang, at tagvand enten skal sives ned i jorden på egen grund - eller borgerne skal aflevere vandet i højde med fortovskanten. Dermed kan vandet ikke løbe i rør under jorden, som det sker normalt.

De eksisterende kloakrør skal i fremtiden kun bruges til regnvand. I ældre byområder som Hvam, der i dag ikke er kloaksepareret, løber spildevand og regnvand fra tag og udendørs afløb i det samme rør.

I Hvam skal regnvand løbe i render på vejen og på et fortov, hvis det ikke sives ned på egen grund. Fra vejen løber vandet til en overløbssø - og videre til et vandløb.

Annonce

Håber på ny løsning

Jørgen Ahler er én af de fire beboere, som viste politikerne rundt og forklarede om forholdene.

- Vi vurderer, at 40-50 huse har bagfald på grunden, så de ikke kan føre tagvand rundt til skel. Det vil vi gerne have dokumenteret, før politikerne beslutter sig, siger Jørgen Ahler.

Han håber fortsat, at politikerne ombestemmer sig og dropper modellen.

- Jeg håber, at de erkender, at løsningen ikke dur her i Hvam. Og de i stedet rørlægger på sædvanlig vis, så vi ikke skal have en hel masse pumper kørende i hele byen,  siger Jørgen Ahler.

Karsten Filsø vil dog ikke love, at politikerne dropper planen.

- Der skal rigtig meget til, at vi ændrer noget, som er besluttet. Der er altid nogen, som bliver ramt, når vi går ind med kollektive løsninger. Og her får de borgere en ekstra udgift, som allerede har forberedt en kloakseparering, siger Karsten Filsø.


Efter besøget har vi besluttet at sætte kloaksepareringen i bebo til næste møde 18. august, hvor vi skal have afklaret nogle spørgsmål og have en drøftelse.

Karsten Filsø (SF), formand for natur- og miljøudvalget.


De var Aksel Gade (V), Finn Thøgersen (V), Rasmus Beltofte (R) samt miljøchef Torben Mølgaard, som var med i Hvam.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Annonce