Annonce
Holstebro

Kor synger julen ind på sygehuset for 75. gang - Knud har været med i 67 år

Flere afdelinger på Holstebro sygehus fik mandag aften besøg af Holstebro Industri- og Håndværkerforeningens Sangkor, der i år for 75. gang sang julen ind. Foto: Jan Briks
Hvert eneste år i 75 år har Holstebro Industri- og Håndværkerforeningens Sangkor sunget julen ind på sygehuset i Holstebro - en tradition, som man er usikker på, varer ved, når sygehuset skal flyttes til Gødstrup.
Annonce

Holstebro: Et december-travlt sygehus blev mandag aften fyldt op af sang. Ind mellem sygehusets mange diagnoser fyldte et mandekor de kringlede gange med julesang.

Det er Holstebro Industri- og Håndværkerforenings Sangkor, der for 75. gang sang julen ind.

- Det giver jo et kick for os at komme ud og synge - lige såvel som når fodboldspilleren går på banen. Det er en holdindsats. Og det med at synge på sygehuset her er jo en tradition. Og så giver det i år lidt en anden stemning omkring sig, fordi Holstebro snart nedlægges som sygehus, forklarer korets formand, 71-årige Bent Sørensen, der indskyder, at der fortsat er stor usikkerhed i, om korets december-sang rykker med, når sygehuset flytter til Gødstrup.

Derfor kan det i år være næstsidste gang, koret får lov at synge julen ind.

- Det, håber vi ikke, sker. Det ville være ærgerligt, hvis det skulle stoppe, siger han.

Knud Erik Lauritzen (i midten) har været med i koret i 67 år. Foto: Jan Briks
Annonce

67 år i koret

92-årige Knud Erik Lauritzen har været med næsten helt fra start. I 67 år har han hvert år sunget julesange på sygehuset, når kalenderen skrev december.

- Da jeg kom i koret i 50'erne, var der mange flere mennesker på hospitalet. Og vi sang mange flere steder, end vi gør nu, hvor flere af afdelingerne er lukkede. Det var sværere at få plads til at stå her, men der var også et meget større publikum med flere besøgende, husker han.

Stemningen var ligeledes en smule anderledes dengang.

- Der var en anden glæde, end der er nu. Når jeg skal sige min mening, siger han.

Men glæden ved at synge julen ind, lever stadig i bedste velgående hos den 92-årige 1. bas - selvom sangen trækker hårdere på fysikken, end den gjorde engang.

Knud Erik Lauritzen lider af KOL og har derfor problemer med vejrtrækningen. Men korsangen, som han og det 22-mand store kor mødes for at synge hver mandag, hjælper ham med den.

- Der er nogle øvelser i det med løsgørelse af muskler, så man får bedre luft til at synge. Så jeg bliver ved med at synge, så længe jeg kan. Både for helbredet og for det sociale. For der er god stemning i koret og mange historier, når vi mødes, siger han.

Knud Erik Lauritzens far var med til at starte koret i sin tid, og i dag synger hans egen søn da også med. Glæden er ikke til at tage fejl af. Og december-aftenen sluttes hvert år af med æblekage til korsangerne. Det er en del af traditionen.

Annonce

Et bidrag til julestemningen

84-årige Kamma Hansen er en af de patienter, der i dag er gået ud på gangen, hvor hun er indlagt, for at høre mandekoret synge.

- Jeg har selv sunget i koret i Struer i mange år førhen. Da sang jeg sopran, men nu er min stemme ikke så god mere. Men jeg synes, det er dejligt at høre de her mandestemmer synge. Jeg læste lige på tavlen, at de skulle komme, da jeg gik rundt tidligere, så det skulle jeg i hvert fald ud at høre, siger hun.

48-årige Jesper Fjord har i nu to år været leder af koret. Han er ikke i tvivl om, hvad det giver for både kor og patienter:

- Det kan måske være lidt trist at ligge her - især op til jul. Så det er jo kun dejligt, hvis koret kan bidrage lidt til julestemningen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Naturen har det langt bedre end sit rygte

TTH Holstebro Herrer

TTH besejrede Mors-Thy i tredje test

Annonce