Annonce
Mærkedage

Kontroversiel musiker skaber stadig røre

Steven Patrick Morrissey fandt som meget ung en interesse i at skrive. Det er blevet til flere bøger, men det er musikken, han kendes bedst for. Han fylder 60 år onsdag 22. maj. Foto: Jose Jordan/Ritzau Scanpix
Steven Patrick Morrissey fra The Smiths har ry for kontroversielle sange og udtalelser. Onsdag 22. maj fylder han 60 år.

60 år: Han er for sin musik elsket af mange, mens han for sine kontroversielle udtalelser er hadet af lige så mange.

Steven Patrick Morrissey startede som frontfigur og sangskriver i 80'er-bandet The Smiths. Bandet havde en levetid på under ti år, men alligevel imponerede de med fire albummer på magasinet Rolling Stones liste over de 500 bedste albummer nogensinde.

Det er dog ikke kun musikken, som Morrissey, der onsdag 22. maj fylder 60 år, har ryddet forsider med.

Han er født i Manchester, og i kølvandet på bombeangrebet mod Ariana Grande-koncerten i byen i 2017 var han ikke sen med kritik af både politikere og det britiske kongehus. I et facebookopslag anklagede han den britiske premierminister, Theresa May, for at "leve i en skudsikker boble", mens dronning Elizabeth fik kritik af musikeren for ikke at aflyse en havefest dagen efter angrebet.

Det var dog musikken, der startede det hele. Sammen med sangskriver og guitarist Johnny Marr og to andre skabte de bandet The Smiths. Bandet gik i opløsning i 1987 efter at have udgivet seks albummer, hvoraf det ene havde titlen "The queen is dead".

I sin solokarriere fortsatte Morrissey med kontroversielle albumtitler. Det er blandt andet blevet til "Viva Hate", "Kill Uncle" og "Beethoven Was Deaf".

Ikke desto mindre har han også haft succes med solokarrieren. Ifølge det danske musikblad Gaffa er han ad flere omgange blevet kåret som en af de mest indflydelsesrige kunstnere nogensinde.

Steven Partick Morrissey har flere gange lagt vejen forbi Danmark. Blandt andet i 2006, hvor han stod på Orange Scene på Roskilde Festival. Han skulle også have spillet i DR's Koncerthus i fjor, men hele turnéen blev aflyst.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce