Annonce
Kultur

Kovending i sagen om Jens Nielsen-billeder: De skal alligevel ikke brændes

Det beløb, man skulle ønske at give for Jens Nielsen-billeder, vil blive givet videre til Huset for Hus & Designs arbejde (billedet). Huset er et udstillings-, formidlings-, produktions- og videncenter for ny kunst og design - og så lagde Jens Nielsen tidligere navn til et museum på adressen. Arkivfoto: Morten Stricker
Omkring 250 af Jens Nielsens værker skal alligevel ikke ødelægges. Interessen for de gemte billeder har overvældet et udvalg, der har besluttet at gå imod en indstilling.

Holstebro: Omkring 250 værker, der er lavet af Jens Nielsen, får i sidste øjeblik en chance for et nyt liv.


Der er absolut ikke noget, der bliver ødelagt. Værkerne får i stedet et nyt liv, og det er helt fantastisk.

Lene Dybdal (S), formand. Kultur- og Fritidsudvalget.


Annonce

På mandagens møde i Kultur- og Fritidsudvalget valgte et enigt udvalg ikke at følge et billedudvalg og siden forvaltningens indstilling om at destruere kunstværkerne grundet deres stand og kvalitet.

- Der er absolut ikke noget, der bliver ødelagt. Værkerne får i stedet et nyt liv, og det er helt fantastisk, fastslår udvalgsformand Lene Dybdal (S).

- En kunstkritiker kan tillade sig at sige, om noget har en kvalitet, og det får de nu en chance for - det er ikke vores opgave som kommune at gå ind i, tilføjer udvalgsformanden.

Værkerne har i årevis stået opmagasineret. De er lavet, efter Jens Nielsen fik en hjerneblødning, der ramte hans højre hånd, så han måtte tage den venstre i brug i stedet for. Ifølge et nedsat billedudvalg havde ingen institutioner fundet interesse i at benytte billederne.

Men hen over weekenden har kommunen fået henvendelser både uden for og inden for kommunegrænsen fra personer, der var villige til at overtage hele eller store dele af samlingen.

Sådan bliver det dog ikke i første omgang. Udvalget har besluttet, at værkerne i stedet skal udstilles.

- Så kan borgere og institutioner komme og kigge på dem for at se, om de kan bruge dem. Det ligger ikke fast endnu, men jeg vil tro, det bliver sådan, at man kan sige, om man er interesseret, eller alternativt at vi opdager, at nogle af dem har en værdi, der kan indbringe penge, siger Lene Dybdal.

Som Arne sagde

Pengene skal gå til Huset for Kunst & Design, der tidligere hed Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet.

- Det vil blive sådan, at der laves en liste over dem, der overtager værkerne, så vi kan se, hvor de har fået nyt liv henne. Og skulle det ske, at vi står med noget tilbage, så kan vi ikke have det stående, og i stedet vil det blive givet til genbrugspladsen - her er vores håb så, at de ikke destrueres, men havner i genbrugsbutikker, siger Lene Dybdal.

- Det her er en helt ekstraordinær situation, fordi vi som kommune jo ikke skal være ejer af en kunstsamling, tilføjer hun.

Beslutningen er for det tidligere byrådsmedlem Arne Nielsen en sejr. Han var formand for det billedudvalg, der skulle afgøre de gemte værkers skæbne. Da han fandt ud af, at de skulle destrueres, trak han sig som formand i protest.

"Jeg kunne ikke følge forvaltningens indstilling om, at Jens Nielsens billeder skulle destrueres/brændes. Derfor trak jeg mig i skuffelse og vrede fra udvalget og dermed som fmd. for udvalget," har Arne Nielsen udtalt inden beslutningen.

- Nu bliver det præcist, som Arne Nielsen gerne ville have det. Jeg er ked af, at han har følt sig dårligt behandlet. Det skal jeg beklage. Sådan skal man ikke behandles, siger Lene Dybdal.

Udstillingen, hvor interesserede kan byde på billederne, vil finde sted i starten af det nye år.


Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Kultur

I et foredrag går rejsen til Italien, Spanien og Afrika

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce