Annonce
Navne

Konsul for Litauen har haft travlt under corona

Konsul for Litauen i Vestjylland, Henny Sidelmann, Holstebro - her fotograferet af sit ni-årige barnebarn Elias Danø Sidelmann.
Henny Sidelmann, Holstebro, har ikke fået lov til at loppe den af under corona-pandemien. Hun er konsul for Litauen, og som sådan har hun haft travlt med blandt andet at hjælpe litauiske kunstnere med nye aftaler for udstillinger samt hjælpe Midt- og Vestjyllands politi med alternative måder at sende kriminelle hjem på.
Annonce

Litauen/Holstebro: Henny Sidelmann, Holstebro, kom hjem til Danmark den 10 marts, efter at have været på rejse med sin mand, Ole, i Litauen - en rejse, der dels var fornøjelse, og dels var præget af, at Henny Sidelmann er nyudnævnt konsul for Litauen i det vestjyske.

To dage senere, den 12. marts, lukkede både Danmark og Litauen grænserne.

- Men faktisk var Litauen foran Danmark i bevidstheden om, at man skulle passe på smitte, fortæller 70-årige Henny Sidelmann.

Da hun og Ole landede i hovedstaden Vilnius den 3. marts, blev de - og de øvrige rejsende - mødt i lufthavnen af bevæbnede soldater med skilte på italiensk, kinesisk og engelsk. Hvis man var borger i Italien eller Kina, eller hvis man havde været i et af de to lande inden for de seneste to uger, skulle man i 14 dages karantæne.

- På det tidspunkt var der ikke nogen problemer for os. Vi kunne bare forlade lufthavnen. Men nu, hvor de tre baltiske lande godt nok har åbnet deres interne grænser mellem hinanden, er det sådan, at hvis man overhovedet har tilladelse til at komme ind i Litauen, skal man altså i 14 dages karantæne først, forklarer Henny Sidelmann.

Hun har en fortid som lærer og som mellemleder i Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), og har desuden medvirket i - og ofte været leder for - projekter for Ringkøbing Amt, Undervisningsministeriet, Lærerhøjskolen, Aarhus Universitet og det litauiske undervisningsministerium i Litauen.

Litauen

I Litauen er der, ifølge tal fra den 20. maj, registreret 1577 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 60 corona-relaterede dødsfald.

Der bor 2,8 millioner mennesker i Litauen.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Tidlig indsats virkede

Når Litauen allerede den 3. marts var voldsomt opmærksom på coronavirus, skyldtes det, at man havde fået en borger hjem med smitten. Han havde været til konference i Italien.

- Allerede under vores besøg i starten af marts hilste man med albuer og fødder, mange bar masker, og der var håndsprit alle vegne, fortæller Henny Sidelmann.

Den tidlige indsats har tilsyneladende virket, for ingen af de baltiske lande har været særligt hårdt ramt.

- Myndighederne tog det særdeles alvorligt. Der var kun adgang til butikker med fødevarer og apoteker efter den 12. marts. Inden da, tidligt i marts, skulle litauerne afvikle deres årlige kæmpestore forårsmarked, og der havde regeringen lavet sådan en slags "dobbelt-anbefaling", som mange var noget forundrede over - man forbød ikke at afholde markedet, men til gengæld opfordrede man folk til at blive væk, fortæller Henny Sidelmann.

Litauen blev i slutningen af anden verdenskrig besat af Sovjetunionen, men som det første af de baltiske lande erklærede Litauen sig selvstændigt - af landets parlamentet den 11. marts 1990, da Landsbergis blev udråbt som statsleder.

I år, den 11. marts 2020, fejrede man i stor stil de 30 år som selvstændig, fri stat.

- Det var kun udendørs arrangementer, men jeg tror, at myndighederne med velberådet hu valgte at holde de meget vigtige festligheder, inden man man lukkede landet ned dagen efter, siger Henny Sidelmann.

Annonce

Aflyst udstilling

Nu skulle man måske tro, at det ville være småt med opgaver for en konsul, når verdens lande går i lockdown, men det har ingenlunde været en stille periode for den nyslåede konsul for Litauen.

- Næh, jeg troede, at jeg skulle slappe af og få ordnet nogle ting, men det har været Ole, der har ryddet op i kælderen, for jeg har ærlig talt haft travlt, siger Henny Sidelmann.

Hun har altid privat haft en stor interesse for kunst og har, gennem sine mange års arbejde med og i Litauen, lært mange litauiske kunstnere at kende. I de senere år har hun og ægtemanden Ole formidlet masser af udvekslinger og udstillinger af litauisk kunst i Danmark.

En af disse udstillinger - med værker af keramikeren Lina Bekeriene - skulle have åbnet på Skejby Sygehus den 1. april. Men selv om Lina Bekeriene var færdig med sine raku-kunstværker, kunne hun ikke få dem ud af landet på grund af de lukkede grænser.

- Jeg brugte en masse tid på at tale med kunstneren, kunstforeningen på Skejby og andre kunstforeninger for at formidle nye aftaler, fortæller Henny Sidelmann.

Kunstnere i Litauen har det ikke nemt - og slet ikke nu, hvor corona forhindrer dem i at udstille, så Skejby Kunstforening var så venlige at købe ind af Lina Bekerienes værker på forhånd, så kunstneren kunne få noget at leve af.

- Kunstforeningerne køber som regel nogle værker af de udstillende kunstnere, men normalt jo først, når de har set værkerne. Det her var helt unikt, siger Henny Sidelmann.

En anden udstilling - på UCH - skulle slutte den 1. april, og her var problemet det modsatte: Hvor Lina Bekeriene ikke kunne få sine værker ud af Litauen, kunne de tre udstillende kunstnere på UCH ikke få deres værker ud af UCH og ind i Litauen.

- UCH var jo lukket - og det samme var grænserne, fortæller Henny Sidelmann, der endelig fik lov til at hente kunstværkerne hjem til sig selv i sidste uge.

Også på UCH købte man velvilligt ind af de udstillede værker som en hjælpende hånd og et cadeau til kunstnerne.

- Det bliver jeg helt rørt over - altså den hjælpsomhed, man møder, overfor nogen, der er ringede stillede end os herhjemme, siger Henny Sidelmann.

I lufthavnen i Vilnius blev Henny og Ole allerede den 3. marts mødt med skilte på italiensk, kinesisk og engelsk om karantæne på grund af coronavirus, hvis man kom fra et af de to lande eller havde været på besøg der. Privatfoto
Annonce

Danskere og mundbind

Faktisk har Henny og Ole siden afholdt små udendørs kunstudstillinger af de litauiske værker, de har stående.

- Folk har ringet og spurgt, om jeg troede, der var mulighed for, at de kunne se værkerne, som de ikke fik set på UCH, og så tænkte vi, at når det var godt vejr, kunne vi jo godt arrangere noget udenfor for nogle få mennesker ad gangen, forklarer Henny Sidelmann.

Den første mini-udstilling, hun arrangerede i haven, gav 11.000 kroner til de tre litauiske kunstnere.

En anden af konsulens opgaver er at søge at hjælpe virksomheder fra Litauen ind på danske marked - og vise versa. Under besøget i Litauen i marts besøgte hun to danskere, der har etableret firmaer i landet for at høre om deres erfaringer og for at udbygge sit netværk.

Vel hjemme igen blev hun kontaktet af en litauisk virksomhed, der normalt producerer kvalitets-sengetøj i hør og bomuldssatin. Men nu har virksomheden lagt dele af produktionen om og laver mundbind, som i Litauen er obligatoriske i øjeblikket. Fabrikken er allerede godt inde på det tyske og det japanske marked med deres vaskbare mundbind, der har en membran indlagt, som er godkendt af sundhedsmyndighederne.

- Nu ville de så gerne ind på det danske marked. Men jeg måtte jo skuffe dem med, at vi altså ikke bruger mundbind i Danmark, fortæller Henny Sidelmann.

Imidlertid var hun klar over, at der i øjeblikket udføres en dansk undersøgelse med 6000 testpersoner, hvor en gruppe går med mundbind og en gruppe ikke gør. Resultatet af den undersøgelse skal komme den 2. juni, og skulle det vise sig, at mundbind faktisk gør en forskel, kan det måske i fremtiden blive aktuelt med et samarbejde med den litauiske fabrik.

- Så jeg henviste til ambassaden i København, da det nok ikke er en lille konsul i Vestjylland, som skal tage den op, smiler Henny Sidelmann.

Keramikeren Lina Bekeriene kunne ikke få sine værker ud af Litauen og til udstilling på Skeby Sygehus, så Henny Sidelmann har arbejdet på nye aftaler for kunstneren. Man kan se Lina Bekerienes kunst på VUC Holstebro i august-september og i Ulfborg Kunstforening i janaur-februar 2021. Privatfoto
Annonce

Sender kriminelle hjem

Endelig har konsulen også været i gang med at "sende kriminelle hjem", som hun siger - og tilføjer så med en latter:

- Ja, det er selvfølgelig ikke mig, men politiet, der sender dem hjem.

Men konsulen er altså blevet kontaktet af politiet i Midt- og Vestjylland nogle gange på det seneste. I øjeblikket kan man jo ikke ledsage kriminelle ombord på et fly til Vilnius.

- I det ene tilfælde var det en fyr, der havde været ude at stjæle i nogle byer. Der fik man lov til at forlænge hans varetægtsfængsling, mens jeg undersøgte nogle ting, og jeg fandt så ud af, at man kunne sende ham hjem med et transitvisum via skib fra Trelleborg i Sverige. Kaptajnen skulle bare sige ja til at have ham om bord, fortæller Henny Sidelmann.

I et andet tilfælde fandt hun ud af, at der afgår en færge med lastbiler og varer fra Fredericia til havnebyen Kleipeda i Litauen.

- Der var to-tre stykker, der skule sendes hjem, så jeg anbefalede politiet at kontakte færgeselskabet, og det gjorde de og fik det arrangeret, siger hun.

Sidst, men ikke mindst, har Henny taget sig af turistgrupper, der har planlagt rejser til Litauen i løbet af det næste måneder.

- Jeg anbefaler at udsætte det. Altså, der er er jo ikke meget sjov i at skulle i 14 dages karantæne, inden man tager på ferie, vel?, mener konsulen, der ikke er blevet officielt indsat endnu.-

Det skulle være sket i april, men også det blev udsat.

- Pyt, det er jo bare et ritual. Jeg er skam konsul af navn og gavn, siger Henny Sidelmann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce