Annonce
Holstebro

Kommuner: Send flere penge

Kommuner i provinsen vil have ændret den udligningsordning, som giver flere penge til børnepasning, skoler og ældrepleje fra kommuner omkring København. Den nuværende ordning er forældet, siger professor. Arkivfoto: Morten Stricker.

Der er betydeligt bedre økonomiske forhold for kommuner omkring hovedstaden, og nu er forskellen blevet for stor, mener professor.

HOLSTEBRO: Regeringen har besluttet at flytte 1800 arbejdspladser fra hovedstaden. Men for kommunerne i provinsen er det ikke nok - heller ikke for Holstebro Kommune, hvor politiet har udsigt til 122 ekstra arbejdspladser.

62 kommuner i provinsen vil have del i de penge, som i dag er forbeholdt en "rig klub" af 34 hovedstadskommuner.

- Disse kommuner har et meget højere serviceniveau og flere penge til ældrepleje, skoler og børnepasning. Samtidig har mange kommuner omkring København en lav skatteprocent. Det er ikke retfærdigt, siger Claus Brandt, er vicekommunaldirektør i Holstebro Kommune, som sammen med syv andre kommuner stiller krav om bedre balance.

En særlig hovedstadsudligning giver flere penge til de 34 kommuner oven i den kommunale udligning for alle kommuner.

- Hovedstadsudligningen stammer fra en tid, hvor København var en meget fattig kommune, som fik penge fra Frederiksberg og Gentofte. Men København er ikke længere en fattig kommune, siger Claus Brandt.

- Indikatorerne viser, at der er forholdsvis lige så mange udsatte børn og unge i Vestjylland som i København, siger kommunens økonomichef Lars Vad.

Kommunal udligning

Der er en udligning for 61 procent af forskellen i økonomisk balance mellem rige og fattige kommuner. Hovedstadsområdet udligner 27 procent oveni, og derfor har de 34 kommuner omkring København flere penge til service.Flere ældre medvirker til, at udgiftsbehovet er højere i provinsen end i København (61.251/59.743 kr./indb.)

Hovedstadskommuner bruger 30 procent mere på pasning per barn, ni procent mere på folkeskole og 12 procent mere per ældre.

17 af landets 18 rigeste kommuner er i hovedstaden. 14 af 15 kommuner med lavest skat er i hovedstaden. De ti kommuner med højest skatteprocent er i provinsen.

Der er 7,5 procent sårbare børn i hovedstaden - 11,9 procent i provinsen.

Holstebro Kommune ville årligt have cirka 44 millioner kroner, hvis der var en enstrenget udligning for hele landet.

Holstebro Kommune er med i Bedrebalance.nu, hvor den sammen med Herning, Aarhus, Randers, Hjørring, Esbjerg, Vordingborg og Odsherred argumenterer for en mere retfærdig kommunal udligning.

Kilde: Bedrebalance.nu.

Forældet udligning

Per Nikolaj Bukh, der er professor ved Aalborg Universitet og ekspert i kommunal økonomistyring, ser et stort behov for en ændring af den nuværende udligningsordning.

- Det har aldrig været meningen, at kommuner skulle have den samme økonomi, men forskellen er blevet for stor de seneste år. Nogle kommuner får så lidt, at de har svært ved at levere en rimelig service, siger Per Nikolaj Bukh.

Især i Københavns Kommune har meget ændret sig det seneste fem-syv år.

- For ti år siden var der relativt mange sociale belastede i København, men kommunen har været dygtig til at rydde op, så i dag er det de rige og ressourcestærke, som flytter til byen, siger Per Nikolaj Bukh.

- En hovedstad skal se pænere ud end resten af landet. Men mens andre kommuner må skære i hjemmehjælp, vil Københavns Kommune vil bruge 300 millioner kroner på at plante vejtræer, siger professoren.

Han mener i øvrigt slet ikke, at de vestjyske kommuner er i den værste økonomiske klemme.

- Det er generelt kommuner i randen af Sjælland mod syd og vest, som er hårdest ramt - og som er den nye "udkant". Det gælder også delvis Fyn - dog ikke Odense, og enkelte steder i Jylland.

- Vestjylland hænger rimelig sammen. Ikke fordi man har et højt serviceniveau, men kommunerne har haft en dygtig ledelse. Når jeg spørger i Lemvig, så er de gode til at sætte tæring efter næring. De bruger ikke flere penge, end de har, siger professoren.

Regeringen har nedsat et udvalg, som er lige på trapperne med et forslag til en ny udligningsreform.

- Jeg frygter, at man nøjes med at justere lidt på kriterierne i den nuværende udligning - selv om det som at reparere på en udslidt bil.

- Jeg håber, at man starter forfra med et helt nyt system, fordi bedre statistikker giver mulighed for en langt bedre udligning for hele landet, siger professor Per Nikolaj Bukh.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce