Annonce
Fodbold

Kosakker, aber, Elkjærs fødselsdagskage, papegøjer og burgerbiler hos "Mother of Georgia"

Han er medlem af stadionudvalget i det georgiske fodboldforbund ham Mamuka Preben Kvaratskhelia, der har taget mellemnavn efter Preben Elkjær, og han var meget gæstfri, da avisens reporter besøgte ham i Tbilisi. Som en særlig gestus gav han kage for at markere, at den rigtige Preben Elkjær på onsdag fylder 62 år. Elkjær havde nummer 10 på ryggen, forstås....Foto: Leif Rasmussen.

På barer og i hoteller kører der konstant tv-billeder fra den georgiske regionalliga i rugby og selv om kampene nærmest spilles på grus, så er interessen stor. Ud over fodbold, basketball og brydning er rugby en af de fire største idrætsgrene i det sports-tossede land.

Randers-stjernen Saba Lobjanidze var sat på bænken og han var på Uefa's holdseddel stavet Saba Lobzhanidze, som vist nok er den georgiske stavemåed.

Der var et par hundrede danske roligans bag det ene mål med de velkendte bannere fra Hundsted, Videbæk og Vangede. Iøvrigt har Dinamo lavet tilskuerpladserne sådan, at sæderne er i Dinamo Tbilisis hvide og blå farver og det har samme effekt som i Silkeborg, så det kan se ud som om, at der er flere tilskuere, end der er.

Tre store danske profiler var afbilledet på en helside i kampprogrammet. Simon Kjær, Christian Eriksen - og Dronning Margrethe den 2. af Danmark. Selv om Deres udsendte ikke kunne tyde de helt egenartede georgiske bogstaver, så stod der en del om de to første men ikke en linje om majestæten.

På en af siderne var afbilledet Lars Olsen, der slæber rundt på Nya Ullevi med EM-pokalen i 1992 flankeret af John Sivebæk og Flemming Povlsen. På modsatte side omtaltes også Danmarks firserhold og mandskabet fra VM i 1998.

På den side ligger Brian Laudrup i den kendte stærke og overlegne positur efter sit mål mod Brasilien, da Roberto Carlos kiksede totalt. I aftes var han medkommentator for Peter Piil. Sammen med landsholdet har de også rejst de 5900 kilometer fra Gibraltar til Tbilisi. Det er i hvert fald afstanden i bil, hvis de havde valgt den løsning.

Annonce
Trods det tunge og triste søndagsvejr i Tbilisi optrådte visse folk af lokal afstamning i fuld ornat med sværd og en slags moderne kosak-hue ved foden af Fredens Bro, der blev bygget i 2010 over Kura-floden for at binde den gamle bydel sammen med den nye. Foto: Leif Rasmussen
Aber er i Tbilisi et lige så anvendt turisme-trick, som da landsholdet var i Gibraltar for nylig. Her er der tilsyneladende lidt dialog om markedesandele med en ungersvend, der optræder med en papegøje oppe på bjerget ved den botaniske have, som man - som i Gibraltar - kan komme de 480 meter op til med lift på to et halvt minut. Foto: Leif Rasmussen
"Mother of Georgia" blev i 1958 placeret på toppen af bjerget og skuer ud over Tbilisi med vin til vennerne i den ene hånd og et sværd til fjenderne i den anden. Det danske landshold skulle søndag aften vogte sig for svædret fra den 20 meter høje skulptur af aluminium. Foto: Leif Rasmussen
En bæredygtig burgerbil kan man naturligvis også hyre i den georgiske hovedstad. Foto: Leif Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce