Annonce
Livsstil

Kongen af fladfisk hives i land på stranden - hvis man er heldig

Sigfred Nielsen (forrest) og Mogens Klavsen kommer tit på Børsmose Strand for at fiske fladfisk. I dag et det kun blevet til et enkelt bid. Foto: Martin E. Seymour
Den jyske vestkyst er en yndet destination for kystfiskeri. Fra april og hen over sommeren kommer lystfiskere fra ind- og udland for at fange fladfisk som skrubber, ising eller rødspætter. De fleste vil dog helst lande kongen over dem alle: pighvaren.

Spørger man 10 danske kokke, hvilken fisk de helst vil arbejde med, vil ni af dem uden omsvøb svare pighvar. Den sidste ville helt sikkert nævne pighvar som nummer to.

Det er det faste, mælkehvide, saftige og smagfulde kød, der gør Danmarks næststørste fladfisk så eftertragtet. Når man deroveni lægger, at pighvaren ikke er særlig talrig og samtidig er ret besværlig at fiske efter, er det ikke svært at forstå, at prisen ligger i den dyre ende, og at pighvaren betragtes som en luksusråvare på linje med sort hummer og trøffel.

Jeg elsker selv at spise pighvar, men har som de fleste ikke råd, når den lokale fiskehandler en sjælden gang har kongen af fladfisk på is i vinduet. Der er dog en måde at få denne udsøgte spise på tallerkenen uden at brænde hul i baglommen. Man kan fange dem selv.

Det er mange somre siden, jeg som knægt hev aborrer og skaller op af Præstesøen ved min barndomsby, Oksbøl. Jeg har altså hverken det nødvendige udstyr eller fisketegn. Derfor har jeg slået pjalterne sammen med min bror, Rune Seymour, der er en ivrig lystfisker. Han er dog den første til at indrømme, at pighvarfiskeri ikke er hans spidskompetence.

- Jeg har kun fisket efter pighvar to gange tidligere og har endnu ikke fanget nogen, men jeg skal gøre, hvad jeg kan, forsikrer han.

Pighvar

Pighvarren (Scophthalmus maximus) er en venstrevendt fladfisk, der primært lever på sandet bund langs kysten.

Det er en aktiv rovfisk, der lever af andre fisk som blandt andet kutling eller tobis.

De største pighvar-hunner bliver 90-100 centimeter, mens hannerne sjældent bliver over 50 centimeter.

Pighvarren har en ideel spisestørrelse, når den vejer mellem tre til fire kilo. Kødet er hvidt, Det er en halvfed fisk med et fedtindhold på cirka tre gram pr. 100 gram.

Tidevandet

Måske er tredje gang lykkens gang. Det siges, at pighvar fra Vesterhavet er en my bedre end dem fra indre farvande, og de kan fanges langs den jyske vestkyst fra Blåvand til Hvide Sande. Vi vælger at kaste snøren ud ved Børsmose Strand.

Jeg triller ind på den brede, hvide strand omkring klokken ni. Vejret er lunt og vindstille, men også overskyet, så der er ingen almindelige strandgæster. Et par store militærkøretøjer med to grupper soldater i camouflagetøj er det første, jeg møder.

Længere nede ad stranden holder enkelte biler med et par hundrede meters afstand. Ud for bilerne, ude i vandet, står lystfiskerne med stangen i hånden og prøver at ramme plet med deres pirk og blink.

Nogle fisker også med bundsnøre og sidder i campingstole og nyder en kop kaffe. Jeg stopper op for at høre, om de har haft bid.

Mogens Klavsen og vennen Sigfred Nielsen tager ud og fisker et par gange om ugen, hvis vejret er til det. Helst vil de have pighvar på krogen, men de er ikke kræsne.

- Hvad der nu bider på, siger Sigfred Nielsen med afmålt jysk sindighed.

De har begge to liner ude med sandorm og har været i gang siden klokken fem i morges. Det har noget med tidevandet at gøre. Nogle mener, at der er størst chance for at lande fisk, når tidevandet er på vej ind.

- Det toppede klokken seks, og vandet er på vej retur, men så kommer det igen i aften, siger Mogens Klavsen med øjnene rettet mod sine to stænger.

Det er kun blevet til et enkelt bid i de fire timer, der er gået. En lille skrubbe på godt 10 centimeter.

- Den røg ud igen. Jeg sagde til den, at jeg kommer henter dig næste år, fortæller Mogens Klavsen.

Annonce

Tæsket af bølgerne

Min bror har også været i gang siden tidlig morgen. Jeg finder ham længere nede ad stranden. Han står i waders 20-30 meter ude, men kommer ind, da han ser, jeg har frisk kaffe med. Han har ikke fanget noget.

- Det er ikke helt så nemt. Jeg kom måske lidt sent i forhold til tidevandet, men ellers har vejret været fint nok her til morgen. Vindstille. Det er faktisk ret hårdt for benene at stå derude. Strømmen hiver i en, og man bliver tæsket af bølgerne, så det er godt med en lille pause, siger han og tager en slurk af kaffen.

Vi snakker lidt om løst og fast. Om fisketeknikker og forberedelser. Om teori og overtro. Men når alt kommer til alt, er der nok også en vis portion held involveret. Og én ting er helt sikkert: Har man ikke snøren ude, hiver man i hvert fald ikke nogen fisk i land.

Brormand bevæger sig ud i bølgerne igen. Jeg går over til en større gruppe længere oppe på stranden. De sidder og får morgenmad ved et langbord.

Gode råd til at fange pighvar

Vil du gerne være en haj til at fange pighvar, kan du finde inspiration og information flere steder på nettet. Her får du fire udvalgte nedslag:

Hvor er der bedst mulighed for bid? Gode steder at fiske pighvar langs Vestkysten er Børsmose Strand, Grærup Strand, strækningen mellem Hvidbjerg Strand Camping og Blåvand Fyr, Vejers Strand og Henne strand. Hjemmesiden fiskesæson.dk fremhæver dog Børsmose og Henne Strand som de mest stabile fangstmæssigt.

Hvad med vejr og vind? Jo, ifølge hjemmesiden lystfiskerguiden.dk er der bedst mulighed for at få en pighvar på krogen, efter det har blæst fra øst i et par dage. Så er overfladen mere rolig, og fralandsvind skaber understrøm. Morgen- og aftentimer har en magisk effekt på fladfisk. Derudover har langt de fleste fiskere en tiltro til at fiske i timerne omkring højvande.

Hvad skal du bruge? Her er rådet fra lystfiskerguiden.dk en spinnestang på omkring ni fod og med en kastevægt på mellem 30 og 60 gram. Det skulle være nok at hive en stor pighvar i land. Hjulet har ikke den store betydning, men det anbefales ikke at bruge tynde, flettede liner, da sandet slider meget på linen. Det kan også være en gode idé at investere i et par gode waders.

Var det alt? Nej, ikke helt. Du skal også overveje, hvad du vil fiske med. Nogle foretrækker pirk og blink, andre vælger madding som børsteorm, fiskestykker eller rejer.

Knæk og bræk!

Annonce

Roen sænker sig

Det viser sig at være veteranerne fra Kolding Sportsfiskerforening, som er på en af deres månedlige ture.

- Normalt mødes vi hver mandag formiddag og får en snak og en kop kaffe og binder måske en flue, men cirka en gang om måneden tager vi på en tur. Nogle gange er det til put-and-take, andre gang fisker vi i en å. I dag går vi efter pighvar, siger Niels Knudsen, som er formand for veteranerne.

Vi har faktisk en fast tur her til Børsmose hvert år. Nu er det ikke, fordi vi hiver pighvar i land i store mængder, og er der bare én af os, der får en fisk med hjem, kan vi snakke om det i lang tid, siger han og vender tilbage til kaffen, rundstykkerne og det sociale om langbordet.

Jeg vender tilbage til min bil og indsnuser atmosfæren, mens jeg betragter brormand. Jeg har for længst affundet mig med, at det nok ikke bliver til smørstegt pighvar med nye kartofler og sauce mousseline til frokost, og at jeg nok må nøjes med et stykke rugbrød med dåsemakrel.

Roen sænker sig med lyden af bølgernes brusen, der blander sig med fuglekvidder fra bag klitterne. Tankerne får lov til at vandre ud over horisonten. Jeg begynder så småt at forstå meningen med det hele: Hvad det er, der får folk til at tilbringe timer herude med en fiskestang i hånden. Og jeg ærgrer mig over, at jeg ikke selv har en stang og kan deltage i lotteriet.

Jeg signalerer til brormand, at jeg smutter hjem. Han giver den lige et par timer mere. Man ved jo aldrig.

Rune Seymour er ivrig lystfisker, men indrømmer, at han ikke har den store erfaring med kystfiskeri. Men jo mere man øver sig, jo heldigere bliver man, siges det. Martin E. Seymour
En gang om året arrangerer veteranerne fra Kolding Sportsfiskerforening en tur til Børsmose Strand for at fange Pighvar. Det sociale er mindst lige så vigtgt som at få noget på krogen. Foto: Martin E. Seymour
Mange mener, at chancen for at fange pighvar er størst, når tidevandet er på vej ind. Det vil sige tidlig morgen eller om aftenen. Foto: Martin E. Seymour
Nogle foretrækker pirk og blink til at fiske efter pighvar. Andre vælger madding som børsteorm, fiskestykker eller rejer. Foto: Martin E. Seymour
Der er langt ind til kaffen, når man fisker efter fladfisk ved Vesterhavet. Foto: Martin E. Seymour
Rune Seymour er ivrig lystfisker, men indrømmer, at han ikke har den store erfaring med kystfiskeri. Men jo mere man øver sig, jo heldigere bliver man, siges det. Martin E. Seymour
Rune Seymour er ivrig lystfisker, men indrømmer, at han ikke har den store erfaring med kystfiskeri. Men jo mere man øver sig, jo heldigere bliver man, siges det. Martin E. Seymour
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Baby-butik flytter

Annonce